Gelijkvloers scoort hoog

Het is een vak op zich om alle functies van een woning op dezelfde verdieping te verenigen. Project 2005 van Architect Dewitte is daar een ideaal voorbeeld van. Het huis is namelijk volledig gelijkvloers en werd niet ontworpen zonder enkele uitdagingen. Hoewel alle zones zich op hetzelfde niveau bevinden, moest er toch rekening gehouden worden met de nodige privacy.

Dit residentieel ontwerp is de thuis van een gezin met kinderen. Vanaf het begin was het duidelijk waar de klant het meeste belang aan hechtte: het uitzicht op de omliggende natuur en een vleugel die specifiek voor de kroost is bedoeld. Die laatste telt niet minder dan vier kinderkamers die elk uitgerust zijn met een aparte badkamer. Een factor die alle ruimtes van de woning gemeenschappelijk hebben, is de rol van lichtinval. Overal in het huis werd er bewust nagedacht over het binnenstromende licht en hoe dit samengaat met het vloerplan. De leefruimte is bijvoorbeeld ontworpen in een L-vorm, zodat er voldoende licht tot in de kern van de woning kan doordringen. In de douche plaatste de architect een dakraam, terwijl ze in de keuken opteerde voor grote glaspartijen die naar de tuin zijn gericht. De aanwezigheid van veel ramen betekende ook een bepaalde moeilijkheidsgraad voor het bewaren van de privacy, zeker omdat het ontwerp zich over de hele lijn op het gelijkvloers situeert. Zo moest er bijvoorbeeld vermeden worden dat je vanop het terras rechtstreeks binnenkijkt in een slaap- of badkamer. De oplossing was om de woning in drie vleugels te verdelen, die elk een eigen inrichting kregen en geen inkijk hebben bij elkaar. Om de vleugels onderling toch te verbinden, waren er bepaalde circulatieruimtes nodig die wel voor bijkomende lichtinval en zichten zorgen. 

Drie vleugels zonder onderlinge inkijk bij elkaar 

Zoals elk project in het portfolio van de architect werd ook deze commissie vooraf uitgewerkt in een moodboard dat de richting van de materialen en kleuren aangeeft. In dit geval werd er met een beperkt palet gewerkt, waaronder notelaar, eik, travertijn en Mortex. De intentie was om zowel met materialen als tinten voorzichtig om te springen. Daarnaast telt elke ruimte bepaalde tactiele elementen, zodat de neutraliteit van het ontwerp continu interessant blijft. Voor de buitengevels gebruikte ze witte breuksteen en in de vloer van het kantoor werden donkere steentjes geïncorporeerd. Tussen de keuken en de leefruimte zijn er semi-transparante luiken die je visuele indruk van de woonst mee prikkelen. Al deze keuzes monden uit in een stijl die zich laat definiëren als eenvoudig, sereen en strak. Het doordachte en gebruiksvriendelijke vloerplan is een belangrijk kenmerk dat alle ontwerpen van de architect onderling verbindt. Een andere rode draad is de tijdloze materialisatie die steeds mee de desbetreffende stijl weet te vormen. 

Architect Dewitte slaagde er met glans in om alle noden en wensen van de opdrachtgever op slechts één verdieping te verenigen. Zicht op de omgeving, de gewenste privacy en voldoende ruimte voor het hele gezin zijn mee de pijlers waarop het succes van dit project rust. We wensen de bewoners veel genot van hun woning toe en hopen in de toekomst nog even indrukwekkende ontwerpen te mogen leren kennen. 

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Beelden door KeyVisuals 

Meer stories…