Eigenzinnig met riet

Goede architectuur laat een indruk achter die op je netvlies blijft kleven. Voorheen genoot deze woning in Waasmunster van een bescheiden uitstraling die maar weinig tot de verbeelding sprak. BRITSOM & PHILIPS architects zorgde er echter voor dat je voortaan twee keer kijkt, want met een serieuze uitbreiding en een nieuwe benadering gaven ze het pand een succesvolle upgrade.

Hoewel bij aanvang van deze opdracht dit huis op architecturaal vlak nogal gewoontjes was, maakte de locatie ook toen al heel wat goed. Deze woonst bevindt zich namelijk op een perceel met een ideale oriëntatie, en dat dan nog eens op een open plek in de bossen. Het was het team meteen duidelijk dat de positionering interessante mogelijkheden bood. Daarom werd het zadeldak aan weerszijden van het bestaande volume doorgetrokken en voegden ze daar haaks een identieke, dwarse bebouwing aan toe. De woning werd met andere woorden aan alle vier de zijden uitgebreid, met een kruisvormige plattegrond als resultaat. Dit schepte tegelijkertijd andere verhoudingen aan de binnenkant. Zo zijn de nieuwe ruimtes open tot in de nok en ontstond er een beheerste symbiose tussen de dubbel hoge zones met houten plafond enerzijds en de oorspronkelijke oppervlakte met vlak geschilderd plafond anderzijds. 

Doorheen het ontwerpproces was het van onontbeerlijk belang dat er een balans zou ontstaan tussen sobere, beheerste volumes en een materialenpalet dat tactiele warmte uitstraalt. Een centraal aspect daarvan is het rieten dak; een minder voor de hand liggende optie die toch cruciaal was voor het slagen van dit project. De bewoonster was er namelijk op gesteld dat dit materiaal deel zou uitmaken van de uiteindelijke woning. Aangezien je rieten daken vooral bij klassieke landhuizen ziet, was het voor de architecten een uitdaging om dit te verzoenen met hun eerder moderne stijl. Zo werd er voor riet met een sobere en minimalistische detaillering gekozen en gebruikten ze zowel in het interieur als op de terrassen witte, gezuurde beton met een gewolkt effect dat doet denken aan travertijn. Op deze manier komt de open keuken met twee eilanden in dezelfde steen volledig tot zijn recht. Dit wordt daarnaast versterkt door de zwevende ontbijtkast en de glazen wand die tot aan de nok reikt.

Rieten daken verzoenen met een eerder moderne stijl 

Een andere overtuigende troef van deze boswoning zijn de glazen gevels. Niet alleen versterken ze de sensatie van openheid en ruimte, maar ze maken het ook mogelijk dat het binnenvallende licht het ganse jaar door voor een prachtig schouwspel zorgt. Tijdens de zomermaanden laten de bomen een gefilterd lichtpatroon het huis binnenvallen, terwijl de stralen van de winterse zon de ruimtes extra diep binnendringen. Deze continue opeenvolging van variërende lichtconstructies laat de architectuur op nog een extra manier schitteren.

BRITSOM & PHILIPS architects speelt met verhoudingen als was in hun handen. Deze losstaande bebouwing in Waasmunster kreeg een waardevolle uitbreiding die tal van indrukwekkende elementen bevat, waaronder een hedendaagse interpretatie van het landelijke rieten dak. We kijken uit naar wat er in de toekomst nog op hun pad komen zal. 

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Fotografie door Cafeine

Meer stories…