fbpx
Search
Close this search box.

Zoute parels

Zoute parels

Zoute parels

Families met een passie kunnen uitgroeien tot wereldexperts in hun vak. Voor Imperial Heritage werd dat realiteit, want hun kaviaar wordt door een gigantisch en verspreid publiek gesmaakt. Dankzij hun unieke benadering presenteren ze een milieuvriendelijk aanbod dat de beste kwaliteit garandeert. We verdiepten ons in hun werkwijze en lieten ons verleiden door deze welbekende delicatesse van de steur, ook wel bekend als zwart goud.

Tien jaar geleden begonnen echtgenoten Koenraad Colman en Kristel Berghmans samen met hun dochter Elisabeth aan een avontuur. Wat startte als het kleinschalig zoeken naar duurzaam gekweekte kaviaar die toch de traditionele smaak bevat, evolueerde naar een gezond bedrijf dat een vergaand netwerk heeft opgebouwd en een rijk gamma in aanbieding heeft. Zo zijn ze actief in de hele Benelux, Zuid-Afrika, Dubai en Saint-Barthélemy. Oorspronkelijk lag hun focus louter op België, maar het succes dat ze doorheen de jaren opbouwden, bracht hen ook naar verdere sferen. In ons land is de meerderheid van de Michelinzaken klant bij hen, wat aantoont dat niet enkel hun uitstekende producten maar ook het belang dat ze hechten aan service en klantgerichtheid hen al ver heeft gebracht. Voor de nationale gastronomie zijn ze een absolute vaste waarde geworden, en ook verder van huis overtuigden ze al menig smaakpalet van hun aanpak en producten. 

Gesofisticeerde consumpties vol nuance

Zoals de meesten waarschijnlijk weten, slaat de term kaviaar op de onbevruchte eitjes van de vrouwelijke steur. Er bestaan verschillende types van deze vis die uiteenlopen in grootte en gewicht. In de vrije natuur komen ze voornamelijk voor in de Kaspische Zee, maar ook in de Zwarte Zee en grote Europese meren en rivieren zwemmen ze rond. Hoewel kaviaar de bijnaam ‘zwart goud’ heeft, kan het ook andere kleuren hebben. Goud, bruin, donkergroen en grijs zijn bijvoorbeeld allemaal mogelijk. De kaviaar wordt nauwkeurig ingedeeld volgens omvang, kleur, smaak en textuur. Het zal je wellicht niet verbazen dat het proces achter kaviaar een met een lange geschiedenis is. Daarbovenop gaat het gepaard met zulke strikte, traditionele methodes die maken voor een moeilijk proces. Het is daarom geen wonder dat het product een dergelijke hoogstaande reputatie heeft, en daarom een gesofisticeerde consumptie vol nuance verdient.

Vanaf het begin wist Imperial Heritage dat ze de zeldzame smaak en kwaliteit van kaviaar moesten behouden zonder af te zien van een verantwoorde, dier- en milieuvriendelijke productie. Duurzaamheid stond met andere woorden vanaf dag één op de agenda. Die waarde zetten ze al bij het absolute begin om naar de praktijk, want ze kunnen de volledige levenscirkel van elke vis volgen. Daarnaast verzekeren ze een schone en zuivere omgeving. Dit gebeurt enerzijds voor het comfort van de steur zelf, anderzijds blijft op deze manier de originele smaak optimaal bewaard zonder risico te lopen op ongewenste wijzigingen of invloeden. Verder staat het familiebedrijf voor de volle honderd procent achter traditie. Zo werken ze samen met geleerde kaviaarmeesters in Rusland en Iran, twee landen die erom bekend staan zich in de top van de industrie te bevinden. Zij behandelen en zouten de kaviaar volgens authentieke recepten, terwijl de familie zelf instaat voor het toezicht en de uiteindelijke selectie. Het toevoegen van zout heeft als doel de delicatesse zo lang mogelijk te kunnen bewaren en zoveel mogelijk smaak en versheid te conserveren. Echter kan de hoeveelheid zout verschillen van soort tot soort. Na de beste eitjes te hebben geselecteerd, wordt de kaviaar verpakt in traditionele blikken met een dikke rubberen band. Het ontwerp van de verpakkingen is al decennialang hetzelfde gebleven, en dat heeft natuurlijk z’n redenen. Het product wordt namelijk vacuüm bewaard. Dit heeft twee redenen: blootstelling aan lucht heeft dramatische gevolgen voor de kwaliteit en traditionele verpakking laat de kaviaar toe op natuurlijke wijze te rijpen. Afhankelijk van wat de klanten wensen, kan dit proces tot wel tien maanden duren. De uiteindelijke kaviaar die Imperial Heritage aanbiedt, behoort dan ook tot een exclusieve categorie die barst van verfijning.

Lees het volledige artikel in Real Living Spring 2023.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Photography by Thierry Van Vreckem

Meer stories…

Een charmant guesthouse in het hart van Olhão

In het hart van Olhão, een levendig vissersdorp in de Algarve, Portugal, bevindt zich Casa Dois, het tweede guesthouse van hospitalitymerk theAddresses. Dit voormalige vispakhuis, gelegen in een regio die bekend staat om zijn eindeloze zandstranden, glooiende heuvels en pittoreske

Lees meer…
Tafelen in herfstkleuren

De zomer loopt op zijn laatste benen, maar dat wil niet zeggen dat we geen tijd meer buiten kunnen spenderen. Barbecueën en picknicken terwijl de herfst het natuurlandschap overneemt, wat zeg je daarvan? We hebben ieder jaar nog wel enkele

Lees meer…
Transformeerbaar theesalon

BEN MOO, een vooraanstaand lokaal merk in Chengdu, China, specialiseert zich al meer dan dertig jaar in traditionele houtbewerking op maat. Wat begon als een bescheiden onderneming is uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf met een breed scala aan hoogwaardige houten

Lees meer…
Uniek toevluchtsoord voor kitesurfers

Whistling Wind Island ligt in Pointe Au Baril, een van de meest adembenemende zoetwaterlandschappen in Canada. Gelegen drie uur ten noorden van Toronto, biedt deze regio een spectaculair uitzicht op de Precambrische rotsarchipels en de smalle waterwegen van Georgian Bay.

Lees meer…
Een nieuw tijdperk van duurzaam minimalisme

Dit jaar opent een nieuw hoofdstuk voor MDF Italia. Experimenteren is sinds het begin onmisbaar geweest voor hun door minimalisme aangestuurde collecties, maar op heden staat ook handelen vanuit een milieubewustzijn mee op de eerste plaats. Tot nu toe bevatte

Lees meer…
Een versmelting van thuis en werk

Het Belgische meubelmerk Bulo heeft in samenwerking met de bekende architect Vincent Van Duysen een nieuwe collectie gelanceerd: de VVD Bistro-collectie. Deze nieuwe lijn bouwt voort op de VVD-bureauset, die voor het eerst werd geïntroduceerd in 2006. Waar de oorspronkelijke

Lees meer…
De pracht van metamorphose

Het merk DEDON wil mensen inspireren om zoveel mogelijk te genieten van de tijd die ze buiten doorbrengen. Hun buitenmeubilair transformeert tuin en terras met handgemaakte stukken die het resultaat zijn van een oprecht en verantwoord productieproces. De band met

Lees meer…
Oude bouwkunst en authentiek herontwerp

Dit project van Artique had als belangrijkste doel een authentieke en unieke beleving creëren in de woonkamer van de klant. De uitdaging lag in het realiseren van deze beleving in een ruimte die al veel karakter had. Het vorige interieur

Lees meer…
Deurbeslag geïnspireerd op steden

Quincalux, een vooraanstaande Belgische producent van architecturaal deurbeslag, presenteert met trots vier nieuwe collecties: Parijs, Londen, Cannes en Antwerpen. Onder de creatieve leiding van Frederik Delbart, die sinds 2015 de rol van artistiek directeur vervult, weerspiegelen deze collecties de voortdurende

Lees meer…