fbpx

Van wol tot vilt

Van wol tot vilt

Van wol tot vilt

Heb je heel je interieur met veel precisie samengesteld maar ontbreekt die ene perfecte, unieke lamp nog? Dan introduceren wij je graag aan Anne van de Weijer, eigenares van Vilt aan Zee. Ze maakt met passie originele lampen met een twist, want al haar ontwerpen bestaan uit 100% schapenwol.

In haar winkelatelier in Den Haag creëert de voormalige interieurarchitecte nieuwe, originele vilten lampen en wandpanelen. Daarbij leeft ze zich niet alleen helemaal uit bij het schetsproces, maar gaat ze ook zelf aan de slag bij de productie van haar ontwerpen. “De liefde voor het schetsen en ontwerpen ben ik niet kwijtgeraakt. Ik denk graag mee na over de mogelijkheden. Wanneer ik de ontwerpen dan nadien echt kan verwezenlijken, geeft dat voldoening.” De wol die van de Weijer gebruikt voor haar concepten selecteert ze zorgvuldig: “We kiezen er bewust voor wol in te kopen die in Europa wordt geproduceerd en voldoet aan bio-normen.” Daarbij gaat ze na of de wol duurzaam is en op een ecologisch verantwoorde en diervriendelijke manier tot stand komt. 

Collection CLOUD MOCLO

Iedere klant heeft de zekerheid een unieke lamp te ontvangen

Foto 1 & 2 © LOMOCO / Foto 3: © STEAND

Daarnaast gaat ze voor de productie van het vilt tot het uiterste: ze koopt de wol in als lontwol. Dit zijn losse haren die reeds gewassen en gekamd zijn. Daarmee maakt ze uiteindelijk haar eigen vilt waar ze nadien mee aan de slag gaat. Dat doet ze door de verse wol in lagen op een grote mal te leggen. Daarna wrijft ze flink over de wol met warm water en olijfzeep totdat er een vaste, stevige stof ontstaat. Uiteindelijk gebruikt de creatieveling de stevige vilten stoffen om haar ontwerpen mee te realiseren. Daarbij zoekt ze voor de lampen steeds naar zachte, ronde concepten die passen bij de donzige eigenschappen van de wol. Ook de zachte nerven die goed zichtbaar worden wanneer een lamp in de lampenkap wordt aangestoken, ontstaan niet toevallig; ze creëert deze bewust tijdens het viltproces. Dé troef van de lampen is het maatwerk: de ontwerpster maakt de lamp pas op het moment dat een bestelling geplaatst wordt. Daardoor krijgt iedere klant de zekerheid een unieke lamp te mogen ontvangen.

Foto 1: made by Sara van der Borg @Gingerandthewolf / Foto 2 & 3: © Vilt aan Zee

Vind je de lampen van Vilt aan Zee prachtig, maar wil je er toch graag je eigen touch aan geven? Dat kan. Van de Weijer organiseert in haar Den Haagse atelier driedaagse verdiepingscursussen waarbij je alles over vilt en de productie van viltlampen te weten kan komen. Mocht je liever op een namiddag met een aantal vrienden bijleren over dit materiaal, dan kan je je ook altijd inschrijven voor de korte workshop. Wij zijn alvast heel benieuwd naar het resultaat!

© Vilt aan Zee / MiaTencgo

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Headerphoto: © Vilt aan Zee

Meer stories…

Gastronomie in ongedwongen sfeer

Dicht bij hun gasten staan en nog dichter bij hun gerechten door te kiezen voor eerlijke producten, dat is waar het Brugse Locàle voor staat. Het restaurant van sommelier Jürgen Aerts en chef Hendrik Dequeker biedt foodsharing-gerechten in een intieme sfeer aan. Met lokale producten stelden ze een authentieke kaart op die speels en eigentijds is. Tijd maken voor je geliefden en ondertussen genieten van heerlijke, pure smaken? Dat klinkt ons als muziek in de oren.

Een Belgisch interieurmerk dat durft

In een wereld waarin trends komen en gaan, heeft Living Objects & Furniture een eigen weg gekozen. Dit Belgische merk, opgericht door de gedreven professionals Loïc Willemot en Bruno Lippens, staat voor tijdloze en duurzame interieurobjecten en meubels van de hoogste kwaliteit.

Passie voor eenvoud

Met veel trots stellen we onze lezers voor aan het Belgische talent Sophie De Bel. Als interieurarchitecte begeleidt ze haar klanten met toegankelijke tips naar het interieur van ieders dromen. Zo durft ze krachtige combinaties te creëren en de juiste blikvanger op de juiste plaats te zetten. Haar ontwerpen veroveren ons hele land. Wij konden dus niet achterblijven en zetten graag een van haar nieuwste projecten in de spotlight.

Een bijzonder gevoel van warmte en rust

Het Belgische merk ILB Interieur en Bouw is een expert in interieur en bouw en staat voor tijdloos design en eigentijdse creatieve oplossingen. Al sinds 1999 streven zij naar een persoonlijke aanpak, waarbij de wensen van de klant in een prachtig resultaat worden omgezet. Als partner van Imagicasa lichten we graag één van hun recente projecten te Melsele uit.​