fbpx
Search
Close this search box.

Het bestaande complementeren

Het bestaande complementeren

Het bestaande complementeren

Wanneer je contrasten samenbrengt en die onderling iets nieuws vormen, wordt een woning automatisch interessant. Interieurarchitecte Noémi Van Heuverswyn bekwam een dergelijk resultaat in Mariakerke, waar ze een bestaande woonst renoveerde en uitbreidde. Tussen de klassiekere gevel en de moderne achterzijde van het gebouw werd het uiteindelijk een gelukkig huwelijk, met natuurlijk een meer dan tevreden bouwheer als gevolg.

Toen de bewoner van dit pand de kans kreeg om zijn toenmalige huurwoning te kopen, twijfelde hij niet lang. Dit bood meteen de gelegenheid om heel wat veranderingen door te voeren, want de bestaande inrichting en indeling waren verre van perfect. In de eerste plaats was het de wens om een uitbreiding door te voeren, en zo heel wat nieuwe bewoonbare oppervlakte te voorzien. Daarnaast moest de traditionele voorgevel gerespecteerd blijven en een eyecatcher worden in een verder zeer hedendaagse stijl. Ter aanvulling mochten er ook enkele edgy toetsen in het ontwerp worden verwerkt. Bij het bekijken van de foto’s, vastgelegd door onze partner Annick Vernimmen, is het je moeilijk in te beelden, maar oorspronkelijk ontbrak het vloerplan geslaagde doorzichten en een sensatie van ruimte. Aan de tuinkant voegde de interieurarchitecte woonoppervlakte toe, waardoor de verschillende zones onderling heringedeeld konden worden. Waar zich voorheen bijvoorbeeld de bureauruimte bevond, ligt nu een vestiaire met toilet en wasplaats. Dit had eveneens positieve gevolgen voor de gang, want die was enorm smal. De keuken veranderde niet van plek, maar werd wel uitgebreid en naar buiten gericht. Op de bovenverdieping voorzag ze een bijkomende douchekamer voor de kinderen en een geheel nieuwe badkamer. Toch situeerde de voornaamste uitdaging zich aan de buitenkant, vertelt de interieurarchitecte. De voor- en achterzijde hadden eerder weinig met elkaar gemeen, dus moest dat contrast voldoende getemperd en gepolijst worden. Hoewel het klassieke uitzicht vooraan bleef bestaan, kreeg de gevel enkele verwijzingen naar de materialisatie en belijning die je achteraan het gebouwd vindt.

De geïmplementeerde stijl moest bewust een strakke soberheid hebben, zodat de klassieke aspecten succesvol naar voren zouden komen. Op het gelijkvloers kreeg de uitbreiding zwart als opvallende kleur. Hierdoor geniet de omringende natuur de nodige aandacht. Houten latjes bewezen daarnaast een slim instrument te zijn om de gevel een elegante touch te geven en te vermijden dat de achtergevel te lomp werd. In het interieur kreeg de zithoek een nieuwe haard, en parketvloeren met brede planken maken het hedendaagse plaatje extra gezellig. Maatmeubilair in donkere eik draagt optimaal bij aan de invulling van de ruimtes. Dankzij stalen deuren uit glas kunnen bewoners grenzende zones van elkaar afsluiten en toch een verruimend doorzicht behouden. Op de muren werkte het team met minerale pleister, waardoor er een voelbare warmte in het interieur broedt. Uitgewassen beton vertoont zich in het tablet aan de haard, dat bovendien ter plaatse werd gestort, en kan je ook opmerken aan het buitenterras. Hier en daar zorgde Vanheuverswyn voor accenten die richting het industriële wijzen, en dat steeds in het overkoepelende gezelschap van zachte kleuren. Door hier en daar subtiel een bepaalde durf uit te drukken, onderscheidt het project zich van andere tijdloze interieurs die zich meer aan de brave kant houden.

 Deze opdracht is een heldere illustratie van hoe Noémi Van Heuverswyn altijd het bestaande gegeven in ere houdt en van meer dan de nodige verbeteringen voorziet.

Deze opdracht is een heldere illustratie van hoe Noémi Van Heuverswyn altijd het bestaande gegeven in ere houdt en van meer dan de nodige verbeteringen voorziet. Bij dit pand fungeert de voorgevel als een unieke factor die zeker niet verloren mocht gaan, integendeel. We zijn er zeker van dat ze in de toekomst nog veel meer prachtprojecten in haar mars heeft en wensen haar alle succes toe.

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Tekst: Cara Jacobs
Fotografie: Annick Vernimmen

Meer stories…

Collectieve expertise in sereniteit

In het pittoreske Erpe-Mere ligt een nieuwe kijkwoning, Terracotta Touched, ontworpen door de getalenteerde interieurontwerpster Laura Calleeuw. Dit project belichaamt de essentie van verfijnd interieurontwerp en architectonisch vernuft, waarbij de naam subtiel verwijst naar de harmonieuze integratie van natuursteen, kunst

Lees meer…
Kleine producten, immense impact

Basalte is een universeel begrip als het over smart home-technologie gaat. Slimme en innovatieve oplossingen die tot stand komen met een verzorgd en uitzonderlijk elegant design zijn hun expertise. Het mogen dan visueel details zijn, maar dankzij hun tussenkomst beheer

Lees meer…
25 Jaar creatie met Studio Roderick Vos

Studio Roderick Vos, opgericht door het creatieve duo Roderick en Claire Vos, viert zijn 25-jarig jubileum. Gedreven door een gedeelde passie voor design, hebben ze een blijvende invloed gehad op zowel de Nederlandse als de internationale designwereld met hun verlichting,

Lees meer…
Plato’s allegorie voedt praktijkconcept

Af en toe nemen we je graag even mee naar verdere oorden om een opmerkelijk interieurproject van dichterbij te bekijken. Vandaag is dat in Valencia, Spanje. Daar ontwierp Viruta Lab een psychologiecentrum waar emotioneel welzijn voorop staat. Die focus vond

Lees meer…
Meesterwerk van integratie en luxe

In de wereld van bouwprojecten is Artea niet zomaar een aannemer; zij zijn de ambachtslieden van ieders dromen, de curatoren van ruimte en licht. Als pioniers in totaaloplossingen, worden de contouren van iedere visie tot leven gebracht door een team

Lees meer…
Parijse expo bejubelt vrouwelijke keramiek

Kunstenaars en hun werken etaleren in atypische ruimtes en formaten is de primaire focus van PICK-UP ART, een Parijse galerie opgericht door Julia Bidermann. Van 23 tot 30 mei kan je terecht op de expo genaamd “The symbolism of everyday

Lees meer…
Materialiteit aan tafel

Opgroeien in een familie van designliefhebbers laat duidelijke sporen na. Masoe Studio is een jong, Nederlands meubelmerk opgericht door Milan van Lange, die al sinds zijn kindertijd graag creatief met zijn handen bezig was. We leren hem en zijn team

Lees meer…
Heropleving in Antwerpen-Zuid

Een brand en uitgebreide waterschade hadden ervoor gezorgd dat deze woning in Antwerpen-Zuid aan een grondige herstelling en restauratie toe was. Die opdracht leek wel uitgevonden voor Maison Osaïn, want zij hebben er intussen hun handelsmerk van gemaakt om oude

Lees meer…
Een ode aan de schoonheid van het leven

Pierre Yovanovitch opende vorig jaar een nieuwe galerie in Parijs met een speciale jubileumcollectie van de iconische asymmetrische stoel in samenwerking met kunstenares Claire Tabouret. Spelend met de thema’s van kindertijd, beweging en kwetsbaarheid, integreren de stoelen het vakmanschap van

Lees meer…
Vakantieparels op Airbnb

De zomermaanden komen met rasse schreden dichterbij, vergezeld door vakantievooruitzichten. De mogelijkheden zijn eindeloos, zowel qua bestemming als qua soort accommodatie. Wij namen alvast een duik in het assortiment van Airbnb en zetten vier verschillende verblijven op een rijtje waar

Lees meer…