In Marrakesh restaureerde de Belgische interieurstyliste Hannelore Caspers een zogenaamde kasbah, een traditioneel Marokkaans huis. Met veel aandacht voor de lokale Berbercultuur stelde ze het interieur samen. Het resultaat van al dat werk is Tifawine, een inspirerend verblijf met een nog inspirerendere boodschap. Hier verblijf je niet alleen op een ethische manier, je vindt er ook verbinding met de traditionele Berbercultuur.
Kris en Hannelore komen al vijftien jaar iedere winter naar Marrakesh om hun batterijen op te laden, dus een project in die stad komt niet helemaal als een verrassing. Gedurende al die jaren knoopten ze waardevolle relaties aan met de Berbergemeenschap en groeide hun liefde voor de plek steeds meer. De visie van de residentie, die samengevat kan worden als eenvoud en vrijgevigheid, haalt het duo bij de lokale bevolking. Omdat Hannelore meer mensen in contact wilde brengen met de pure belevingen uit de Berbercultuur, besloot ze Tifawine op te richten. Tifawine is Berbers voor een plek met vele kleine lichtjes, wat weerspiegeld wordt in de lantaarns op weg naar de toegangspoort. Naast gastvrijheid komt ook sociaal engagement doorheen de hele residentie naar voren.
Met deze residentie wil het duo Berberse artisanale tradities meer in de verf zetten. Hannelore vond veel inspiratie in de artisanale technieken en de bonte kleurenmix in de tapijten en de kleding van Berbervrouwen. Het interieur van het hotel ademt als het ware de Berbercultuur. Er werd gekozen voor een pure, landelijke en traditionele stijl, de zogezegde ‘beldi’-stijl. Lokale werklui bepleisterden de woning op traditionele wijze met warme, okeren pleister, die het geheel een typisch Marrokaans effect geeft. Er werd bewust gekozen om niets uit Europa te importeren, maar enkel met lokale materialen te werken. Ook vind je in dit hotel enkel stukken van lokale vakmensen terug. Interessant is dat alles in de kamers te koop is.
Het interieur ademt de Berbercultuur
Op een landgoed van zo’n 20 000 vierkante meter telt Tifawine zes eenvoudige, smaakvol ingerichte kamers die zijn opgebouwd rond een patio. Er zijn vier dubbele kamers en twee kamers met drie bedden. Iets verderop in de tuin ligt ook nog een aparte familiesuite, die plaats biedt aan vier personen en een privézwembad heeft. De sfeer in Tifawine is gezellig en gemoedelijk. De kamers hebben elk een apart terras, maar de riad telt ook een rooftop, een overdekt terras, een zonneterras, een zwembad, een olijfgaard en een bar en restaurant. Daar worden gerechten geserveerd die zijn klaargemaakt met verse producten, groenten en kruiden uit hun eigen tuin. In de hammam geniet je dan weer van het eeuwenoude ontspannende Marokkaanse ritueel dat lichaam en geest tot rust brengt. “Bij ons mag je jezelf zijn,” vat Hannelore mooi samen.
De eigenaars nemen hun gasten graag mee naar Berberse families om samen authentieke gerechten als tajine en couscous te eten, muntthee te drinken en verhalen uit te wisselen. De winst van het hotel gaat naar lokale Berberinitiatieven, waaronder de plaatselijke dorpsschool en steun aan coöperaties van Berbervrouwen. Verder organiseren ze ook plaatselijke agriculturele projecten en helpen ze Berberfamilies in de bergen om hun artisanale producten toegankelijk te maken voor de Europese markt. Tifawine is dus niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk een mooi project. Bovendien is dit de ideale uitvalsbasis om Marrakesh en haar omgeving te verkennen. Eigenaars Hannelore en Kris helpen je daar met veel plezier bij.
Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.
Photography by Stephanie Mathias