fbpx

Blind evenwicht

Blind evenwicht

Blind evenwicht

Interieurarchitect Bart Appeltans kennen we van Blind Gekocht, waar hij met een soms beperkt budget deelnemers keer op keer weet te verrassen. Wij waren vooral nieuwsgierig naar zijn eigen woning en hoe dat proces verschilde van zijn andere projecten. Ontdek mee welke lessen hij de afgelopen jaren heeft geleerd en hoe ook jij die kan toepassen bij je thuis.

Waar ben je het meest trots op in je woning?

“Vooral de sfeer in het interieur. Mensen zeggen me altijd dat ze tot rust komen in mijn woning en dat het een aangename, gezellige plek is. Dat was ook mijn doel, om een rustgevend interieur te ontwerpen.”

Wat waren de grootste verschillen tussen het maken van een ontwerp voor je eigen woning en ontwerpen voor klanten?

“Je weet als interieurarchitect wat er allemaal mogelijk is, kent alle materialen en kleuren. Voor jezelf een woning ontwerpen is eigenlijk veel moeilijker dan voor iemand anders. Voor een klant kan ik makkelijker zeggen wat er mooi zal zijn in hun woning en kan ik sneller knopen doorhakken. Het ontwerpen van mijn eigen thuis heeft best lang geduurd en is echt stap voor stap verlopen. We renoveerden een bungalow uit de jaren zestig met een open grondplan dat veel mogelijkheden bood. Het was natuurlijk wel handig dat ik de grote uitdagingen al kende van andere projecten.”

Welke ruimte in je woning is momenteel je favoriet en waarom? 

“Ik vind zelf de keuken heel geslaagd. We zijn eerst in het huis gaan wonen zonder keuken, omdat ik er moest leven om te zien wat ik nodig had. Daardoor is het uiteindelijk geen standaardkeuken geworden. We hebben bijvoorbeeld een eiland in een L-vorm en een hangkast. Ook van de leeshoek ben ik grote fan. Je hebt er zicht op de tuin en het is er gewoonweg fijn vertoeven. Zo’n loungehoek met een mooi uitzicht naar buiten zou ik iedereen aanraden.”

Ik heb moeten leren om met minder middelen het verschil te maken

Wat is je favoriete onderdeel van het creatieve proces?

“Toch wel het ontwerpen, het maken van de 3D-tekening. Ik zonder me daar altijd voor af, zodat ik in een soort ontwerpmodus kan komen. Ofwel doe ik dat thuis, ofwel op kantoor, maar in het laatste geval zet ik een koptelefoon op en waarschuw alle medewerkers dat ik me even ga afzonderen. Op die manier kan ik me pas echt op het ontwerp concentreren en me in het concept verdiepen. Daardoor kan het tekenen ook vrij snel verlopen. Als de puzzel dan uiteindelijk samenkomt, is dat echt een euforisch moment.”

Welke specifieke uitdagingen zijn er verbonden aan de woningen die je ontwerpt voor Blind Gekocht?

“Vooral dat je binnen een bepaald budget en tijdspanne een zo juist mogelijk concept moet realiseren. Er is ook geen overleg met de klant. Je kan hen niet constant vragen wat zij belangrijk vinden, maar moet zelf de beslissingen maken. Na het gesprek met hen aan het begin van het traject moet ik hun stijl aanvoelen, en daarna is het vooral belangrijk dat ik zelfzeker ben in mijn eigen keuzes.”

Over welke ruimtes zijn mensen vaak het meest enthousiast?

“De keuken en de badkamer. Dat zijn de ruimtes die de grootste investering vragen en waar je uitgesproken keuzes moet maken. Ook over de leefruimte zijn ze vaak heel enthousiast, want dat is natuurlijk de plaats waar je veel tijd doorbrengt.”

Heb je bepaalde zaken geleerd uit de projecten voor Blind Gekocht?

“Ik heb moeten leren om met minder middelen het verschil te maken. Voor een klant met een groot budget een mooie woning ontwerpen is makkelijk, dat kan iedereen. Er zijn bij Blind Gekocht al projecten geweest waar er enkel budget over bleef om wat te schilderen en decoratie te voorzien. In zulke gevallen moet je creatiever zijn.”

Wat is iets dat mensen vaak over het hoofd zien bij het inrichten van hun woonst?

“Het belang van de finishing touch. Veel mensen focussen vooral op het geheel, maar het is niet omdat bijvoorbeeld de vloer er ligt en alle grote ingrepen zijn uitgevoerd, dat een woning af is. Ook de styling van alle details, zoals de kussens, gordijnen en wanddecoratie, is heel belangrijk. Mijn advies is om daar zeker genoeg budget voor te voorzien. Sommige mensen vullen hun interieur langzaamaan aan met de juiste decoratie, en dan kan het jaren duren voor het een persoonlijke thuis is.”

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Fotografie door Liesbet Goetschalckx 

Meer stories…

Gastronomie in ongedwongen sfeer

Dicht bij hun gasten staan en nog dichter bij hun gerechten door te kiezen voor eerlijke producten, dat is waar het Brugse Locàle voor staat. Het restaurant van sommelier Jürgen Aerts en chef Hendrik Dequeker biedt foodsharing-gerechten in een intieme sfeer aan. Met lokale producten stelden ze een authentieke kaart op die speels en eigentijds is. Tijd maken voor je geliefden en ondertussen genieten van heerlijke, pure smaken? Dat klinkt ons als muziek in de oren.

Een Belgisch interieurmerk dat durft

In een wereld waarin trends komen en gaan, heeft Living Objects & Furniture een eigen weg gekozen. Dit Belgische merk, opgericht door de gedreven professionals Loïc Willemot en Bruno Lippens, staat voor tijdloze en duurzame interieurobjecten en meubels van de hoogste kwaliteit.

Passie voor eenvoud

Met veel trots stellen we onze lezers voor aan het Belgische talent Sophie De Bel. Als interieurarchitecte begeleidt ze haar klanten met toegankelijke tips naar het interieur van ieders dromen. Zo durft ze krachtige combinaties te creëren en de juiste blikvanger op de juiste plaats te zetten. Haar ontwerpen veroveren ons hele land. Wij konden dus niet achterblijven en zetten graag een van haar nieuwste projecten in de spotlight.

Een bijzonder gevoel van warmte en rust

Het Belgische merk ILB Interieur en Bouw is een expert in interieur en bouw en staat voor tijdloos design en eigentijdse creatieve oplossingen. Al sinds 1999 streven zij naar een persoonlijke aanpak, waarbij de wensen van de klant in een prachtig resultaat worden omgezet. Als partner van Imagicasa lichten we graag één van hun recente projecten te Melsele uit.​