Renoveren hoeft geen synoniem te zijn voor opnieuw beginnen. Vaak willen bewoners de troeven van het initiële pand in sterke mate conserveren en aanpassen aan inmiddels meer hedendaagse behoeften en standaarden. Dit is het merendeel van de tijd geen makkelijke opdracht, maar interieurontwerpster Laura Calleeuw kreeg in dit project nog een extra uitdaging voorgeschoteld. Een strikte deadline legde namelijk bijkomend gewicht in de schaal.
Dit was zeker niet de eerste keer dat de West-Vlaamse interieurgoeroe zich vastbeet in een renovatieopdracht. Deze woning in Roeselare was daar in ieder geval zeker aan toe. De keuken, leefruimte en badkamer vroegen allemaal naar een nieuwe benadering, dus was een volledige stripping aan de orde. Tegelijkertijd vertoonde de oorspronkelijke architectuur verschillende pareltjes van elementen die de opdrachtgevers terecht wensten te behouden. Tel daarbij de zwangerschap van de cliënt en je begrijpt waarom het team met uiterste precisie en planning te werk moest gaan. De timing vereiste een strikte opvolging, wat meteen de voornaamste uitdaging poneerde. Qua ontwerp verklaart Calleeuw dat de bestaande architectuur en de omgeving haar heel wat inspiratie aanreikten. Over de volledige lijn had ze het geluk om quasi over carte blanche te beschikken, zowel voor de budgettering en het ontwerp als voor de uitvoering en de keuze van aannemers. De schoorsteenmantel, de moulures en het algemene karakter van de woonst: je oog wordt er onvermijdelijk naartoe getrokken. Het was daarom een evidentie dat die charmante troeven met zorg bewaard moesten blijven. Het hernieuwde concept voor de leefruimte, keuken en badkamer sluit er vanzelfsprekend zonder wrijving bij aan. Daarbovenop verwerkte ze meerdere verwijzingen naar de jaren zeventig in het ontwerp, waaronder het groene marmer en eikenhout met de look en feel van notelaar.
Kenmerkend voor haar stijl incorporeerde het interieurtalent ook hier een tijdloosheid die toch modern aanvoelt. Wat ook opvalt, is de verbindende netheid die doorheen de volledige woning loopt. Ook slaagde ze erin om het geheel een zekere subtiliteit te geven. Op meerdere plekken koos ze voor ronde contouren: een element dat hier zeker mee aan bijdraagt. Daardoor ontstond er een visuele zachtheid, hetgeen versterking vindt in de waaier aan rustige kleuren. Boven de eettafel kan je moderne hanglampen opmerken, en in de hoek van de kamer zie je een vleugje natuur. In de leefruimte fungeert het haardvuur als een centraal detail, versterkt door de precisie waarmee de sierlijsten de achterliggende wand decoreren. Door een nauwkeurige component als deze een dergelijke zichtbaarheid te geven, toont ze aan dat haar organisch gevoede stijl zich ook makkelijk verenigt met restanten van de oorspronkelijke architectuur van een woning. Als bewoner ben je je hier daarom bewust van de geschiedenis die achter de gevel schuilt. Het is een kunst om het evenwicht tussen het verleden en het heden juist te krijgen, en hier zie je een perfect voorbeeld van die balans.
Benieuwd naar meer? Lees het volledige verhaal in Real Living herfst 2023!
Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.