fbpx
Search
Close this search box.

Gastronomie en kunst samengebracht

Gastronomie en kunst samengebracht

Gastronomie en kunst samengebracht

In het onlangs geopende en prachtig gerenoveerde Koninklijke Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen bevindt zich Madonna, een nieuwe gastronomische hotspot die zowel een bar, een grand café als een fine dining restaurant is. Smaak en tijdloze klasse komen samen tot unieke creaties. Vlaamse meesters en internationale topstukken combineren met een gastronomisch hoogtepunt, wie wil dat nu niet?

Omgeven zijn door zeven eeuwen aan kunst en gelegen in een prachtig historisch gebouw uit de negentiende eeuw: het is niet alle horecazaken gegeven om in zo’n indrukwekkend kader te vertoeven. Na elf jaar renoveren was het publiek op 24 september 2022 eindelijk weer welkom in het Antwerpse museum. Niet alleen de vele kunstwerken vielen op, ook het nieuwe restaurant trok vanaf het begin veel aandacht. Je kan hier terecht voor of na je museumbezoek of gewoon om te genieten van een snelle hap, een gezellige lunch of een verfijnd diner.

Het team onder leiding van chef-kok Wesley Debord laat zich graag door de sublieme locatie inspireren. “We proberen een connectie te maken tussen kunst en voeding en willen voor een oprechte verbintenis zorgen, waarbij we samen met het museum een totale ervaring uitschrijven.” Met gerechten als ‘stilleven met vis’, naar het bekende werk van de Antwerpse schilderes Clara Peeters, en ‘de groentemarkt’, geïnspireerd door het werk van Joachim Beuckelaer, wordt de band tussen museum en restaurant meteen duidelijk. Op het tweede schilderij vind je bijvoorbeeld mispels terug, een vergeten vrucht die slechts weinig mensen kennen, maar die het restaurant met dit gerecht dus letterlijk en figuurlijk opnieuw op de kaart wil zetten. 

Alle gerechten zijn een mix van een traditionele keuken en vernieuwende ideeën, en dat alles met kwalitatieve ingrediënten als basis, die bovendien ook nog eens lokaal- en seizoensgebonden zijn. “Bij Madonna gaan we voor een herkenbare, eerlijke keuken die schippert tussen rijke traditie en heerlijke vernieuwing,” horen we van Debord. “Onze gerechten worden gebaseerd op lokale, seizoensgebonden producten met aandacht voor hun herkomst. We volgen dan ook steeds het ritme van de natuur.” Zijn doel is in de eerste plaats om een groot publiek in contact te brengen met verse, biologische en herkenbare producten. “Een eerlijke keuken waarbij steeds rekening wordt gehouden met de natuur,” om het in de woorden van Debord te zeggen. Dat zien we volgens hem ook in biologische dranken, die tegenwoordig steeds meer aan populariteit winnen. Het gaat daarbij om verse sappen, maar ook biologische limonades zoals Lemonaid doen het nu erg goed.

Een eerlijke keuken waarbij rekening wordt gehouden met de natuur

Dat hij kok wilde worden, wist Debord al op jonge leeftijd. “Het begon toen ik een jaar of elf was,” zegt hij. “Mijn vader had vroeger een Franse bistro in Knokke. Ook ging ik van jongs af aan regelmatig uiteten met mijn grootouders. Ik wilde altijd de keuken zien en had een oprechte interesse in het veld.” De grootste uitdaging vindt de kok om het juiste personeel te vinden. “We werken nauw samen,” vertelt hij, “dus het is essentieel om een team te creëren waarbij iedereen dezelfde mindset heeft en met evenveel passie werkt in dit prachtige restaurant op deze Antwerpse toplocatie.” Eten draait volgens hem uiteindelijk vooral om genieten. “Je moet doen wat je graag doet. Sta je zelf niet graag in de keuken? Ga dan lekker uiteten, laat je verwennen.” Bij Madonna ben je daarvoor alvast aan het juiste adres.

Madonna. Leopold de Waelplaats 2, 2000 Antwerpen.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Photography by Cafeine

Meer stories…

Buur van Versailles

Soms wil je terugkeren naar waar je vandaan komt. Je zag het gebeuren bij de bewoner van dit negentiende-eeuwse huis in Versailles. Na een tijdje in Parijs te hebben gewoond, besloot hij opnieuw naar zijn ouderlijke woning te verhuizen, maar

Lees meer…
Bedje van vernieuwing

Restaurant EssenCiel is een vaste waarde in het gastronomische klimaat van Leuven. Eigenaars Niels Brants en Romina Charels vertalen er hun jeugdige finesse in seizoensgebonden gerechten die hen enkele jaren geleden een Michelinster opleverden. Met hedendaagse flair doen ze ieder

Lees meer…
Patronen van porselein

Ergens tussen hemel en aarde, daar bevindt zich de nieuwe Maya-collectie van De Marchi Verona. Het Italiaanse merk is gespecialiseerd in porseleinen tegels die het product zijn van vergaande kennis en onberispelijk vakmanschap. In hun nieuwste creaties roepen ze de

Lees meer…
Moderne meesterwerken van antieke inspiratie

LERRY ceramics, de keramiekstudio opgericht door Elke Vanlerberghe in 2020, staat voor hedendaagse keramiek die diep geworteld is in de oudheid. Elke Vanlerberghe, een getalenteerde kunstenares uit Gent, België, creëert in haar atelier unieke, handgemaakte stukken die getuigen van haar

Lees meer…
Zomer van boekenmarkten

Voor veel mensen is de zomer ideaal om opnieuw meer tijd lezend door te brengen. Niet enkel dat, maar ook het doorsnuisteren van boeken is een leuke manier om een vrije dag te spenderen. Met het warme weer hebben wij

Lees meer…
Dimensionaal uitzicht vanuit moderne parel

Bernadette de Blieck is een interieurontwerpster die je persoonlijkheid mee deel maakt van je woning. Daarnaast is ze met haar studio beschikbaar voor inrichting en styling. Vandaag nemen we je mee naar een recent project in Terneuzen, Zeeland waar zij

Lees meer…
Thuis in persoonlijkheid

Slechts één stap over de drempel is genoeg voor je woning om je welkom thuis te heten. YUHOME design ontwierp een appartement dat niet veel vierkante oppervlakte nodig heeft om dat te doen. Vanuit het idee dat een interieur een

Lees meer…
Meubelmeesters aan het hof

Ingrediënten voor een meesterlijke reputatie in overvloed bij Collett & Victor. Het Belgische merk is gespecialiseerd in zitmeubilair op maat en ontpopte zich in de voorbije 40 jaar tot een van de meest invloedrijke autoriteiten in hun veld. Naast een

Lees meer…
Panoramisch diner in Haut

Restaurant Haut in Oostende schiet de hoogte in. Dat mag je letterlijk nemen, aangezien het zich op de 28ste verdieping van SKY Tower One bevindt, maar ook het interieur laat concurrenten achter op de begane grond. De interieurarchitecten van TJIP

Lees meer…