Reflectie van het water

Lofts staan erom bekend vaak hoog te mikken, zowel letterlijk als figuurlijk. Residentie The Fifth Floor geeft meteen weg op de hoeveelste verdieping het zich bevindt en is daarnaast een waar pièce unique in zijn soort. Gelegen in de stad Antwerpen en grenzend aan de indrukwekkende Scheldekaaien genieten bewoners van een unieke woonervaring.

Creëren is vaak experimenteren, zoals dit project bewijst. Twee bestaande appartementen werden hier namelijk samengebracht tot een loft van maar liefst 32 meter lang. B Brand ontfermde zich over de volledige inrichting, terwijl Ben Depuydt en Luc Binst het ontwerp en de opvolging voor hun rekening namen. Met een totale oppervlakte van 300 vierkante meter was er dan ook heel wat ruimte om creativiteit en visie te laten botvieren. Het gezamenlijke uitgangspunt was dat de renovatie een heus experiment in hedendaags wonen moest worden. Essentieel hiervoor is de ligging van het pand, want de nauwe connectie met de Schelde was van enorme waarde voor de nieuwe invulling. Er moest meer bepaald een niet te missen dialoog ontstaan tussen de loft en de buitenomgeving. Het 180° zicht was daar een essentieel element voor, net als de keuken. Die kreeg een centrale plek en bevat een bar die verbindend werkt tussen de leef- en eetruimte. Spiegelglas in de wijnkast reflecteert de Schelde, waardoor het water nooit weg te denken is.

Quartz fineer vertoont gelijkenissen met de glinsteringen op het water

Het interieur verwijst ook op andere manieren naar de buitenomgeving. Grijsgroene Evolin natuursteen als vloerbekleding zorgt met de juiste lichtinval voor een maritiem plaatje waar de Schelde lijkt verder te stromen in de loft. Om het dag- van het nachtgedeelte te scheiden, werd een donker gebeitste kastenwand gekozen. Deze is voorzien van een golvend patroon dat meteen herinnert aan de deinzende bewegingen van het water. Achter het keukenblok werden tevens zwevende wandkasten geplaatst, die bekleed zijn met quartz fineer dat gelijkenissen vertoont met de glinsteringen op het water. Het zal je niet verbazen dat het kleurenpalet overwegend donker werd gehouden. Donkere en intieme tinten zijn immers de perfecte achtergrond voor de genoemde materialen, en al zeker op deze speciale locatie. Zwarte textuurverf op de plafonds en de muren is stoer zonder intimiteit af te weren. De zwaardere aard van dit palet wordt desalniettemin volledig in balans gehouden door de volledige beglazing van de gevel. Overdag stroomt er dus overvloedig daglicht binnen, terwijl ’s avonds de ramen in combinatie met een aandachtig lichtplan doen denken aan een exclusieve nachtclub of cocktailbar.

Ter afwerking zorgde B Brand voor meubilair dat op maat werd gemaakt. In de eet- en leefruimte staat bijvoorbeeld een variant van de Cross Table, inclusief zwart gebeitst werkblad en vijf groen-geanodiseerde aluminium poten. De reusachtige zetel nodigt uit tot uitgebreide momenten van gezelligheid. Hier geniet je van alle ruimte die je kan nodig hebben terwijl het uitzicht zo ver reikt als maar zijn kan.

The Fifth Floor is een project dat je niet snel vergeet. Alle betrokken partijen bewezen hier overduidelijk wat ze waard zijn. We kijken dan ook reikhalzend uit naar het volgende dat ze op ons pad brengen! 

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Fotografie door Luc Roymans

Meer stories…