Generaties vol samenzijn

Wonen en familie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, wat wederom bewezen wordt door deze residentie in Knokke-Heist. Afgaande op de discrete gevel zou je wellicht weinig vermoeden hebben van de openheid die binnen huist. Meerdere generaties kunnen hier tijd met elkaar spenderen en genieten van dagen zonder zorgen in dit ideale vakantiehuis.

Dit project kenmerkt zich voor een groot deel door het contrast dat je opmerkt tussen de verschillende gevels. Aan de voorkant van het pand word je begroet door monolitische vlakken, terwijl de zuid-oost gevel voornamelijk open is. In het begin werd het team van ARCHI2000 geconfronteerd met een niet te onderschatten uitdaging, namelijk de gemene muur aan de westzijde. Die was van cruciaal belang voor het indelen van het gelijkvloers, hoewel de uitkomst meer dan geslaagd is. Deze grote open ruimte is voorzien op het familiegebeuren en loopt over in het overdekte terras, wat betekent dat er geen al te strikte grens is tussen binnen en buiten. Qua materiaal beslisten de architecten om de Noordzee duidelijk te laten weerklinken, dus zochten ze naar manieren om voor de juiste tonen en nuances te zorgen. Vloeren in lichte beton, helder glas, bronzen raamkaders en onder andere dakpannen in oker mondden samen uit in een indrukwekkend ontwerp. 

Qua materiaal beslisten de architecten om de Noordzee duidelijk te laten weerklinken

De opdrachtgevers wensten een volledige verdieping te wijden aan de kinderen en kleinkinderen, dus is het weinig verbazend dat er een gehele slaapzaal is voorzien waarin de jongste telgen van de familie terecht kunnen. Uiteraard speelt een aanzienlijk deel van hun verblijf hier zich ook buiten af, want de ruime tuin is onmogelijk te negeren. Meerdere ligbedden, een grote familietafel en de gezonde zeelucht zijn de ultieme ingrediënten voor enkele dagen van pure ontspanning. Tegelijkertijd is het opvallend dat de inrichting binnenin een duidelijke kern van rustige bruintinten heeft en die in de juiste mate aanvult met witte vlakken en huiselijke decoratie. Het zitmeubilair in de woonkamer telt ook grijze en groene tinten. Door de eerder permanente aspecten van het interieur aan de rustige kant te houden en speelsere tinten en toetsen te reserveren voor kleinere elementen, krijg je een resultaat dat nooit te overweldigend wordt. 

Deze familiewoning in Knokke-Heist is perfect voor een vakantie vol samenzijn en levendige sferen. Door architecturaal sterk in te zetten op openheid naar de tuin toe, gaat het hier om een project dat verrassend uit de hoek komt. We wensen de opdrachtgevers uiteraard nog veel toekomstig genot toe van het uitnodigende resultaat. 

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Fotografie door Mireille Roobaert

Meer stories…