fbpx
Search
Close this search box.

Gastronomie en kunst samengebracht

Gastronomie en kunst samengebracht

Gastronomie en kunst samengebracht

In het onlangs geopende en prachtig gerenoveerde Koninklijke Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen bevindt zich Madonna, een nieuwe gastronomische hotspot die zowel een bar, een grand café als een fine dining restaurant is. Smaak en tijdloze klasse komen samen tot unieke creaties. Vlaamse meesters en internationale topstukken combineren met een gastronomisch hoogtepunt, wie wil dat nu niet?

Omgeven zijn door zeven eeuwen aan kunst en gelegen in een prachtig historisch gebouw uit de negentiende eeuw: het is niet alle horecazaken gegeven om in zo’n indrukwekkend kader te vertoeven. Na elf jaar renoveren was het publiek op 24 september 2022 eindelijk weer welkom in het Antwerpse museum. Niet alleen de vele kunstwerken vielen op, ook het nieuwe restaurant trok vanaf het begin veel aandacht. Je kan hier terecht voor of na je museumbezoek of gewoon om te genieten van een snelle hap, een gezellige lunch of een verfijnd diner.

Het team onder leiding van chef-kok Wesley Debord laat zich graag door de sublieme locatie inspireren. “We proberen een connectie te maken tussen kunst en voeding en willen voor een oprechte verbintenis zorgen, waarbij we samen met het museum een totale ervaring uitschrijven.” Met gerechten als ‘stilleven met vis’, naar het bekende werk van de Antwerpse schilderes Clara Peeters, en ‘de groentemarkt’, geïnspireerd door het werk van Joachim Beuckelaer, wordt de band tussen museum en restaurant meteen duidelijk. Op het tweede schilderij vind je bijvoorbeeld mispels terug, een vergeten vrucht die slechts weinig mensen kennen, maar die het restaurant met dit gerecht dus letterlijk en figuurlijk opnieuw op de kaart wil zetten. 

Alle gerechten zijn een mix van een traditionele keuken en vernieuwende ideeën, en dat alles met kwalitatieve ingrediënten als basis, die bovendien ook nog eens lokaal- en seizoensgebonden zijn. “Bij Madonna gaan we voor een herkenbare, eerlijke keuken die schippert tussen rijke traditie en heerlijke vernieuwing,” horen we van Debord. “Onze gerechten worden gebaseerd op lokale, seizoensgebonden producten met aandacht voor hun herkomst. We volgen dan ook steeds het ritme van de natuur.” Zijn doel is in de eerste plaats om een groot publiek in contact te brengen met verse, biologische en herkenbare producten. “Een eerlijke keuken waarbij steeds rekening wordt gehouden met de natuur,” om het in de woorden van Debord te zeggen. Dat zien we volgens hem ook in biologische dranken, die tegenwoordig steeds meer aan populariteit winnen. Het gaat daarbij om verse sappen, maar ook biologische limonades zoals Lemonaid doen het nu erg goed.

Een eerlijke keuken waarbij rekening wordt gehouden met de natuur

Dat hij kok wilde worden, wist Debord al op jonge leeftijd. “Het begon toen ik een jaar of elf was,” zegt hij. “Mijn vader had vroeger een Franse bistro in Knokke. Ook ging ik van jongs af aan regelmatig uiteten met mijn grootouders. Ik wilde altijd de keuken zien en had een oprechte interesse in het veld.” De grootste uitdaging vindt de kok om het juiste personeel te vinden. “We werken nauw samen,” vertelt hij, “dus het is essentieel om een team te creëren waarbij iedereen dezelfde mindset heeft en met evenveel passie werkt in dit prachtige restaurant op deze Antwerpse toplocatie.” Eten draait volgens hem uiteindelijk vooral om genieten. “Je moet doen wat je graag doet. Sta je zelf niet graag in de keuken? Ga dan lekker uiteten, laat je verwennen.” Bij Madonna ben je daarvoor alvast aan het juiste adres.

Madonna. Leopold de Waelplaats 2, 2000 Antwerpen.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Photography by Cafeine

Meer stories…

Creëren met intentionaliteit

De logica van een woning kan je vaak bepalen aan de hand van haar vloerplan. In de wereld van interieurontwerpster Laura Calleeuw moet de ene zone logisch overvloeien in de andere. Wanneer bewoners daarnaast een doorlopend vakantiegevoel ervaren bij het

Lees meer…
Puntjes op papier

In een digitale wereld is het verademend om soms iets op papier te zetten. Met een bullet journal doe je dat op regelmatige basis, of simpelweg iedere dag. Het welbekende schriftje en de gevarieerde lay-outs die het vullen, oogsten al

Lees meer…
Van visie tot verfijning

In de zoektocht naar een ruimte die zowel inspirerend als functioneel is, biedt Blower Interieur een schat aan expertise en creativiteit. Met een rijke geschiedenis in interieurvormgeving en een sterk team van professionals, weten zij elke visie tot leven te

Lees meer…
Huis van veiligheid

We nemen jullie graag mee naar een vrouwelijke membersclub genaamd The Nine te Brussel. De zaak opende haar deuren in 2021 en mocht zich de allereerste vrouwelijke ledenclub van België noemen. Vernoemd naar de negen muzen uit de oudheid, vormen

Lees meer…
Van muziekervaring tot een waar kunstwerk

Stel je voor dat je woonkamer transformeert in een kunstgalerie, waar muziek niet alleen gehoord maar ook gezien wordt. Dat is de magie van Rondo, de nieuwste collectie hoogwaardige designluidsprekers van Basalte. Deze exclusieve luidsprekers, ontworpen voor de meest prestigieuze

Lees meer…
Het keramische universum van Karin Amdal

Karin Amdal, een gediplomeerd Art Director met een Master in Design en een diploma in Keramische Kunst, heeft een creatieve carrière die drie decennia omspant. Haar werk varieert van 2D- tot 3D-creaties, waarvoor ze prijzen heeft gewonnen en internationale klanten

Lees meer…
Design dat warm maakt

De warme kant van design is waar je Tubes treft, een Italiaans merk dat radiatoren produceert die dubbel tellen als een esthetiek object. JJ is de naam van een van hun nieuwste werken. Als badkameraccessoire is het ontwerp bedoeld om

Lees meer…
Kunst opsnuiven op Knokke Art Fair 2024

Het Grand Casino Knokke wordt de komende maand augustus voor de vierde maal het toneel voor Knokke Art Fair, KNAF in het kort. Met haar intercontinentaal netwerk en aanbod is de kunstbeurs een gevestigde waarde voor liefhebbers van dicht en

Lees meer…
Culinair kunstwerk aan het water

In het bruisende hart van Antwerpen, naast het Kattendijkdok op het Eilandje, opende vorig jaar een nieuw gastronomisch meesterwerk zijn deuren: Cella Restaurant & Bar. De familie Dieltjens omarmde er de uitdaging en startte een nieuw culinair avontuur onder leiding

Lees meer…