Gastronomie en kunst samengebracht

Gastronomie en kunst samengebracht

Gastronomie en kunst samengebracht

In het onlangs geopende en prachtig gerenoveerde Koninklijke Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen bevindt zich Madonna, een nieuwe gastronomische hotspot die zowel een bar, een grand café als een fine dining restaurant is. Smaak en tijdloze klasse komen samen tot unieke creaties. Vlaamse meesters en internationale topstukken combineren met een gastronomisch hoogtepunt, wie wil dat nu niet?

Omgeven zijn door zeven eeuwen aan kunst en gelegen in een prachtig historisch gebouw uit de negentiende eeuw: het is niet alle horecazaken gegeven om in zo’n indrukwekkend kader te vertoeven. Na elf jaar renoveren was het publiek op 24 september 2022 eindelijk weer welkom in het Antwerpse museum. Niet alleen de vele kunstwerken vielen op, ook het nieuwe restaurant trok vanaf het begin veel aandacht. Je kan hier terecht voor of na je museumbezoek of gewoon om te genieten van een snelle hap, een gezellige lunch of een verfijnd diner.

Het team onder leiding van chef-kok Wesley Debord laat zich graag door de sublieme locatie inspireren. “We proberen een connectie te maken tussen kunst en voeding en willen voor een oprechte verbintenis zorgen, waarbij we samen met het museum een totale ervaring uitschrijven.” Met gerechten als ‘stilleven met vis’, naar het bekende werk van de Antwerpse schilderes Clara Peeters, en ‘de groentemarkt’, geïnspireerd door het werk van Joachim Beuckelaer, wordt de band tussen museum en restaurant meteen duidelijk. Op het tweede schilderij vind je bijvoorbeeld mispels terug, een vergeten vrucht die slechts weinig mensen kennen, maar die het restaurant met dit gerecht dus letterlijk en figuurlijk opnieuw op de kaart wil zetten. 

Alle gerechten zijn een mix van een traditionele keuken en vernieuwende ideeën, en dat alles met kwalitatieve ingrediënten als basis, die bovendien ook nog eens lokaal- en seizoensgebonden zijn. “Bij Madonna gaan we voor een herkenbare, eerlijke keuken die schippert tussen rijke traditie en heerlijke vernieuwing,” horen we van Debord. “Onze gerechten worden gebaseerd op lokale, seizoensgebonden producten met aandacht voor hun herkomst. We volgen dan ook steeds het ritme van de natuur.” Zijn doel is in de eerste plaats om een groot publiek in contact te brengen met verse, biologische en herkenbare producten. “Een eerlijke keuken waarbij steeds rekening wordt gehouden met de natuur,” om het in de woorden van Debord te zeggen. Dat zien we volgens hem ook in biologische dranken, die tegenwoordig steeds meer aan populariteit winnen. Het gaat daarbij om verse sappen, maar ook biologische limonades zoals Lemonaid doen het nu erg goed.

Een eerlijke keuken waarbij rekening wordt gehouden met de natuur

Dat hij kok wilde worden, wist Debord al op jonge leeftijd. “Het begon toen ik een jaar of elf was,” zegt hij. “Mijn vader had vroeger een Franse bistro in Knokke. Ook ging ik van jongs af aan regelmatig uiteten met mijn grootouders. Ik wilde altijd de keuken zien en had een oprechte interesse in het veld.” De grootste uitdaging vindt de kok om het juiste personeel te vinden. “We werken nauw samen,” vertelt hij, “dus het is essentieel om een team te creëren waarbij iedereen dezelfde mindset heeft en met evenveel passie werkt in dit prachtige restaurant op deze Antwerpse toplocatie.” Eten draait volgens hem uiteindelijk vooral om genieten. “Je moet doen wat je graag doet. Sta je zelf niet graag in de keuken? Ga dan lekker uiteten, laat je verwennen.” Bij Madonna ben je daarvoor alvast aan het juiste adres.

Madonna. Leopold de Waelplaats 2, 2000 Antwerpen.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Photography by Cafeine

Meer stories…

Tablàvins: waar gastronomie en wijn samensmelten

In het restaurant Tablàvins te Knokke ontmoet de Belgisch-Franse keuken een ontspannen, bistro-achtige sfeer in een unieke omgeving. Het restaurant, dat reeds een bewogen geschiedenis achter de kiezen heeft als sterrenrestaurant Jardin, werd zes jaar geleden overgenomen door Geoffrey en

Lees meer…
Het bourgondische DNA van Restaurant Hula 

In het hart van Heule bevindt zich Hula, een restaurant waar tijdloze elegantie en klassieke gastronomie samenkomen. Onder leiding van chef Thijs biedt Hula een Bourgondische ervaring zonder compromissen, waarbij authentieke smaken en moderne technieken elkaar perfect aanvullen.

Lees meer…
Le Kok sur Mer omarmt smaak en zee

Het ietwat afgelegen Vlissegem is, sinds de introductie van het kwaliteitsrestaurant Le Kok sur Mer in 2014, dé culinaire place to be bij uitstek. Deze gastronomische bestemming staat bekend om zijn moderne Franse keuken en warme, huiselijke sfeer. Achter dit

Lees meer…
Hoedje af voor Bistrôt Chapeau

In het hart van Blaricum ligt Bistrôt Chapeau, een warm en intiem restaurant waar klassieke Franse gastronomie centraal staat. Achter dit bijzondere concept staan Nicky Quarz en zijn vrouw en partner in crime Michele, een gepassioneerd duo dat hun liefde

Lees meer…
Folded Echoes: een verrassing achter elke vouw 

De afgelopen editie van Collectible, de toonaangevende internationale beurs voor collectief design die plaatsvond in Brussel, bracht weer een indrukwekkende verzameling van hedendaags design en kunst. Deze beurs, die de grenzen tussen kunst en design verkent, bood een podium voor

Lees meer…
Een verfijnde inrichting met maximaal ruimtegevoel

Bij de inrichting van dit kapsalon is gekozen voor een compact maar doordacht interieurdesign. De ruimte is optimaal benut, waardoor een uitnodigende en stijlvolle sfeer ontstaat zonder in te boeten op comfort en gebruiksgemak. Dit project, ontworpen door interieurarchitect Kevin

Lees meer…
Een nieuwe kijk op een oude boerderij

Ontwerp DO betreft de volledige renovatie van een historische boerderij met een bijbehorend poolhouse. Het project richtte zich voornamelijk op de binnenzijde, waarbij de monumentale waarde van de boerderij bewaard bleef. Van buiten is er dan ook weinig veranderd en

Lees meer…