Belgisch wijndomein Valke Vleug

Belgisch wijndomein Valke Vleug

Belgisch wijndomein Valke Vleug

Wijndomein Valke Vleug is een jonge, bruisende wijngaard van 4,5 ha in het landelijke Liezele. Dit wijn(t)huis van Vinetiq, wijnboetiek gespecialiseerd in cool climate wijnen, is genoemd naar een beekje dat door de site stroomt. Daarbij is het een gemeenschappelijke investering van Jan Van Lancker, Pieter Raeymaekers en Johan Stoffels. Met een passie voor de plek en wijn werd dit domein een ware oase van architecturale rust.

De gebouwen van Wijndomein Valke Vleug zijn ontworpen door internationaal gerenommeerd architect Vincent Van Duysen. Zijn stijl, filosofie en vakmanschap liggen helemaal in het verlengde van hun visie op wijn maken, namelijk purisme en het geraffineerd gebruik van materialen. Meer nog: zijn tijdloze ontwerpen vragen niet om aandacht, maar krijgen die toch vanwege de eenvoud zelve. Dat uit zich hier in gebouwen van lokale aarde die verwarmd worden door houten structuren. Het verbaasde ons dan ook niet dat ze hem vroegen om een kleinschalige, hedendaagse wijnhoeve te ontwerpen in harmonie met de lokale tradities en omgeving.

Photography by Anton Rodriguez / Food Creations by Kobe Desramaults

Het wijndomein bevat twee basisgebouwen: de centrale wijnhoeve en het wijnhuis. Deze volumes omsluiten het binnenhof, een oase met bomen, zitplekken en zichten op alle uithoeken van het domein. De wijnhoeve omvat de wijnmakerij, de wijnkelder en het wijnsalon. Het eerste is de vinificatieruimte waar de geoogste druiven toekomen, getrieerd en geperst worden. Daarna verhuist de jonge wijn naar de kelder die onder de hele hoeve doorloopt. Dit is het kloppende hart van Valke Vleug, een plek waar de lucht zwaar is van de aroma’s van rijpende wijnen. Hier voel je de magie van het wijn maken. Het salon bevindt zich een verdieping hoger en is voorzien van een gezellige leefruimte, professionele keuken, een uitnodigende wijnbar, open haard, zithoek en een beschut terras dat uitkijkt over de velden. Hier ontvangen ze gasten voor proeverijen, diners, vergaderingen en andere hoevemomenten.

Creëren van ruimtes in harmonie met de natuur. 

De details en het kleurenpalet van de gebouwen zijn gebaseerd op de aarde en op de conventies van voorgaande gebouwen. Beton, hout, lavasteen en metalen smelten samen in een gecoördineerd geheel. Een grijs en zwart kleurenpalet maakt de continuïteit compleet. Veel muren zijn bekleed met donker gebeitst hout, dat mooi afsteekt tegen de voorzichtige, ruwe betonnen oppervlakken van de vloeren en sommige muren.

Photography by Laura Willems & Stefanie Evenepoel

Chef Kobe Desramaults strijkt van 2 tot 13 augustus neer op het wijndomein. Te midden van de groene oase en de wijnranken zal hij zich laten inspireren door de natuur en lokale producten. Op het overdekte terras zal hij de grill aansteken voor een intiem diner van tien gangen. Samen met zijn rechterhand Tiziano Franchetta neemt hij je mee op culinaire reis waar hij de kunst van het koken op open vuur combineert met zijn eigen touch. Met een maximale capaciteit van een twintigtal gasten per diner, kan er in de exclusieve setting genoten worden van de uitmuntende creaties van Kobe Desramaults. Het diner met perfect passende wijnen zal ongetwijfeld zorgen voor een culinaire reis.

Photography by Nina Aru

Valke Vleug opent haar deuren voor alle levensgenieters en wijnliefhebbers. Weg van het drukke leven kan je hier genieten in alle rust. Zo kan je een blik achter de schermen krijgen van het Belgische wijndomein tijdens een unieke privébeleving. Zo sporen ze hun gasten graag aan om soms wat nieuwe smaken te ontdekken en wijn eens in een ander licht te zien. Kennis en plezier worden gecombineerd, maar dan op een ontspannen manier.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Meer stories…

Een familieverhaal met sterren en smaak

Restaurant De Leuf in het Nederlands-Limburgse Ubachsberg is veel meer dan een culinair trefpunt; het is het levenswerk van de familie Van de Bunt, gedragen door passie, vakmanschap en vernieuwingsdrang. Sinds de oprichting in 1988 door Paul en Sandra van

Lees meer…
Liefde voor desem

Ruim vier jaar geleden werd de lucht van de Voldersstraat in Gent voor het eerst doordrenkt met de geur van versgebakken brood. Mathieu Dierick opende er met Kultur Bakery zijn deuren en zijn hart, voor iedereen die houdt van heerlijk

Lees meer…
Eenvoud, warmte en karakter

​​In het hart van elk ontwerp schuilt een verhaal, een subtiel spel van creativiteit, vakmanschap en visie. Het nieuwste project van vers interieur, uitgevoerd door de gerenommeerde uitvoerder De Coene, is daar geen uitzondering op. De samenwerking tussen deze twee

Lees meer…
Wonen in warmte en sfeer

Midden in het pittoreske Nokere heeft Alto Interiors een bijzonder interieurproject gerealiseerd. Een nieuwbouwwoning werd omgetoverd tot een warme, stijlvolle en tijdloze thuis voor een jong koppel met hun kindje. De klassieke architectuur van François Vandamme vormde de perfecte basis

Lees meer…
Een sensorische reis door de Aziatische keuken

In het bruisende hart van Amsterdam bevindt zich Taiko Cuisine, een bekroond Aziatisch restaurant dat de grenzen van culinaire creativiteit verlegt. Met een focus op hoogwaardige ingrediënten en krachtige smaken onderscheidt het etablissement zich van andere restaurants met een gelijkwaardige

Lees meer…
Brutale poëzie en robuuste verfijning in STRATA

Combineer Tim Vranken, Middernacht & Alexander en Linde Freya Tangelder in een trio-tentoonstelling in Salone del Mobile te Milaan en wees getuige van een baanbrekende expositie. Salone is gehuisvest in een enorme industriële ruimte vlakbij de iconische Fondazione Prada. Het

Lees meer…
Stapsteen voor smaken

Sander Van de Walle bezorgt restaurant Caillou in Knokke-Heist een culinaire status om u tegen te zeggen. In een toegankelijke maar verfijnde omkadering schotelen hij en zijn ploeg de klanten seizoensgebonden gerechten voor die hen nog lang na thuiskomst bijblijven.

Lees meer…
Culinaire hoogvlieger met adembenemend uitzicht

Welkom bij Haut, een gastronomisch pareltje in Oostende. Dit restaurant, gelegen op de 28ste verdieping, biedt niet alleen een indrukwekkend uitzicht over de kustlijn, maar ook een culinaire ervaring die zijn gelijke niet kent. Chef Dimitri Proost en zijn team

Lees meer…