Wie terughoudend is om voor een opvallend materiaal te kiezen, zal zich misschien bedenken bij het zien van dit project. Interieurarchitectuur Stay is niet verlegen om in de juiste mate op te vallen. Voor deze opdracht werden ze gevraagd om een woning uit de jaren vijftig een complete en grondige renovatie te geven. Met de authenticiteit van het verleden in het achterhoofd stevenden ze af op een prikkelend resultaat dat modern wooncomfort verenigt met een nostalgische ondertoon.
Studio Stay is een gedeelde onderneming van Simon Adriaenssens en Patrick Six. Intussen zijn ze een ruime vier jaar geleden aan dit avontuur begonnen, maar beu zijn ze het nog lang niet. Hoewel iedere opdracht een andere aanpak of invalshoek vraagt, hebben ze er hun signatuur van gemaakt om elementen uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw op een zichtbare maar gecontroleerde manier in hun portfolio te verwerken. Hun eerdere opdrachten omvatten meer dan privéresidenties alleen. Horeca en kantoorinrichting zijn bijvoorbeeld ook geen onbekend terrein. De rijkheid aan materialen en vormgeving van toen zijn een van hun drijvende krachten. In dit pand kan je daarom ook meerdere zaken spotten die hun passie voor vervlogen tijden duidelijk maken. De originele marmeren vloer van de inkomhal is daar een aanzienlijke illustratie van. Op meerdere plekken zijn de verschillende zones verbonden aan de hand van gebogen doorgangen. In de keuken gaat je blik onvermijdelijk naar het uitgesproken marmer. Een hevig, abstract patroon verenigt witte, bruine en zwarte schakeringen en zorgt er zo voor dat de verder sobere ruimte een karaktervol component krijgt. Als tegengewicht is er fineer van gerookt walnoothout dat doorheen de woning elders nog meermaals opduikt.
Op de bovenverdieping is de master bedroom geconstrueerd als een geheel met de badkamer en dressing. Wederom zie je er hetzelfde hout als op de begane grond. In de badkamer is de inloopdouche uit natuursteen een terechte eye-catcher, compleet met ingebouwde zitbank. Daarnaast is er een aparte badkamer voor de kinderen. Hier was het niet meer dan passend om de vloer een speels motiefje te geven en de algehele look wat lichter te houden. Consistent doorheen het portfolio van de studio is het combineren van vormen en materialen, en vooral ook het plezier dat ze hierin vinden. De durf die ze tentoonstellen bij het uitkiezen en doortrekken van expressieve steensoorten, bijvoorbeeld, is onder andere het gevolg van hun ervaringen met horeca-inrichtingen. Daar mogen namelijk vaak wat creatievere richtingen verkend worden, wat een positieve verrijking bewijst te zijn voor hun residentiële opdrachten.
Knipogen naar het verleden van dit pand vormen een verzorgd evenwicht met de moderne verbeteringen. De interieurarchitecten van Stay wisten overduidelijk waar ze mee te maken hadden en wat de beste keuzes waren. Wij zijn alvast een overtuigde aanhanger van hun affiniteit met retro elementen.
Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.