fbpx
Search
Close this search box.

Tijd voor koffie

Tijd voor koffie

Tijd voor koffie

Dat koffie alleen maar in populariteit lijkt te stijgen, hoeven we je vast niet te vertellen. Barista’s en liefhebbers van koffie springen steeds creatiever om met de drank. We vroegen de Belgische barista en wereldkampioen Latte Art Peter Hernou er alles over, van zijn beste tips om thuis heerlijke koffie te maken tot de recentste evoluties in de wereld van onze favoriete ochtendbooster.

Als gepassioneerde koffie-expert reis je de wereld rond om je kennis met anderen te delen. Zijn er bepaalde landen of regio’s waar koffie nog populairder is dan andere?

“Ik heb gemerkt dat er overal wel een koffiecultuur leeft. In de grootsteden valt het altijd op dat koffie er erg leeft. In Brussel merk ik bijvoorbeeld wel dat er minder koffieshops zijn dan in Antwerpen en Gent. In Nederland is de cultuur ook anders dan in Vlaanderen; daar drinken ze grotere koppen en meer filterkoffie, in het zuiden kiezen ze vaker voor espresso.

Waar moet je op letten om thuis zelf de beste koffie te maken?

“Er is vandaag een verschil tussen home barista’s, die thuis veel kennis opdoen en er veel van weten, en mensen die gewoon graag koffiedrinken. Versheid is een eerste erg belangrijk element. Vers gebrande koffiebonen maken een wereld van verschil, want die blijven over het algemeen niet heel lang vers. Over het algemeen is dat zo’n twee tot drie weken. Ten tweede bestaat koffie voor een groot deel uit water, dus ook dat is van belang. Water gaat de bonen niet zachter maken. Voor filterkoffie moet je bijvoorbeeld speciaal water in huis halen. Tot slot moet je je koffiebonen ook à la minute malen, want dan komen de meeste aroma’s vrij en zijn die sterk aanwezig.”

“Vers gebrande koffiebonen maken een wereld van verschil”

Enkele jaren geleden ontwikkelde je aēralab, de eerste intelligente melkstomer ooit. Is melk stomen dan zo’n uitdaging voor veel barista’s?

“De markt rond melkproducten is op korte tijd heel snel ontwikkeld. Vroeger had je alleen slagroom en melk, nu is er veel meer. In het begin hadden die nieuwe soorten niet altijd dezelfde hoge kwaliteit, maar dat is snel ingehaald. Dat brede assortiment vormt voor barista’s een eerste uitdaging. Een tweede is dat je stoom gebruikt, wat zo krachtig is dat je er heel snel mee moet werken en geen kans hebt om foutjes recht te zetten. Met aēralab zijn we al lang bezig, en we hebben heel wat moeten sleuren aan de markt om het te kunnen ontwikkelen. Een van de voordelen is dat een barista nu het product niet meer moet kunnen herkennen, want dat wordt gedaan door sensoren. Daarnaast hebben consumenten vaak andere wensen: de ene heeft graag iets meer schuim, de andere wil zijn koffie dan weer niet te warm. Met aēralab worden al die uitdagingen opgelost.”

Is er de afgelopen jaren veel veranderd in de wereld van koffie? Wat zijn de belangrijkste evoluties?

“Na veel verandering op het vlak van machines is er ook veel veranderd wat betreft de behandeling van koffiebonen op het niveau van plantages. Het gat tussen de barista’s en die plantages wordt steeds meer gedicht. Er wordt bijvoorbeeld meer aandacht aan fermentatie besteed. Barista’s gaan zelf op zoek naar kwalitatieve bonen, waar fabrikanten dan weer meer op inspelen. Ik hoop dat die evolutie ook haar weg vindt naar de consument en dat het een nog rijker product oplevert.”

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Eva Janssens
Fotografie: Hoofdfoto: Pxhere / Overige zie onderschriften

Meer stories…

Modulair keukensysteem belooft balans

Sinds 1974 is EuroCucina in Milaan uitgegroeid tot een internationaal evenement dat de nieuwste bewegingen binnen de keukensector bijeenbrengt. Op de voorbije editie mocht bulthaup niet ontbreken. Hun deelname ging niet onopgemerkt dankzij het paviljoen dat ze oprichtten op de

Lees meer…
Schoonheid in detail

Atmosphera, een merk dat gedreven wordt door avontuur en ontdekking, brengt ons op een reis naar de meest afgelegen hoeken van de wereld en brengt de wonderen van de natuur tot leven in onze eigen leefomgeving. Geboren uit een diepe

Lees meer…
Keith Haring voor viervoeters

Hondenliefhebbers ver en dichtbij kunnen hun ogen moeilijk afhouden van deze collectie van Doggy Bathroom, een Canadees merk dat het nuttige aan het esthetische koppelt. Met deze speciale editie brengen ze hondentoiletten naar buiten met wereldberoemd werk van wijlen Keith

Lees meer…
Slaap der eeuwen

Vorig jaar opende The Notary in Brugge de deuren van zijn nieuwe luxesuites. Hoewel dit een nieuw begin markeerde van een uitzonderlijk boetiekhotel met een indrukwekkend lijstje aan troeven, is het een plek die berust op geschiedenis. Je logeert er

Lees meer…
Pop-up ontluikt in Hof Sebrechts

De jonge galerie Le Salon de Léon plukt Hof Sebrechts uit de vergetelheid. Het historische gebouw in het gelijknamige park in Brugge stond al een ruime vijftien jaar leeg, ondanks zijn ongelooflijke geschiedkundige rijkdom. Daar brengt deze pop-up tentoonstelling verandering

Lees meer…
Rotganzens glitterende Top of the Pops

Welkom bij Forwart Gallery in Antwerpen, waar op donderdag 16 mei de magie van Rotganzens creatieve universum tot leven komt met de solotentoonstelling “Top of The Tops”. Een uitnodiging om te ontsnappen aan de alledaagse realiteit en een wereld

Lees meer…
Leefruimte kneedt ontspannen dagen

Concepten op maat zijn een vaste waarde bij Thermote Interior in Izegem. Iedere opdracht grijpen ze als een kans om hun gedetailleerde stijl te doen versmelten met de unieke noden en wensen van de klant. Het herontwerp van deze leefruimte

Lees meer…
Platform voor globale creativiteit

Een gevulde carrière als modefotografe evolueerde voor Andrea Lennon organisch naar een nieuwe fase als ontwerpster en interieurexperte. Met The Corner Studio geeft ze uiting aan een andere kant van haar creativiteit. Toch kan ze in dit project ook heel

Lees meer…
Villa krijgt complementair gelijkvloers

Britt Van Namen is een van de beste interieurarchitecten voor wie verlangt naar een tijdloze woning die tegelijkertijd hedendaagse allure uitstraalt. In een villawijk in Oud-Turnhout heroriënteerde ze het gelijkvloers van een bestaande woning. In plaats van met een blank

Lees meer…
Huiselijkheid en subtiele luxe

In het weefsel van Ville Design, waar eenvoud wordt gevierd en luxe toegankelijk wordt, vindt interieurarchitecte Thaïs haar artistieke roeping. Ze koestert de waardigheid van eenvoud en streeft ernaar om binnen elk budget de perfecte balans tussen functionaliteit en esthetiek

Lees meer…