Wanneer je buikgevoel spreekt, mag je het niet negeren. Interieurarchitect Arjaan De Feyter ontwierp een uitzonderlijke nieuwbouwwoning voor een koppel dat in een kwestie van slechts enkele dagen een grote stap besloot te zetten. In het siloproject staat letterlijke circulariteit centraal. We leiden je met plezier rond in de ronde ruimtes, die wel voor een zeer speciale ervaring zorgen.
Aanvankelijk denk je misschien dat een cirkelvormig vloerplan niet veel hoeft te verschillen van een gebruikelijke woning, maar het proces achter dit project bewijst iets anders. De Feyter vertelt namelijk dat het heel wat denkwerk vroeg om de indeling van deze opmerkelijke woonst zo optimaal mogelijk te krijgen. Je kijkt hier naar enkele silo’s die werden omgezet naar een moderne woning. Om een functionele vlotheid te behouden, besloot de ontwerper om bepaalde zones wel in een gebruikelijke hoekvorm te plaatsen. Voornamelijk ging het dan om de keuken en de eetkamer. In onder andere de badkamer en de slaapkamer ontpopte de gebogen lijn zich tot een richtlijn voor de circulatie. Daarnaast was het een uitdaging om niet louter afzonderlijke ruimtes te creëren, maar wel een coherent geheel dat echt als een woning zou aanvoelen. Let vooral op het linnen gordijn in de woonkamer. Op het eerste gezicht lijkt het misschien met een nonchalante hand als final touch te zijn toegevoegd, maar het dient een specifiek doel. Het voegt namelijk privacy toe en verbergt de inkomhal en de keuken uit het zicht. Tegelijkertijd verhoogt het de gezelligheidsfactor en kunnen de bewoners het nog steeds naar hun hand zetten en de ruimte toch openen indien gewenst. Daarnaast verbetert het de akoestiek, net zoals het tapijt doet. Een interessante verwijzing naar het koppel vind je bij de zitbank, want met de gebogen vormen presenteert het meubel een subtiele link naar de Marokkaanse afkomst van de vrouw.
Microtopping op de vloeren draagt bij aan de brutalistische indruk van het project. Zowel dit als de kalktechnieken en cementering is de verdienste van Texture Painting. Opvallend is ook dat een groot deel van het losse meubilair erg donker is. Zonder tot een somber geheel te leiden draagt die keuze bij aan een geslaagd contrast met de lichtere muren. Concreet gaat het om zwart getint eikenhout voor het bed, de eettafel, de banken en de salontafels. De Feyter ontwierp deze stukken zelf in samenwerking met meubelontwerper Tim Vranken, speciaal voor deze residentie. Wat deze opdracht langs zijn kant ook heel aangenaam maakte, was de grote mate aan vrijheid die hij van zijn cliënten kreeg. Het resultaat is daar een mooie bekroning op en is de start van een nieuw hoofdstuk voor de twee.
Dit siloproject van Arjaan De Feyter kent niet zomaar een gelijke. Met de cirkelvormige lijnen als hét typerende kenmerk bij uitstek zal je deze realisatie niet snel vergeten. Ongeacht het ruwe karakter van het project wist de ontwerper een geslaagde woning voor te schotelen die op haar eigen manier toch warmte uitstraalt.
Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.