Haar ontwerpen zijn gegeerd en haar interieurs een succes: Bieke Casteleyn weet van aanpakken. In ’t Molentje, een kleine villawijk in Knokke, leidde ze een renovatie in goede banen die al veel lof en plezier oogstte bij de opdrachtgevers. Denk hier vooral aan een open indeling, geoptimaliseerde oppervlaktes en een uniciteit met exact de juiste mate van kleurdetails. Kalmte presenteert zich zij aan zij met plezier.
Een visie kan je niet leren; die heb je. In dit project kan je vanuit elke hoek met zekerheid zeggen wiens filosofie hier de richting bepaalde. Voor Bieke Casteleyn is een interieur namelijk als een canvas dat wacht totdat ze haar stempel erop drukt. Dat doet ze dan ook in elk project dat ze aanneemt, met verve. Deze keer werd ze gevraagd één van twee woningen van dezelfde eigenaars onder handen te nemen. Volgend jaar is de andere aan de beurt. Een veelbelovend vooruitzicht, want deze eerste renovatie eindigde namelijk in een overtuigend succes. Deze verbouwing was inmiddels al de derde die ze voor dit koppel mocht verzorgen. Een teken van slagen, want een degelijk vertrouwen geniet niet zomaar iedereen. Het menselijke aspect is dan ook meteen hetgeen dat de interieurontwerpster zelf het meest zal bijblijven van deze samenwerking. “De klant op zich blijft altijd een verhaal,” verwoordt ze mooi. “Ik krijg van hen altijd carte blanche, mits een paar voorwaarden.” Dat is voor haar als creatieveling uiteraard een waardevol iets, zeker aangezien ze tegenwoordig enkel opdrachten aanneemt waarin ze een duidelijk deel van zichzelf mag verwerken. In deze villa kon ze dat ten volle, en wie vertrouwd is met haar esthetiek kan dat volmondig bevestigen.
De wensen van de klant waren logisch: veel openheid en een zo goed mogelijke communicatie met het tuintje, dat niet groot is, maar toch voor aanzienlijk wat daglicht kan zorgen. Voorheen ontbrak het de woonst aan een doorlopende lijn qua materialen en een visuele rust. Qua indeling was het meteen duidelijk dat het vloerplan in grote mate opengetrokken moest worden. De voormalige opdeling bestond uit verschillende kleine kamertjes; typisch voor de streek en zijn vroegere stijl. Op de benedenverdieping werden de leefruimte en keuken open gemaakt. Een bibliotheek in notelaarfineer vormt nu de scheiding tussen die twee zones. Een andere eyecatcher is het keukeneiland, dat je vanuit de woonkamer vrij kan bereiken. Boven werd er voor een meer klassieke richting geopperd, hoewel ook hier de lay-out zo open mogelijk werd. Vier slaapkamers en zoveel mogelijk badkamers vormden eveneens een mooie uitdaging voor Bieke en haar team.
Je kan niet met druk marmer werken als je meer ruimte moet ontwikkelen
Om de bruine kleur van het fineer te echoën, selecteerde Bieke ook een tapijt in dezelfde tint. Een andere reïncarnatie is die van de tafelstoelen, aangezien er barkrukken van hetzelfde model in het interieur pronken. Hoewel het resultaat zacht is aan het oog, gaat het hier om ruimtes met voldoende pit, afwisselende texturen en vormrijke decoratie. Zonder het belang van de doorlopende kalmte in het gedrang te brengen wist de expert dit toch te verenigen met kleinschalige kleuruitspattingen.
Elke opdracht brengt een heel proces en een moment van reflectie met zich mee. Het was een plezier om een verbouwing mogelijk te maken die laat zien dat het oproepen van rust meer mogelijkheden heeft dan te kiezen voor louter witte muren en een eiken parket. De eigenaars kunnen voortaan genieten van een woning die in dat opzicht redelijk uniek is in deze specifieke buurt. “De renovatie was op zich redelijk vanzelfsprekend en niet per se moeilijk,” vertelt Bieke. “Op een redelijk budgetvriendelijke manier hebben we er iets moois van gemaakt.” Toch zijn er in elk project wel bepaalde uitdagingen. Zo presenteerde de trap een leuke uitdaging, net als het belang van de indeling. Er moesten aanzienlijk wat kamers en functies een plaats krijgen, maar de verhoudingen mochten niet uit evenwicht geraken. Een lay-out met een praktisch gebruiksgemak vereist altijd materialen die erop kunnen inspelen, wat niet vanzelfsprekend is. “Je kan niet met een druk marmer gaan werken als je op een kleiner oppervlak net meer ruimte moet ontwikkelen,” verduidelijkt ze. Lees het volledig artikel in Real Living Spring 2023.
Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.
Photography by Cafeine