fbpx
Search
Close this search box.

Blind evenwicht

Blind evenwicht

Blind evenwicht

Interieurarchitect Bart Appeltans kennen we van Blind Gekocht, waar hij met een soms beperkt budget deelnemers keer op keer weet te verrassen. Wij waren vooral nieuwsgierig naar zijn eigen woning en hoe dat proces verschilde van zijn andere projecten. Ontdek mee welke lessen hij de afgelopen jaren heeft geleerd en hoe ook jij die kan toepassen bij je thuis.

Waar ben je het meest trots op in je woning?

“Vooral de sfeer in het interieur. Mensen zeggen me altijd dat ze tot rust komen in mijn woning en dat het een aangename, gezellige plek is. Dat was ook mijn doel, om een rustgevend interieur te ontwerpen.”

Wat waren de grootste verschillen tussen het maken van een ontwerp voor je eigen woning en ontwerpen voor klanten?

“Je weet als interieurarchitect wat er allemaal mogelijk is, kent alle materialen en kleuren. Voor jezelf een woning ontwerpen is eigenlijk veel moeilijker dan voor iemand anders. Voor een klant kan ik makkelijker zeggen wat er mooi zal zijn in hun woning en kan ik sneller knopen doorhakken. Het ontwerpen van mijn eigen thuis heeft best lang geduurd en is echt stap voor stap verlopen. We renoveerden een bungalow uit de jaren zestig met een open grondplan dat veel mogelijkheden bood. Het was natuurlijk wel handig dat ik de grote uitdagingen al kende van andere projecten.”

Welke ruimte in je woning is momenteel je favoriet en waarom? 

“Ik vind zelf de keuken heel geslaagd. We zijn eerst in het huis gaan wonen zonder keuken, omdat ik er moest leven om te zien wat ik nodig had. Daardoor is het uiteindelijk geen standaardkeuken geworden. We hebben bijvoorbeeld een eiland in een L-vorm en een hangkast. Ook van de leeshoek ben ik grote fan. Je hebt er zicht op de tuin en het is er gewoonweg fijn vertoeven. Zo’n loungehoek met een mooi uitzicht naar buiten zou ik iedereen aanraden.”

Ik heb moeten leren om met minder middelen het verschil te maken

Wat is je favoriete onderdeel van het creatieve proces?

“Toch wel het ontwerpen, het maken van de 3D-tekening. Ik zonder me daar altijd voor af, zodat ik in een soort ontwerpmodus kan komen. Ofwel doe ik dat thuis, ofwel op kantoor, maar in het laatste geval zet ik een koptelefoon op en waarschuw alle medewerkers dat ik me even ga afzonderen. Op die manier kan ik me pas echt op het ontwerp concentreren en me in het concept verdiepen. Daardoor kan het tekenen ook vrij snel verlopen. Als de puzzel dan uiteindelijk samenkomt, is dat echt een euforisch moment.”

Welke specifieke uitdagingen zijn er verbonden aan de woningen die je ontwerpt voor Blind Gekocht?

“Vooral dat je binnen een bepaald budget en tijdspanne een zo juist mogelijk concept moet realiseren. Er is ook geen overleg met de klant. Je kan hen niet constant vragen wat zij belangrijk vinden, maar moet zelf de beslissingen maken. Na het gesprek met hen aan het begin van het traject moet ik hun stijl aanvoelen, en daarna is het vooral belangrijk dat ik zelfzeker ben in mijn eigen keuzes.”

Over welke ruimtes zijn mensen vaak het meest enthousiast?

“De keuken en de badkamer. Dat zijn de ruimtes die de grootste investering vragen en waar je uitgesproken keuzes moet maken. Ook over de leefruimte zijn ze vaak heel enthousiast, want dat is natuurlijk de plaats waar je veel tijd doorbrengt.”

Heb je bepaalde zaken geleerd uit de projecten voor Blind Gekocht?

“Ik heb moeten leren om met minder middelen het verschil te maken. Voor een klant met een groot budget een mooie woning ontwerpen is makkelijk, dat kan iedereen. Er zijn bij Blind Gekocht al projecten geweest waar er enkel budget over bleef om wat te schilderen en decoratie te voorzien. In zulke gevallen moet je creatiever zijn.”

Wat is iets dat mensen vaak over het hoofd zien bij het inrichten van hun woonst?

“Het belang van de finishing touch. Veel mensen focussen vooral op het geheel, maar het is niet omdat bijvoorbeeld de vloer er ligt en alle grote ingrepen zijn uitgevoerd, dat een woning af is. Ook de styling van alle details, zoals de kussens, gordijnen en wanddecoratie, is heel belangrijk. Mijn advies is om daar zeker genoeg budget voor te voorzien. Sommige mensen vullen hun interieur langzaamaan aan met de juiste decoratie, en dan kan het jaren duren voor het een persoonlijke thuis is.”

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Fotografie door Liesbet Goetschalckx 

Meer stories…

Thuis op ’t Zuid

Immokantoor L’AGENCE uit Antwerpen-Zuid matcht met een persoonsgerichte aanpak en indrukwekkende kennis karaktervolle woningen met de juiste mensen.

Lees meer…
Tabula rasa voor meer woonplezier

In je eigen woning opnieuw beginnen is niet altijd vanzelfsprekend. Het Spaanse Destudio Arquitectura kreeg van deze klanten de opdracht om hun bestaande thuis een andere invulling te geven en zo klaar te stomen voor een nieuwe fase in hun

Lees meer…
Vraagstuk in coördinatie

Renoveren hoeft geen synoniem te zijn voor opnieuw beginnen. Vaak willen bewoners de troeven van het initiële pand in sterke mate conserveren en aanpassen aan inmiddels meer hedendaagse behoeften en standaarden. Dit is het merendeel van de tijd geen makkelijke

Lees meer…
Kasteeltje gerestaureerd met finesse

Enkele jaren geleden ging een ambitieuze renovatie van start in dit kasteeltje in Oost-Vlaanderen. Het gebouw dateert uit 1842 en bracht dus een schat aan rijke geschiedenis met zich mee. Voor de keuken werd er gerekend op bulthaup, die met

Lees meer…
Iets drinken met AI

Zag je al eens een koffiemachine geïnterpreteerd door AI? Ze vertegenwoordigen een fascinerende samensmelting van traditionele koffiebereiding en geavanceerde technologie. Erg kleurrijk, vol fantasie en misschien wel iets dat we later zelf in onze keuken hebben staan: deze visualisaties zijn

Lees meer…
Latijns-Amerika op je bord

Nog niet zo lang schittert er een nieuw juweel in Kortrijk, een plek waar de Latijns-Amerikaanse cultuur en keuken tot leven komen: Choclo. Het restaurant is een eerbetoon aan de warmte en gastvrijheid van de regio, waarvan de essentie rechtstreeks

Lees meer…
Rijd met auto-iconen in de Alpen

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 februari vindt het International Concours of Elegance in St. Moritz plaats. Voor autoliefhebbers is het een gekend evenement, want ieder jaar vind je er een selectie die zeldzame en speciale voertuigen bij elkaar brengt.

Lees meer…
Recyclagedesign voor groot en klein

Als designmerk met een ethische insteek kan ecoBirdy meer dan tellen. Het initiatief werd geboren uit een diepe toewijding aan het milieu en een verlangen om positieve verandering teweeg te brengen in de manier waarop we denken over design en

Lees meer…
Tapijten eren architectuuriconen

Delicate architectuur is prachtig op zich, maar de gepaste decoratie maakt indrukwekkende bouwwerken nog beter. Belgisch familiebedrijf BOMAT volgt met hun nieuwste collectie tapijten dezelfde redenering en draagt hun jongste ontwerpen op aan verschillende iconische architecten. The Archiscape is dan

Lees meer…