Brutalistisch hotel als tijdcapsule

Brutalistisch hotel als tijdcapsule

Brutalistisch hotel als tijdcapsule

Designstudio WeWantMore heeft reeds een uitgebreid portfolio opgebouwd met projecten waarin ze hun gevarieerde diensten met een hoge kwaliteit toepassen. Recent voegden ze hier hun brutalistisch ontwerp van het Royal B Hotel in Watermaal-Bosvoorde aan toe.

WeWantMore is een onafhankelijke award-winning studio die in 2006 opgericht werd door Ruud Belmans, Thomas Vanden Abeele en Luc Heylen. De fundamentele drijfveer achter het bedrijf is de drang om krachtige designs te ontwerpen die emoties reflecteren en tegelijkertijd mensen samenbrengen en inspireren. Daarom is bij WeWantMore het startpunt van elk project een specifiek gevoel dat ze uiting willen geven. De studio gaat immers verder dan enkel het afleveren van een project; ze beschouwen hun werkveld eerder als een kruispunt van design, kunst en entertainment. Als gevolg is hun dienstenaanbod ook erg uitgebreid. Zo kan je zowel op het vlak van branding als van ruimtelijk ontwerp voor een totaalpakket terecht bij hen. De interieurs van WeWantMore vormen een belevenis waar mensen een connectie met de ruimte kunnen aangaan. Het is dan ook geen verrassing dat hun ontwerp voor het Royal B Hotel uniek en conceptueel van aard is, zonder af te wijken van de consistente creativiteit en methodologie van de studio.

De locatie van het Royal B Hotel is het Royal Belge-gebouw in Watermaal-Bosvoorde dat dateert uit de jaren zestig. WeWantMore besliste om als voornaamste inspiratiebron het brutalisme te gebruiken. Deze stijl was vooral populair van de jaren vijftig tot de jaren zeventig van de vorige eeuw en ontsprong uit het modernisme. Typisch voor het brutalisme is de focus op ruw beton en een opvallende geometrie – denk bijvoorbeeld aan prisma’s, piramides en cilinders. Voeg hier stevige volumes aan toe en je komt al snel uit bij de dramatische look die typerend is voor deze stijl. Verder krijgt textuur over het algemeen meer aandacht dan kleur en staat vorm in het teken van functie. Het is geen toeval dat WeWantMore besloot het brutalisme een belangrijke drijfveer te maken in dit ontwerp. In het begin van het werkproces zochten ze namelijk vooral een aansluiting met de architecturale elementen van het gebouw zelf. Door middel van de datering van het Royal Belge kwamen ze al snel uit bij een brutalistische insteek. Het resultaat is dan ook niets minder dan een ware tijdcapsule: bij het binnenkomen, reis je namelijk terug naar de iconische periode waarin het Royal Belge gebouwd werd. Het hotel is daarom niet enkel een plek om te verblijven, maar ook een kans om een speciaal verhaal te beleven. Zo werden er bijvoorbeeld in het restaurant talrijke zwartwit-foto’s opgehangen die iconische figuren en momenten uit de jaren zestig terug naar het heden brengen. Ook abstracte bas-reliëfs zorgen voor gespreksstof. Zo kan je hier de eerste mens op de maan spotten, herinnerd worden aan de release van David Bowie’s Ziggy Stardust of Martin Luther King’s I have a dream-speech herbeleven. Op deze visuele manier worden bezoekers geïnspireerd door de verschillende verhalen van weleer en hoopt de studio sprankelende conversaties te doen ontstaan. 

Met het Royal B Hotel creëerde WeWantMore een ontwerp dat het brutalisme opnieuw relevant maakt en de bezoekers een kans biedt om even naar het verleden terug te keren. Door op een aanlokkelijke manier deze stijl te herinterpreteren en een duidelijke visie vorm te geven, geeft WeWantMore uiting aan een nieuw verhaal dat nog lang in onze oren zal nazinderen. 

Wil je meer weten over dit project van WeWantMore? Lees het volledige artikel in Real Estate Spring 2022.

Images Courtesy of WeWantMore

Meer stories…

Een familieverhaal met sterren en smaak

Restaurant De Leuf in het Nederlands-Limburgse Ubachsberg is veel meer dan een culinair trefpunt; het is het levenswerk van de familie Van de Bunt, gedragen door passie, vakmanschap en vernieuwingsdrang. Sinds de oprichting in 1988 door Paul en Sandra van

Lees meer…
Liefde voor desem

Ruim vier jaar geleden werd de lucht van de Voldersstraat in Gent voor het eerst doordrenkt met de geur van versgebakken brood. Mathieu Dierick opende er met Kultur Bakery zijn deuren en zijn hart, voor iedereen die houdt van heerlijk

Lees meer…
Eenvoud, warmte en karakter

​​In het hart van elk ontwerp schuilt een verhaal, een subtiel spel van creativiteit, vakmanschap en visie. Het nieuwste project van vers interieur, uitgevoerd door de gerenommeerde uitvoerder De Coene, is daar geen uitzondering op. De samenwerking tussen deze twee

Lees meer…
Wonen in warmte en sfeer

Midden in het pittoreske Nokere heeft Alto Interiors een bijzonder interieurproject gerealiseerd. Een nieuwbouwwoning werd omgetoverd tot een warme, stijlvolle en tijdloze thuis voor een jong koppel met hun kindje. De klassieke architectuur van François Vandamme vormde de perfecte basis

Lees meer…
Een sensorische reis door de Aziatische keuken

In het bruisende hart van Amsterdam bevindt zich Taiko Cuisine, een bekroond Aziatisch restaurant dat de grenzen van culinaire creativiteit verlegt. Met een focus op hoogwaardige ingrediënten en krachtige smaken onderscheidt het etablissement zich van andere restaurants met een gelijkwaardige

Lees meer…
Brutale poëzie en robuuste verfijning in STRATA

Combineer Tim Vranken, Middernacht & Alexander en Linde Freya Tangelder in een trio-tentoonstelling in Salone del Mobile te Milaan en wees getuige van een baanbrekende expositie. Salone is gehuisvest in een enorme industriële ruimte vlakbij de iconische Fondazione Prada. Het

Lees meer…
Stapsteen voor smaken

Sander Van de Walle bezorgt restaurant Caillou in Knokke-Heist een culinaire status om u tegen te zeggen. In een toegankelijke maar verfijnde omkadering schotelen hij en zijn ploeg de klanten seizoensgebonden gerechten voor die hen nog lang na thuiskomst bijblijven.

Lees meer…
Culinaire hoogvlieger met adembenemend uitzicht

Welkom bij Haut, een gastronomisch pareltje in Oostende. Dit restaurant, gelegen op de 28ste verdieping, biedt niet alleen een indrukwekkend uitzicht over de kustlijn, maar ook een culinaire ervaring die zijn gelijke niet kent. Chef Dimitri Proost en zijn team

Lees meer…