Evolutie van het licht

Ze zeggen wel eens dat een huis een levend wezen is, en dit project deed ons onmiddellijk aan die uitspraak denken. Kyneton House is een werk van architectuur dat in constante interactie staat met de omgeving, wat onder andere in een organisch spel van licht resulteert. De ruime tuin die de woning omringt, draagt bij tot het herfstige schouwspel dat zich tussen deze vier muren ontplooit.

Het begon met het ontwerpen van een duidelijke geometrie, maar nog eerder was het al duidelijk dat er een sfeer zou moeten worden ontwikkeld die het mooiste seizoen van het jaar eert. De bewoners gaven namelijk aan naar een thuis te verlangen dat zowel qua licht, kleur en textuur aan de herfst doet denken. Edition Office, een architectenbureau actief in Melbourne, Australië, vervulde die wens met dit aantrekkelijke concept. De opvallende tuin is een onmisbaar onderdeel van het algehele idee. Aangezien deze een groot aantal bomen telt, was het niet meer dan vanzelfsprekend dat de woonervaring gepaard moest gaan met open zichten op die prachtige buitenruimte. Het betreft niet enkel een aantrekkelijke tuin aan de achterkant van het pand, maar ook aan de voorkant strekt die zich zonder gêne uit. Op die manier fungeert het buitenlandschap ook als een scheiding tussen de straat en de woning.

Elke kamer bezit een hoog plafond, waardoor er meteen een ruimtelijke balans ontstaat. Dankzij de duidelijke aanwezigheid van witte tinten valt het natuurlijke daglicht binnen op een neutraal canvas. Met het verstrijken van de uren zorgt dat ervoor dat je je in een ruimte bevindt die als het ware tot leven komt door een steeds evoluerende dynamiek tussen licht en schaduw. Met een dakbedekking van verzinkt staal, betonnen vloeren en gerecycleerde bakstenen muren werd een tactiel palet samengesteld dat de zintuigen stimuleert. Opmerkelijk is dat het huis geen airconditioning bevat en voor thermisch comfort terugvalt op oriëntatie, luchtstroom, zonwering en een warmtepomp. Het is daarom geen understatement dat de woning een diepgaande relatie onderhoudt met de natuurelementen. Verder was het de ambitie van de architecten om een ontwerp te bekomen dat het verlopen van de tijd symboliseert. Daar zijn ze in onze ogen volledig in geslaagd, want samen met de meeslepende herfstsfeer zorgt de doordachte constructie voor een levensstijl die in lijn ligt met de pracht van de jaargetijden.

Een levensstijl die in lijn ligt met de pracht van de jaargetijden

Kyneton House is meer dan een verzameling muren. De mooie interactie die bestaat tussen het pand en de omgeving bewijst de meerwaarde van natuurlijke elementen die in achting worden genomen tijdens het ontwerpproces. We hopen dat onze lezers even bevangen zijn door de alomtegenwoordige troeven als wijzelf.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Fotografie door Ben Hosking

Meer stories…