Geduld loont altijd. Een basis van belle-époque-elementen die aangevuld werd met een stevige teug wabi-sabi: daar ging hier wel wat werk aan vooraf. Het resultaat was echter alle moeite meer dan waard. Hier stap je binnen in de woning van Miran en Onno van ’t Klooster. Met hun gelijknamige interieurzaak legden ze al een mooi parcours af, en het afwerken van hun privérenovatie is daar een geslaagde bekroning op. Hier beweeg je vloeiend van de ene ruimte naar de andere, met een hoog comfortgehalte in je kielzog.
Een kans om binnen te kijken bij professionals uit de interieursector laten we nooit zomaar voorbijgaan. Klooster Noordwijk zag in 2005 het levenslicht. Enkele jaren, verhuizen en groeimomenten later tref je een gerespecteerde winkel met een uitgebreide collectie van meubilair, kunst en woonaccessoires. Tegenstrijdig met wat de naam van de zaak suggereert, bevindt de winkel zich in een voormalige kerk. Die voorkeur voor panden met een opvallend verleden is ook gereflecteerd in hun privéwoonst die we vandaag uitlichten. In 1882 werd het gebouw in een prachtige belle-époquestijl opgericht door een bollenboer. Later deed het dienst als sanatorium en consultatiebureau van het Wit-Gele Kruis. Uiteindelijk kreeg het in de jaren zestig een particuliere staat en kocht het koppel het in 1998 in zeer slechte staat. Daar merk je nu gelukkig niets meer van, want de grondige renovatie stoomde het geleefde pand volledig klaar voor een nieuw hoofdstuk. Met hun drukke ritme als interieurontwerpers was het voor de bewoners cruciaal dat ze in hun privéomgeving een harmonie zouden vinden die hun professionele leven genoeg uitbalanceert. Initieel telde het gelijkvloers wel vijf niveauverschillen en waren er meerdere soorten vloeren. Dat stond het belang van eenheid in de weg, dus moest er een matte gietvloer komen die over dezelfde hoogte volledig doorliep, en besloten ze ook vloerverwarming toe te voegen. Een tweede bekommernis waren de hoge deuren. Die moesten namelijk een betere verhouding krijgen met de hoogte van de plafonds. Verder was het prioritair dat de oorspronkelijke details een update kregen, maar tegelijkertijd ook met respect behouden werden. Denk hierbij aan de lambrisering, de schouwen en de stucplafonds.
Aangezien het duo verlangde naar een woning met een kalmerend effect, weerspiegelt het palet van kleuren en materialen dat zonder enige omweg. Vooral natuurlijke zaken kregen hun aandacht. Het eerder vermelde betonstuc, bijvoorbeeld, maar ook hout dat soms eerst versteend werd. Aardewerk mocht zeker niet ontbreken, noch linnen of wol. Die laatste twee voegen een aaibaar component aan het geheel toe en zijn een goed tegenwicht voor de brutere elementen. Naast hun eigen visie worden ze natuurlijk evenzeer geïnspireerd door de grootste namen in de sector, en meer bepaald door het werk van Axel Vervoordt. Hoewel ze uit meerdere hoeken inspiratie putten, heerst er hier een zeldzame mix die te danken is aan de geschiedenis van het pand enerzijds en hoe ze die verenigden met hun eigen stijl anderzijds. Volgens hen ligt het meest beklijvende aspect van het project net in die combinatie. De restanten van de belle-époque-periode bewijzen opvallend goed samen te gaan met het imperfecte en organische gevoel dat met evenveel overtuiging wordt nagestreefd. Het resultaat oogt rustig, maar geeft het karakter van het gebouw eveneens het platform dat het verdient. Zelf zijn ze met name trots op de badkamer die ze zelf ontwierpen en sporen ze iedereen aan om zeker de verhoogde deuren niet over het hoofd te zien.
Initieel telde het gelijkvloers wel vijf niveauverschillen en waren er meerdere soorten vloeren.
Met deze privéwoning vertalen Miran en Onno van ’t Klooster hun professionele visie naar een glasheldere concretisering. Terwijl de klassieke aard van het ontwerp in alle glorie doorschemert, ervaar je een hedendaags wooncomfort dat minstens even sterk is. Naar de toekomst toe willen ze hun stijlspecialisatie meer toespitsen op projecten en daarmee ook in het buitenland meer en grotere stappen zetten. In het verleden gingen ze al te werk in Italië, Zwitserland, Spanje en Duitsland. Aan dat succes zullen ze ongetwijfeld nog een vervolg breiden, en daar kijken wij volop mee naar uit.
Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.
Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Sonja Velda