Botanische geschiedenis: 5 titels die je moet kennen

Of lezen geserveerd is voor de koudere maanden wanneer het haardvuur brandt? Helemaal niet. Deze periode van het jaar is ideaal om je collectie uit te breiden met publicaties over bloemen, planten en de natuur. Daarom verzamelden we een kleine selectie van titels die allemaal steunen op de kunst van het groene, en daarnaast een leuke toevoeging zijn aan je interieur.

A Garden Eden is als een heilig schrift voor liefhebbers van botanische illustraties. Dit is een uitgebreide compilatie van maar liefst vijfhonderd pagina’s die een enorm brede waaier van tekeningen bevat. De Nationale Bibliotheek van Wenen leende haar archieven om deze uitzonderlijke publicatie mogelijk te maken. Gaande van manuscripten uit de zesde eeuw tot negentiende-eeuwse meesterwerken, deze titel viert de verscheidenheid aan planten en het talent waarmee de mens ze door de tijd heen heeft weten te vatten. 

Nu bestellen

The Land Where Lemons Grow is een vertelling over Italië vanuit de hoek van zijn citrusvruchten. Houd je hier schrap voor een reis door de tijd die verschillende domeinen aaneen rijgt, en bereid je ook voor op een vlotte schrijfstijl die je vanaf het begin in haar greep houdt. Op een heldere, toegankelijke manier word je ondergedompeld in een geschiedenis waar kunst, tuinbouw en recepten elkaar kruisen. En enkel voor de cover zouden we het ook lezen. 

Nu bestellen

Boekentitels die steunen op de kunst van het groene

Mensen en planten zijn sinds dag en dauw bekend met elkaar. Plant Magick verdiept zich in die connectie, en meer bepaald in de rol die planten spelen in mythes en rituelen. In elke tijdsgeest heeft het botanische een bepaalde magische relevantie gehad. Door essays, interviews en meer dan vierhonderd uiteenlopende afbeeldingen te verenigen op deze bladzijden, geeft het boek een oogopenend inzicht in de connectie tussen planten, onszelf en de eigenschappen die we doorheen de jaren aan hen zijn gaan toekennen. 

Nu bestellen

Pierre-Joseph Redouté was een negentiende-eeuwse Belgische kunstschilder en botanicus. In The Book of Flowers is het mooiste van zijn werk gebundeld tot een prachtige catalogus. Rosen, lelies en nog veel meer wist hij in al hun glorie vast te leggen en vandaag, bijna tweehonderd jaar na zijn dood, word je nog steeds getransporteerd naar de kracht van zijn creaties. Deze publicatie is voor iedereen met een appreciatie voor historische kunst en de aanhoudende fragiliteit van bloemen, zelfs door de jaren heen.

Nu bestellen

Leonhart Fuchs: The New Herbal grijpt terug naar de persoonlijke editie van de gelijknamige pioneer in botanische publicaties. In 1543 publiceerde hij een toonaangevende handleiding voor het gebruik van kruiden, en eeuwen later is hij nog steeds relevant. Met meer dan vijfhonderd illustraties bevat deze gekleurde uitgave de eerste visuele opname van planten zoals de cactus. Wie zich volledig wil verdiepen in botanische geschiedenis, zit met deze omvangrijke titel meer dan goed. 

Nu bestellen

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Meer stories…