Barkitecture

Ze zeggen dat een hond onze beste vriend is, maar maken huisdieren inmiddels geen deel uit van ons gezin? Onze woning en de familieleden waarmee we die delen, staan in nauw verband met elkaar. Een van de populairste interieurtrends van het moment is barkitecture: een filosofie die onze trouwe viervoeters in beschouwing neemt bij het inrichten van onze woning.

De term op zich vertelt ons eigenlijk het belangrijkste dat we moeten weten; het gaat namelijk om een fusie van ‘to bark’ en ‘architecture’. Wie regelmatig Pinterest bezoekt, is waarschijnlijk al in contact gekomen met deze stijgende trend. Gelijkaardige termen die ongeveer dezelfde betekenis meedragen, zijn pet architecture en pet furniture. Als je tot de kern van barkitecture wil komen, is het voornaamste om te weten dat steeds meer mensen bepaalde elementen of delen van hun woning gaan inrichten en aanpassen voor hun huisdier. Het merendeel van de tijd gaat het om huishoudens met honden, wat zich ook reflecteert in de terminologie om deze tendens te benoemen, maar dit is lang niet altijd het geval. Zo zijn er ook mensen die hun kat, konijn of zelfs vogel een speciale plek in hun interieur geven.

Er zijn geen vaste regels voor wie zich wil wagen aan barkitecture, maar richtlijnen en tips zijn altijd een handige bron van inspiratie. Voor wie een hond in huis heeft trippelen, is een van de meest voor de hand liggende opties het aanpassen van zijn slaapplek. Zo kan je opteren voor een luxe hondenbed dat voor extra veel comfort zorgt en tegelijkertijd prachtig oogt. Dit kan je onder andere doen door een hondenbed aan te schaffen dat gebruikmaakt van meubilair, en dus duidelijk de grens opzoekt tussen mand en meubelstuk. Wie de ruimte heeft, kan nog een stapje verder gaan en een hondenkamer inrichten. Indien je echter de mogelijkheden niet hebt om een hele kamer aan je hond of kat te wijden, kan je ook een bed voor hen integreren in een dressoir of kast. Op die manier kan je een plekje voor je huisdier vermengen met andere structuren van je woning, waardoor het extra belicht wordt dat ze deel uitmaken van je gezin. Naast een slaapplek kan je ook een speciale douche laten installeren voor je hond. Meer specifiek is dit vooral interessant voor wie nabij bossen of velden woont die tot fijne maar af en toe vuile wandelingen leiden.

Een luxe hondenbed dat voor comfort zorgt en tegelijkertijd prachtig oogt

Wie echter een kat in huis heeft, voelt wellicht meer voor kattenpalen. Die hoeven niet sober en klein te zijn, maar kunnen tegenwoordig meters hoog reiken en een waar paradijs vormen voor deze lenige metgezellen. Je kan kiezen voor een centraal stuk dat onmiddellijk de eyecatcher van de ruimte wordt, maar evengoed kan je opteren voor een nis of vrij hoekje. In ieder geval biedt zo’n paal je kat een kans om hoog te klimmen en vanop een veilige positie het hele gebeuren te overzien. En met de mooie ontwerpen waaruit je tegenwoordig kan kiezen, zijn zulke toevoegingen aan een interieur ook voor de baasjes een meerwaarde. Een interessante variatie zijn schappen voor katten, die nemen aanzienlijk minder plaats in maar vormen toch een leuk element dat zowel huisdier als mens bekoort. Daarnaast kan je ook in je meubelstukken zelf een plek voor je kat voorzien. Zo bestaan er voetsteunen en bijzettafeltjes waar je kat kan in kruipen om een knus plekje van te maken.

Barkitecture is meer dan een trend; het is een evolutie in de manier waarop we onze huisdieren verbinden met onze leefomgeving. Er zijn talrijke manieren om je interieur in de gewenste mate aan te passen en die een leuke toevoeging zijn. Door je hond, kat, konijn of varia een plek te geven die trouw is aan de ruimere stijl die je woning hanteert en je huisdier van evenredige luxe voorziet, maak je hen een vaste waarde in je gezin – en leven.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Header image courtesy of MiaCara
Image 1,2,4,6: courtesy of MiaCara
Image 3: courtesy of Fab Signature, Fabiana Loschi

Meer stories…