Planeet- en diervriendelijk interieur

Voor de meeste mensen is veganisme een set van principes waar ze vooral in hun dieet trouw aan vast houden. Het kan echter ook verder gaan dan dat. In interieurs wordt steeds vaker een vegan lifestyle nagestreefd. Imagicasa kan hier uiteraard niet in achterblijven en onderzoekt voor jou de beste manieren om je eigen woning van het gewenste vegan-gehalte te voorzien.

De veganistische beweging vond reeds haar oorsprong in 1944 en kan gedefinieerd worden als het niet willen bijdragen aan het proces van menselijke uitbuiting van dieren. In de praktijk wil dit zeggen dat je je respect voor de autonomie van dieren laat zien door in verscheidene aspecten van je leven geen producten van dierlijke afkomst te consumeren en/of te gebruiken. De meest voorkomende domeinen waarin mensen een vegan levensstijl nastreven, zijn hun dieet en kleding. Desalniettemin beginnen vegan interieurs daar ook vaker bij te horen. Door in een vegan interieur te wonen, creëren mensen immers een ruimte die toont dat ze mensen en dieren als gelijken beschouwen. Naast het reduceren van dierenleed, heeft een vegan levensstijl nog andere voordelen. Een verminderd waterverbruik en kleinere CO2-uitstoot door minder vervuilende stoffen te veroorzaken, bijvoorbeeld. Wanneer je een vegan interieur samenstelt, draag je dus een (groot) steentje bij door geen dierlijke producten te gebruiken om je woning in te richten.

Voor veel mensen zijn de muren van een ruimte het startpunt van de inrichting. Helaas zijn veel verfsoorten niet vegan, omdat melkeiwit regelmatig gebruikt wordt al bindmiddel. In veel verf kan je ook bijenwas en karmijnzuur terugvinden (dat laatste wordt uit luizen gewonnen). Daarnaast hebben verfborstels vaak dierlijke haren. Gelukkig kan je hier makkelijk een mouw aan passen, zo bestaan er synthetische kwasten en schuimrollers die je als alternatief kan gebruiken. Behangpapier is eveneens een ideale manier om de dierlijke producten te ontwijken, maar ook voor verf is er een andere mogelijkheid. Zo bestaan er namelijk varianten vegan verf die honderd percent ecologisch zijn, en uit minerale bestanddelen en natuurlijke pigmenten bestaan. In tegenstelling tot andere soorten bevat deze verf geen weekmakers, oplosmiddelen of andere ongezonde stoffen. Qua kwaliteit moet dit materiaal echter niet onderdoen voor klassieke verfsoorten. Bovendien kan je door de natuurlijke kleurpigmenten doorheen de dag verschillende schakeringen waarnemen. Zulke verf is dus een uitstekende manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen zonder af te doen aan de kwaliteit. In België en Nederland kan je voor vegan verf onder andere bij het merk Amazona terecht, meer specifiek verkopen ze ecologische krijtverf die in talrijke kleuren en variaties beschikbaar is.

Als het op het meubilair en de invulling van je interieur aankomt, zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om dierlijke producten te vermijden. Enkele materialen die alvast niet in dat rijtje passen, zijn de volgende: wol, leer, dierenhuiden, zijde, angora en veren. In plaats van een zetel uit leer kan je makkelijk voor een variatie uit kunstleer kiezen. Zulk materiaal is niet alleen goedkoper, maar is ook kwalitatief en mooi. Enkele materialen waaruit kunstleer wordt gemaakt, zijn kurk, ananasbladeren en maïs. Uiteraard kan je ook een sofa uit stof, biologisch katoen bijvoorbeeld, in je ruimte zetten. Nog een ander element waar je op kan letten, is je dekbed. In het algemeen geldt dat dekbedden uit wol, dons en zijde niet in een vegan interieur thuishoren. Stoffen als linnen, katoen en hennep zijn echter wel aangeraden. Als je een alternatief voor wol zoekt, zijn tencel, lyocell of bamboezijde misschien een goede optie. Andere vegan materialen omvatten hout, riet, rotan, marmer en andere soorten natuursteen.

Wil je meer weten over dit vegan interieurs? Lees het volledige artikel in Real Estate Spring 2022.

Images Courtesy of OKYO – Jochen Magyar

Meer stories…

Cosy chic

Als dochter van twee architecten zaten creativiteit en de liefde