Eerste indruk van TEFAF New York

Van 12 tot 16 mei 2023 vindt de jaarlijkse TEFAF New York beurs plaats. Aan die beurs met moderne en hedendaagse kunst, sieraden, antiek en design nemen zo’n negentig toonaangevende exposanten van over de hele wereld deel, waaronder dertien nieuwe exposanten. We stellen je voor aan een kleine selectie van imposante werken.

Beelden: Kaare Klint, Gio Ponti

The European Fine Art Foundation (TEFAF) organiseert beurzen in Maastricht en New York, en die laatste verwelkomt binnenkort opnieuw bezoekers voor een indrukwekkend aanbod van nieuwe stukken. De inrichting van de beurs in Park Avenue Armory werd verzorgd door Tom Postma Design, die bekend staat om zijn innovatieve werk voor musea, galerieën en kunstbeurzen. De spectaculaire ruimtes met bijzondere toepassing van licht zullen een eigentijdse, open uitstraling krijgen. Daar kunnen kunstliefhebbers, verzamelaars, professionals en museumconservatoren nieuwe dialogen tussen kunstwerken ervaren.

Deze kleine selectie van 24 objecten varieert in medium, stijl en periode

In haar ‘Eerste Indruk’ heeft TEFAF alvast een selectie van bijzondere kunstwerken onthuld die op de beurs zullen worden tentoongesteld. Deze 24 objecten variëren in medium, stijl en periode en geven een goed idee van wat je in mei mag verwachten. Daaruit selecteerden we acht stukken die ons erg opvielen. De Good Neighbors-tafel toont de innovatieve stijl van de Amerikaanse kunstenaar Wendell Castle en zijn innovatieve manier van observeren, vormgeven en produceren. Als grondlegger van de Amerikaanse studiofurniture movement ontwikkelde hij tijdens zijn carrière een heel nieuwe designstijl. Ook het werk van Kaare Klint kan grensverleggend worden genoemd. Deze driezitsbank uit 1916 vormde een van de eerste werken uit de Modern Danish Design-stroming. Strakke, zuivere lijnen en de beste materialen uit die tijd definiëren het stuk. In diezelfde rij moet ook deze lage tafel van Gio Ponti uit 1951 worden vermeld. Zijn werk zorgde voor een naoorlogse heropleving van Italiaans design. Deze tafel met verfijnde vormen werd uitgevoerd in een warme walnootsoort en messing.

Beelden: Andrew Wicks, Hanne Friis, Kristina Riska

Heel anders is dit met de hand genaaide fluwelen zijdestuk dat is gekleurd met korstmossen en paddenstoelen. Dit werk van de Noorse beeldende kunstenaar Hanne Friis uit 2016 is dromerig en werd zoals steeds op intuïtieve manier gemaakt. Al bijna tien jaar maakt Friis complexe textielsculpturen door gebruik te maken van de eeuwenoude techniek van naaien met naald en draad. Ook de creaties van de Scandinavische Kristina Riska zullen op de beurs worden tentoongesteld. Bij haar werk laat ze zich inspireren door de natuur en het spel van licht en schaduw, wat resulteert in krachtige stukken die de conventies van keramische beeldhouwkunst op interessante wijze ter discussie stellen. Een volgende indrukwekkende creatie is die van Andrew Wicks, die nog niet zo lang geleden een nieuwe uitdaging vond in het werken met porseleinklei. Hij ontwerpt graag groepen vazen, die een interessante visuele relatie tussen de verschillende vormen oproepen. Inspiratie daarvoor vindt hij in patronen uit de natuur, zoals fossielen, koraalriffen en uitvergrote plantvormen.

Beelden: Edward Barberand & Jay Osgerby, François-Xavier Lalanne

Verdienen ook een vermelding: de kleurrijke lampen van Edward Barber en Jay Osgerby. Het ontwerp is opgebouwd uit aluminiumdoosjes die met de hand zijn gevormd en waarop kegelvormige glazen kappen werden bevestigd. Die laatste werden geproduceerd door meester-ambachtslieden in Venetië. Tot slot tonen we graag dit Paire de Singes Alternatifs van François-Xavier Lalanne, die tot het meest geliefde werk van de kunstenaar behoren. Het duo demonstreert een creatieve, symmetrische vorm, een van de belangrijkste kenmerken van Lalanne’s werk. 

Alle stukken kan je zelf ontdekken op de TEFAF-beurs, van 12 tot 16 mei 2023 in de Park Avenue Armory.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Images courtesy of TEFAF

Meer stories…