Antwerpse charme renoveren

Het Antwerpse Zuid is een indrukwekkende renovatie rijker. Onze partner B Brand werd ingeschakeld om een statige woonst mee te laten groeien met de huidige noden en wensen van de bewoners. Het is met bewondering dat we het resultaat gadeslaan, en uiteraard willen we jullie hetzelfde gevoel niet onthouden. Treed mee met ons binnen in een geslaagd project dat bol staat van vakkennis.

Deze triplex loft was dringend toe aan een verbouwing en een hernieuwde inrichting. Yeti House heeft zijn naam niet gestolen, want in de eetkamer kan je een kunstwerk met een aandoenlijke Yeti opmerken. Echter moeten we eerst even terugkeren in de tijd om het bestaande resultaat volledig te begrijpen. Aanvankelijk deed het gebouw dienst als dokterspraktijk, en later was er op het gelijkvloers een garage. Intussen was de tijd echt wel aangebroken om het pand opnieuw onder handen te nemen, en hoe. Het team van B Brand deed wat in een geval als dit meestal het juiste is, namelijk de charmante ruimtes volledig herstellen en openbreken. Op deze manier ontstond er een dynamischer gevoel en kan het zonlicht ongeremd binnenvallen. Een tweede voordeel is dat ze op deze manier enkele van de authentieke elementen mooi doen samensmelten met een hedendaagse omkadering. Plafonds die vele meters hoog zijn, prominente wanden en geschiedkundige details: hier binnen deze muren is de rijke geschiedenis van Antwerpen Zuid tastbaar. 

Plafonds die vele meters hoog zijn, prominente wanden en geschiedkundige details

De nieuwe eyecatcher van de woonst zijn de dubbele glazen deuren en het raam erboven. Samen vormen deze componenten een opvallend stalen framewerk tussen de leef- en eetruimtes. Let vooral op de rondingen die hier mee in werden geïncorporeerd en de herhaling ervan in de overgang tussen de studeer- en zitzones. De eetruimte bevindt zich aan de achterkant van het grondplan en bevat het kunstwerk waaraan het project zijn naam ontleent. In dezelfde zone vind je de berging en de keuken. In die laatste was het essentieel dat er aandacht uitging naar het spanningsveld tussen verticale lijnen enerzijds en horizontale vlakken anderzijds. Het tablet dat zich over de volledige breedte uitstrekt, is daar instrumentaal voor. Dankzij de kleine maar dienstdoende stadstuin genieten de bewoners van een eigen stukje buitenlucht in de drukke stad. Via het harmonicaraam wordt de buitenruimte mee onderdeel van hetgeen zich binnen afspeelt. 

Dit project bevestigt wederom waar B Brand in uitblinkt. Deze troefrijke woning in een van de mooiste wijken in Antwerpen had nood aan een grondige renovatie, en daar zorgde het team probleemloos voor. Wij onthouden vooral het schijnbare gemak waarmee ze oudere elementen in de juiste mate moderniseren en kijken alvast uit naar hun volgende project. 

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Fotografie door Luc Royman

Meer stories…