Brutalistisch hotel als tijdcapsule

Designstudio WeWantMore heeft reeds een uitgebreid portfolio opgebouwd met projecten waarin ze hun gevarieerde diensten met een hoge kwaliteit toepassen. Recent voegden ze hier hun brutalistisch ontwerp van het Royal B Hotel in Watermaal-Bosvoorde aan toe.

WeWantMore is een onafhankelijke award-winning studio die in 2006 opgericht werd door Ruud Belmans, Thomas Vanden Abeele en Luc Heylen. De fundamentele drijfveer achter het bedrijf is de drang om krachtige designs te ontwerpen die emoties reflecteren en tegelijkertijd mensen samenbrengen en inspireren. Daarom is bij WeWantMore het startpunt van elk project een specifiek gevoel dat ze uiting willen geven. De studio gaat immers verder dan enkel het afleveren van een project; ze beschouwen hun werkveld eerder als een kruispunt van design, kunst en entertainment. Als gevolg is hun dienstenaanbod ook erg uitgebreid. Zo kan je zowel op het vlak van branding als van ruimtelijk ontwerp voor een totaalpakket terecht bij hen. De interieurs van WeWantMore vormen een belevenis waar mensen een connectie met de ruimte kunnen aangaan. Het is dan ook geen verrassing dat hun ontwerp voor het Royal B Hotel uniek en conceptueel van aard is, zonder af te wijken van de consistente creativiteit en methodologie van de studio.

De locatie van het Royal B Hotel is het Royal Belge-gebouw in Watermaal-Bosvoorde dat dateert uit de jaren zestig. WeWantMore besliste om als voornaamste inspiratiebron het brutalisme te gebruiken. Deze stijl was vooral populair van de jaren vijftig tot de jaren zeventig van de vorige eeuw en ontsprong uit het modernisme. Typisch voor het brutalisme is de focus op ruw beton en een opvallende geometrie – denk bijvoorbeeld aan prisma’s, piramides en cilinders. Voeg hier stevige volumes aan toe en je komt al snel uit bij de dramatische look die typerend is voor deze stijl. Verder krijgt textuur over het algemeen meer aandacht dan kleur en staat vorm in het teken van functie. Het is geen toeval dat WeWantMore besloot het brutalisme een belangrijke drijfveer te maken in dit ontwerp. In het begin van het werkproces zochten ze namelijk vooral een aansluiting met de architecturale elementen van het gebouw zelf. Door middel van de datering van het Royal Belge kwamen ze al snel uit bij een brutalistische insteek. Het resultaat is dan ook niets minder dan een ware tijdcapsule: bij het binnenkomen, reis je namelijk terug naar de iconische periode waarin het Royal Belge gebouwd werd. Het hotel is daarom niet enkel een plek om te verblijven, maar ook een kans om een speciaal verhaal te beleven. Zo werden er bijvoorbeeld in het restaurant talrijke zwartwit-foto’s opgehangen die iconische figuren en momenten uit de jaren zestig terug naar het heden brengen. Ook abstracte bas-reliëfs zorgen voor gespreksstof. Zo kan je hier de eerste mens op de maan spotten, herinnerd worden aan de release van David Bowie’s Ziggy Stardust of Martin Luther King’s I have a dream-speech herbeleven. Op deze visuele manier worden bezoekers geïnspireerd door de verschillende verhalen van weleer en hoopt de studio sprankelende conversaties te doen ontstaan. 

Met het Royal B Hotel creëerde WeWantMore een ontwerp dat het brutalisme opnieuw relevant maakt en de bezoekers een kans biedt om even naar het verleden terug te keren. Door op een aanlokkelijke manier deze stijl te herinterpreteren en een duidelijke visie vorm te geven, geeft WeWantMore uiting aan een nieuw verhaal dat nog lang in onze oren zal nazinderen. 

Wil je meer weten over dit project van WeWantMore? Lees het volledige artikel in Real Estate Spring 2022.

Images Courtesy of WeWantMore

Meer stories…