Wonen boven de stad

Centraal gelegen aan het recent gerenoveerde Operaplein is de Antwerp Tower al decennialang een van de prominente blikvangers in Antwerpen. Dit historische gebouw dateert van 1974 en deed jaren dienst als kantoorgebouw, tot in 2017, toen ontwikkelaar Matexi voor een ambitieuze renovatie zorgde.

Maak kennis met Antwerp Tower, een oud kantoorgebouw getransformeerd tot het hoogste residentiële gebouw van de stad met haar 241 woningen, verdeeld over 26 verdiepingen en 100 meter hoogte. Op de benedenverdieping is er plaats voor maar liefst 4.600 vierkante meter voor kantoorruimte en 4.000 vierkante meter commerciële ruimte. Per slot van rekening beschikt de Antwerp Tower ook over een ruime ondergrondse parkeergarage voor zo’n 250 auto’s en 700 fietsen. Buurtontwikkelaar Matexi heeft elk aspect goed doordacht, wat niet alleen de levenskwaliteit van de bewoners bepaalt, maar ook van iedereen die de toren vanuit de stad beleeft.

Sinds 1945 biedt Matexi aan iedereen de kans om een betaalbare, duurzame en kwaliteitsvolle woning aan te schaffen. Onder het motto ‘Welkom in de buurt’ willen ze met elk project bijdragen tot buurten die inspireren om samen meer van het leven te maken. Met projecten als ’t Groen Kwartier, Antwerp Tower, Leopoldskazerne in Gent en Quartier Bleu in Hasselt neemt Matexi het voortouw wat betreft grote binnenstedelijke ontwikkelingen, reconversie, en duurzaam bouwen. Antwerp Tower beantwoordt aan al deze eisen: een wooncapaciteit van ongeveer 700 bewoners, kantoorruimtes, coworking spaces, retail en horeca gelegen in het midden van de stad.

Exclusieve afwerking, geavanceerde technologie, charme en een metropolitan gevoel

Dit indrukwekkend nieuwbouwproject in hartje Antwerpen staat midden in het leven. Boven de sterke retailconcepten op het gelijksvloers komen enkele verdiepingen met kantoren die genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Op de sokkel van het gebouw, net boven de kantoren, komt een restaurant met dakterras en een groene daktuin. De luxe nieuwbouwappartementen en penthouses hebben een uniek uitzicht zonder inkijk. De rode draad binnen dit project is exclusieve afwerking, geavanceerde technologie, charme en een metropolitan gevoel. De verdiepingshoge ramen zorgen voor een uniek ‘wonen boven de stad’. Er is een brede waaier aan mogelijkheden voor de appartementen. Een verdieping telt zes tot veertien appartementen met een oppervlakte tussen de 66 en 142 vierkante en een, twee of drie slaapkamers. Helemaal bovenaan komen er penthouses die tot 358 vierkante meter groot zijn. Op de 22ste tot en met de 26ste verdieping bevinden zich in totaal 37 Serenity appartementen. Deze appartementen zijn iets luxueuzer afgewerkt en veel groter, met oppervlaktes tot 205 vierkante meter. Hier kan je domotica, airco, plafondhoge deuren, een hoge mate van transparantie doorheen de woonst en een keuken met state of the art toestellen verwachten. De laatste, niet-verkochte appartementen worden later afgewerkt en zouden in 2023 verkocht worden.

Ieder appartement geniet van vloerverwarming en de centrale stookplaats met zoncollectoren op het dak zorgt voor warm water. Daarnaast is er, waar aangewezen, aan de binnenzijde zonwering voorzien. Deze kan ook centraal gestuurd worden. Verder zijn alle gebruikte materialen uiterst kwalitatief en duurzaam. De massieve gevel is opgebouwd uit gepolijste betoncomponenten met witte marmergranulaten. Dankzij de recuperatie van de originele betonstructuur werd in deze herontwikkeling bovendien circulair gewerkt. Ten slotte zorgt de daktuin voor extra groen. Landschapsarchitect Lukas Perdu ontwierp deze eyecatcher op de vierde verdieping. Deze tuin van 670 vierkante meter huisvest maar liefst 5.650 vaste planten, 2.000 tulpen en een vijftal meerstammige heesters.

Hoewel in een niet zo ver verleden de Antwerp Tower nog gedegradeerd werd tot lelijkste toren van Antwerpen, ging Matexi graag de uitdaging aan om hier weer iets moois van te maken. Ze zorgden voor een geslaagde eigentijdse herbestemming van deze historische blikvanger.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Images courtesy of Matexi. Photography by Pascal Vandecasteele.

Meer stories…