fbpx
Search
Close this search box.

Icons Re/Outfitted verenigt Levi’s en Vitra

Icons Re/Outfitted verenigt Levi’s en Vitra

Icons Re/Outfitted verenigt Levi’s en Vitra

Mode en design zijn al sinds jaar en dag aan elkaar gewaagd. The Visionary Lab bracht de twee velden samen in Icons Re/Outfitted, een initiatief dat gerenommeerde modeontwerpers loslaat op gerespecteerd meubilair van Vitra. Het medium hiervoor? Jeans van Levi’s. Geleefde stukken en materialen kregen zo een tweede doel dat een boodschap combineert met een creatieve uitspatting.

Er is textiel met hopen, vooral op de afvalbergen. Steeds vaker zien we projecten waarin materialen een nieuwe invulling krijgen en zo circulariteit en recyclage goed gezind zijn. The Visionary Lab besloot om mee op die kar te springen en zette Icons Re/Outfitted op poten. Een naam die de lading wel ongeveer dekt, want iconisch is het zeker. Concreet stelden ze een selectie samen van high-end meubelmerk Vitra. Die omvatte onder andere stoelen van grote namen als Charles & Ray Eames, Verner Panton en George Nelson. Als tweede luik contacteerden ze verschillende modeontwerpers met de vraag of ze zin hadden om de stukken een nieuwe look te geven met tweedehands jeansstof van Levi’s. Die keuze was geen toeval, maar een manier om de 150ste verjaardag van hun iconische befaamde 501-model te vieren. Verder kregen de designers de opdracht om de stoelen als muze te zien en ze te transformeren in een kunstobject dat hun visie weerspiegelt en tegelijkertijd het potentieel van duurzame herbestemming in de verf zet.
The Eames Lounge Chair and Coconut Chair Re/Outfitted by Kelly Konings and Tim Dekkers – a concept of The Visionary Lab, pre-used chair from Vitra, repurposed denim from Levi’s® - Photo Studio W D.
Een betekenisvol signaal van onze veranderende kijk op design en de verantwoordelijkheden die het met zich meebrengt
Het waren Nkwo Onwuka, Hannah Brabon, Kelly Konings, Tim Dekkers, Sophie Cagniart, Barbara Polderman, Sarmite Polakova en Norman Monsanto die de uitdaging accepteerden. Om hun ideeën tastbaar te maken, gebruikten ze verschillende innovatieve methoden aangevuld met tijdrovend vakmanschap. De uiteindelijke ontwerpen maken zoveel meer los dan visuele verbazing. Stuk voor stuk getuigen de creaties van de schoonheid die in recyclage schuilt en brengen ze nuttige conversaties op gang die ons in de toekomst moeten blijven warm maken voor zulke projecten. Daarnaast bewijst de collectie de eindeloze mogelijkheden die jeans als materiaal in zijn mars heeft. Zowel in de mode- als in de interieursector hebben we nog lang niet de limiet bereikt en is er nog heel wat potentieel om met de stof te verkennen. Meer dan een spraakmakende interpretatie van bestaande materie zijn de stukken een betekenisvol signaal van onze veranderende kijk op design en de verantwoordelijkheden die het met zich meebrengt. Waar anderen afval zien, zagen deze makers bouwstenen voor iets nieuws.
Links: The Wire Chair Re/Outfitted by Hannah Brabon – a concept of The Visionary Lab, pre-used chair from Vitra, repurposed denim from Levi’s® - Photo Studio W D. / Rechts: The Amoebe Chair Re/Outfitted by Nkwo Onwuka – a concept of The Visionary Lab, pre-used chair from Vitra, repurposed denim from Levi’s® - Photo Studio W D.
De relatie tussen textiel en meubilair heeft met Icons Re/Outfitted een waardevolle uitbreiding gekregen. Nog tot april kan je de collectie bewonderen in de Circle Store van Vitra in Zaandam, Nederland en deze zomer trekken ze zelfs naar Salone del Mobile in Milaan. Naast de Trunk Chair, de Coconut Chair en de Eames Lounge Chair zullen er daar nog twee nieuwe toevoegingen voor het eerst aan het publiek worden voorgesteld.
Links: The Belleville Chair Re/Outfitted by Barbara Polderman – a concept of The Visionary Lab, pre-used chair from Vitra, repurposed denim from Levi’s® - Photo Studio W D. / Rechts: The Panton Chair Re/Outfitted by Sarmite Polakova – a concept of The Visionary Lab, pre-used chair from Vitra, repurposed denim from Levi’s® - Photo Studio W D.

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Photo Studio W D. / Startbeeld: The Eames Shell Chair Re/Outfitted by Norman Monsanto and Kelly Konings – a concept of The Visionary Lab, pre-used chair from Vitra, repurposed denim from Levi’s® – Photo Studio W D.
Startbeeld: The Eames Shell Chair Re/Outfitted by Norman Monsanto and Kelly Konings – a concept of The Visionary Lab, pre-used chair from Vitra, repurposed denim from Levi’s® – Photo Studio W D.

Meer stories…

Thuis op ’t Zuid

Immokantoor L’AGENCE uit Antwerpen-Zuid matcht met een persoonsgerichte aanpak en indrukwekkende kennis karaktervolle woningen met de juiste mensen.

Lees meer…
Tabula rasa voor meer woonplezier

In je eigen woning opnieuw beginnen is niet altijd vanzelfsprekend. Het Spaanse Destudio Arquitectura kreeg van deze klanten de opdracht om hun bestaande thuis een andere invulling te geven en zo klaar te stomen voor een nieuwe fase in hun

Lees meer…
Vraagstuk in coördinatie

Renoveren hoeft geen synoniem te zijn voor opnieuw beginnen. Vaak willen bewoners de troeven van het initiële pand in sterke mate conserveren en aanpassen aan inmiddels meer hedendaagse behoeften en standaarden. Dit is het merendeel van de tijd geen makkelijke

Lees meer…
Kasteeltje gerestaureerd met finesse

Enkele jaren geleden ging een ambitieuze renovatie van start in dit kasteeltje in Oost-Vlaanderen. Het gebouw dateert uit 1842 en bracht dus een schat aan rijke geschiedenis met zich mee. Voor de keuken werd er gerekend op bulthaup, die met

Lees meer…
Iets drinken met AI

Zag je al eens een koffiemachine geïnterpreteerd door AI? Ze vertegenwoordigen een fascinerende samensmelting van traditionele koffiebereiding en geavanceerde technologie. Erg kleurrijk, vol fantasie en misschien wel iets dat we later zelf in onze keuken hebben staan: deze visualisaties zijn

Lees meer…
Latijns-Amerika op je bord

Nog niet zo lang schittert er een nieuw juweel in Kortrijk, een plek waar de Latijns-Amerikaanse cultuur en keuken tot leven komen: Choclo. Het restaurant is een eerbetoon aan de warmte en gastvrijheid van de regio, waarvan de essentie rechtstreeks

Lees meer…
Rijd met auto-iconen in de Alpen

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 februari vindt het International Concours of Elegance in St. Moritz plaats. Voor autoliefhebbers is het een gekend evenement, want ieder jaar vind je er een selectie die zeldzame en speciale voertuigen bij elkaar brengt.

Lees meer…
Recyclagedesign voor groot en klein

Als designmerk met een ethische insteek kan ecoBirdy meer dan tellen. Het initiatief werd geboren uit een diepe toewijding aan het milieu en een verlangen om positieve verandering teweeg te brengen in de manier waarop we denken over design en

Lees meer…
Tapijten eren architectuuriconen

Delicate architectuur is prachtig op zich, maar de gepaste decoratie maakt indrukwekkende bouwwerken nog beter. Belgisch familiebedrijf BOMAT volgt met hun nieuwste collectie tapijten dezelfde redenering en draagt hun jongste ontwerpen op aan verschillende iconische architecten. The Archiscape is dan

Lees meer…