fbpx

3D-printed homes

3D-printed homes

3D-printed homes

Met de vastgoedprijzen die blijven stijgen en meer en meer aandacht voor duurzaamheid, komen ook 3D printed homes in beeld. De 3D-printende bouwmethode belooft huizen sneller, goedkoper en nauwkeuriger te bouwen met minder mensen. Bovendien zouden ook de materialen van zulke woningen langer meegaan en sterker zijn dan de meeste traditionele bouwmaterialen. Met die voordelen is het dus geen wonder dat 3D-printen in de bouw aan een opmars bezig is.

Vele potentiële huizenkopers zijn lange tijd op zoek naar een betaalbare woning. Mede door de pandemie zijn er verstoringen in de toeleveringsketen, wat ook de bouwmaterialen duurder gemaakt heeft en grote vertragingen veroorzaakt. Daarnaast is er ook een tekort aan arbeidskrachten. Daarom is het nodig om te innoveren, en Amerikaans bedrijf Icon is een van de eersten die zich toespitst op 3D printed houses. Ze werken met een 3D-printer die huizen bouwt door een betonmix in een door software gedicteerd patroon te gieten. Daardoor wordt een woning niet muur per muur opgetrokken, maar laag per laag, en groeit de hele structuur vanaf de grond. De printer bestaat uit een as die op rails staat, waardoor hij een flexibel en in principe onbeperkt printgebied heeft, en de software kan vanaf een tablet of smartphone worden bediend.

Niet enkel de manier waarop we huizen bouwen zal veranderen, ook de vorm en stijl van de woningen zullen in de toekomst evolueren. Dat zien we bij het eerste geprinte huurhuis in Europa, dat zich in Nederland bevindt. Volgens de huurders voelt het huis als een bunker en geeft het een veilig gevoel. De woning is geïnspireerd op de vorm van een zwerfkei, waarvan de afmetingen op de traditionele manier moeilijk en duur te bouwen zouden zijn. Met 3D-printen genereer je een enorme creativiteit en flexibiliteit in het ontwerp. De 3D-printmethode wordt door velen in de bouwsector gezien als een manier om kosten en milieuschade te beperken door de hoeveelheid cement die wordt gebruikt te verminderen. Bij de bouw kan de 3D-printer het beton-inktmengsel alleen daar plaatsen waar het nodig is. Op die manier is er bijna geen restmateriaal dat verloren gaat. Sommige 3D-geprinte woningen worden bovendien gemaakt van recycleerbare materialen, zoals zand en bouwpuin, wat milieuvriendelijk is. Een ander voordeel is dat de woning op slechts 120 uur gebouwd is. Als alle elementen in een keer geprint worden, betekent dat dan ook dat het minder dan 5 dagen kost om het huis te bouwen.

Met 3D-printen genereer je een enorme creativiteit en flexibiliteit in het ontwerp.

Wanneer we ons focussen op geprinte woningen als milieuvriendelijk alternatief, komen we bij Azure Printed Homes terecht. Dit is het eerste 3D-printbedrijf dat kunststofafval hergebruikt als primair bouwmateriaal voor woningen. Het bedrijf probeert het begrip duurzaam bouwen te herdefiniëren door plastic dat voor stortplaatsen of verbranding bestemd is te hergebruiken ten gunste van het gebruikelijke beton. De bouwsector is wereldwijd de grootste verbruiker van grondstoffen en is verantwoordelijk voor ongeveer 20 procent van de totale CO2-uitstoot. Daarenboven maakt de bouwsector al tientallen jaren gebruik van dezelfde bouwtechnieken, wat er vaak toe leidt dat projecten boven budget en achter op schema worden opgeleverd, terwijl er ook enorme hoeveelheden afval worden geproduceerd. Meer dan 60% van het printmateriaal dat Azure Printed Homes gebruikt, is afkomstig van gerecycled plastic, specifiek een plastic polymeer dat het meest wordt gebruikt bij de productie van plastic flessen en voedselverpakkingen.

Met deze nieuwe ontwikkeling komen er vragen naar boven wat betreft de veiligheid van een geprint huis. Op dit moment zijn 3D-geprinte huizen nieuw en moeten ze de tand des tijds nog doorstaan. De praktische bruikbaarheid ervan is dus nog niet volledig getest. Er moeten nog standaardvoorschriften voor 3D-geprinte architectuur worden vastgesteld om hun functionaliteit goed te kunnen beoordelen. Op dit moment is er dus nog niet voldoende bewijs om te verklaren dat deze huizen veilig zijn om permanent in te wonen. De technologie heeft echter een enorme ontwikkeling doorgemaakt, en zal zich nog verder ontwikkelen. De laatste tijd wordt de techniek goed gebruikt, bijvoorbeeld voor het printen van woningen voor daklozen, voor gebruik bij rampenbestrijding of gewoon als een goedkoper, tijdbesparend en milieuvriendelijk alternatief. Het is met andere woorden een methode waar veel potentieel inzit.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Images: header & 1-2-3  © CyBe Construction
Images: 4-5-6 © Gira

Meer stories…

Stoere schil, warme pit

Verhuizen is altijd het begin van een nieuw hoofdstuk. Als je ook nog eens in een prachtvilla gaat wonen die speciaal voor jou werd ontworpen, kan het plaatje niet meer stuk. Studio Anja Vissers verzorgde deze opdracht voor een recent samengesteld gezin. Het resultaat stelde de klanten meer dan gelukkig, want een moderne woonst als deze kom je niet elke dag tegen. We leiden je met plezier rond in het ontwerp.

Gastronomie in ongedwongen sfeer

Dicht bij hun gasten staan en nog dichter bij hun gerechten door te kiezen voor eerlijke producten, dat is waar het Brugse Locàle voor staat. Het restaurant van sommelier Jürgen Aerts en chef Hendrik Dequeker biedt foodsharing-gerechten in een intieme sfeer aan. Met lokale producten stelden ze een authentieke kaart op die speels en eigentijds is. Tijd maken voor je geliefden en ondertussen genieten van heerlijke, pure smaken? Dat klinkt ons als muziek in de oren.

Een Belgisch interieurmerk dat durft

In een wereld waarin trends komen en gaan, heeft Living Objects & Furniture een eigen weg gekozen. Dit Belgische merk, opgericht door de gedreven professionals Loïc Willemot en Bruno Lippens, staat voor tijdloze en duurzame interieurobjecten en meubels van de hoogste kwaliteit.

Passie voor eenvoud

Met veel trots stellen we onze lezers voor aan het Belgische talent Sophie De Bel. Als interieurarchitecte begeleidt ze haar klanten met toegankelijke tips naar het interieur van ieders dromen. Zo durft ze krachtige combinaties te creëren en de juiste blikvanger op de juiste plaats te zetten. Haar ontwerpen veroveren ons hele land. Wij konden dus niet achterblijven en zetten graag een van haar nieuwste projecten in de spotlight.

Een bijzonder gevoel van warmte en rust

Het Belgische merk ILB Interieur en Bouw is een expert in interieur en bouw en staat voor tijdloos design en eigentijdse creatieve oplossingen. Al sinds 1999 streven zij naar een persoonlijke aanpak, waarbij de wensen van de klant in een prachtig resultaat worden omgezet. Als partner van Imagicasa lichten we graag één van hun recente projecten te Melsele uit.​