Wie aan Knokke Le Zoute denkt, denkt automatisch aan de prachtige witte villa’s die de badstad doen pronken. Tussen die landhuizen staat een zeer iconisch exemplaar waar de ziel van kunstenaar Albert Saverys in schuilt: Villa Sous Tous Vent. Met haar zorgvuldige toewijding liet Maison Osaïn deze parel opnieuw schitteren.
Maison Osaïn tovert al een tijdje authentieke panden om in chique toevluchtsoorden, maar toen ze de opportuniteit kregen om Villa Sous Tous Vent te transformeren, wist het team van developers en designers meteen wat voor een waardevol pand ze in handen kregen. Het huis werd namelijk in 1926 gebouwd naar een ontwerp van de gevierde Gentse architect Valentin Vaerwyck en had jarenlang gediend als de thuishaven van een van de beste Belgische kunstschilders van het interbellum: Albert Saverys. Nog meer dan bij hun andere projecten zouden ze dus rekening houden met het verleden van het pand, zodat ze met het grootste respect hedendaagse elementen in het huis konden verwerken zonder het authentieke karakter van het bouwwerk teniet te doen. Het ultieme doel van de experts was om de essentie van het huis te bewaren, zodat nieuwe bewoners thuis zouden komen in een rustgevende woonst die reflectie versterkt.Door haar unieke ligging in het hart van Knokke Le Zoute, op een boogscheut van de kustlijn, biedt de villa eveneens een prachtig uitzicht op een van de mooiste parken van Knokke. Toch hoef je niet zo ver te gaan om natuurpracht te bewonderen, want de beroemde tuinontwerper Piet Oudolf zette het omliggende duinlandschap naar zijn hand. Het golvende terrein inspireerde hem om te werken met verschillende planten, grassen en zaadhoofden die samen doorheen het jaar als een schouwspel van kleuren zouden optreden. Het unieke canvas geeft de pure schoonheid van de natuur weer: “Het idee is niet om de natuur te kopiëren, maar om een natuurgevoel te geven”, vertelde hij ons.
Hoewel het design van Sous Tous Vent luxe uitstraalt, werden de originele architectonische kenmerken wel geëerd door ze in het nieuwe concept ofwel te benadrukken of te laten stralen in hun magnifieke eenvoud. Het project balanceert heden en verleden alsof de twee altijd al bij elkaar hoorden. Hoezeer het volledige ontwerp rond rust, sereniteit en elegantie draait, verrast elke ruimte steeds opnieuw. Dat wordt meteen duidelijk wanneer je de inkomhal betreedt. Een diepgroen plafond dat de originele balken complementeert, springt meteen in het oog. Ook de keuken verrast met een uniek ontwerp: op fantasierijke tegels berust een prachtig weids eiland gemaakt van natuursteen. Vanuit de buitengewone zithoek kunnen toekomstige bewoners genieten van het heerlijke haardvuur. Ook is er voldoende plek voorzien om gasten te ontvangen: de eetkamer fungeert als het hart voor memorabele diners. Niet alleen op de benedenverdieping, maar ook in de masterbedroom kan men na een fijne avond genieten van de warmte van een open haard. In alle slaapkamers werd het beige patroon op de muren ook doorgetrokken over het plafond.
Kortom, ook bij dit schitterende project slaagt Maison Osaïn er opnieuw in haar unieke stempel te drukken. De ontwerpen van het bureau kan je herkennen aan hun eenvoud en eenheid in materialen, waarbij warmte centraal staat. Het bureau streeft ook steeds naar een tijdloze uitstraling waarbij details krachtige lijnen complementeren en logische circulatie, indeling en proporties voorop staan. Hun ultieme doel is om een leefomgeving voor de bewoners te creëren waarin ze zich thuis en gelukkig voelen. Toch vinden de architecten het uiterst belangrijk om het historische aspect van de panden te conserveren door hier en daar authentieke elementen op te lichten. Met hun meesterlijke passie dat ze in projecten als deze steken, zullen ze ongetwijfeld nog vele harten kunnen bekoren.
Benieuwd naar het volledige verhaal? Lees alles in Real Living herfst 2023!
Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.