Architectuur moet door de jaren heen haar esthetische waarde bewaren en tegelijkertijd voeling hebben met hetgeen de tijdsgeest vooropstelt. Dat is althans hoe het team van Van Damme – Vandeputte architecten hun vak benadert. Hier in Anzegem gingen ze aan de slag met een volledige renovatie. Als streefdoel hadden ze een landelijke woning met eigentijdse toetsen voor ogen; een visie waaraan het resultaat volmondig beantwoordt.
Hannes Van Damme en Benoît Vandeputte staan samen aan het roer van hun gelijknamige architectuurbureau. In dit project namen ze de privéwoning van die tweede onder handen. Voorheen kwam hij namelijk jarenlang thuis in een appartement gelegen in het Gentse stadscentrum, maar die setting werd nu met plezier ingeruild voor een stillere locatie op het platteland. Het ontwerp moest dat rustige karakter weerspiegelen en tegelijkertijd een tijdloze en een hedendaagse indruk combineren. Vanzelfsprekend is het resultaat een betrouwbare representatie van hun overkoepelende portfolio. Het duo gaat namelijk altijd op zoek naar manieren om gezelligheid en verfijnde eenvoud zij aan zij vorm te geven. Hoewel de ontwerptaal consistent aan de strakke kant is, verzekeren ze dat bewoners thuiskomen in een warm nest dat comfort en sfeer vooropstelt. Naast het belang van functionaliteit beschouwen ze een woning vooral als een uitnodigende thuis die persoonlijkheid moet bezitten. In een sector die onder een continue evolutie staat en getekend wordt door trends die elkaar beurt om beurt opvolgen, bewaren ze toch een stijl die generaties overstijgt en een blijvende fascinatie opwekt bij hun publiek.
Voorheen was er weinig speciaals op te merken aan het pand. Dit veranderde echter compleet met het nieuwe ontwerp dat uitgedokterd werd. Met de vredige ligging in het achterhoofd ontwikkelden de architecten een ontwerp met een uitgekiende balans tussen comfort en gebruik, natuurlijke schoonheid en menselijke creatie. Qua constructie kwamen hier enkele uitdagingen aan te pas, de prominentste daarvan zijnde de geslotenheid naar de omgeving toe. Het terras was bijvoorbeeld niet toegankelijk via de woonkamer, maar uitsluitend via de keuken en bijkeuken. Verder telde de zuidkant geen terras. Hier werd verandering in gebracht door omvangrijke ramen te plaatsen aan de achterkant en een porte fenêtre te installeren die rechtstreeks naar het zuiderterras leidt. Ook binnenin waren wijzigingen wenselijk. De traditionele keuken was oorspronkelijk gesloten; door deze open te breken, is er nu meer contact mogelijk met de leefruimte. Ten slotte werd er ook extra plafondhoogte gecreëerd. Het samengestelde materialenpalet was vooral bedoeld om een organisch, warm geheel op te roepen. Meerdere soorten hout bleken hiervoor ideaal, zoals witgelakt hout en gerookte eik in de keuken en notelaarfineer in de master bedroom. Doorheen de woonst merk je een natuurlijk effect op bij de muren: een verdienste van leemstuc. Voor het kleurenpalet sloegen de architecten een neutrale richting in, gemarkeerd door beige, grijze en witte tinten. Niet alleen ontstond er zo een aangename kalmte, maar ook de onderlinge samenhang van de ruimtes werd hierdoor bevorderd. Zulke kwaliteiten zijn essentieel voor de signatuur van het bureau, net als hun focus op verfijnde details en aandacht voor duurzaamheid.
Van Damme – Vandeputte architecten mag terecht trots zijn op deze geslaagde renovatie. Het team slaagde erin een initieel onopvallend gebouw te transformeren in een trotse woning die reeds de aandacht van menig voorbijganger trok.
Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.
Verkoop: Immo Christophe Colpaert
Uitvoering: De Coene
Los meubilair: RR interieur
Schilderwerk: Maison Peinture