Cinema in gouden glorie

Met Real Living stellen we onze lezers graag voor aan speciale projecten. In het Franse stadje Cahors ontwierp architect Antonio Virga een bioscoop met de klinkende naam ‘Le Grand Palais’. We leiden je nu graag rond in dit grote paleis.Antonio Virga is een Italiaanse architect die, aan het begin van de jaren negentig, zijn gelijknamige architecten- en ontwerpstudio oprichtte in Parijs. De eerste jaren van zijn carrière werden gekenmerkt door renovaties van stedelijk erfgoed en interieurinrichtingen: van hoofdkantoren en showrooms tot privé-appartementen. Door de jaren heen bouwde hij een beroemd en veeleisend klantenbestand op, met onder meer Dior, Céline, Diesel en Yves Saint-Laurent. Zijn architectuur laat zich omschrijven als functioneel en tegelijkertijd communicerend, met een duidelijke aandacht voor details en zuiverheid van lijnen.

Een van zijn projecten is een cinemacomplex met zeven filmzalen in het Franse stadje Cahors, dat ‘Le Grand Palais’ gedoopt werd. Het is gelegen aan de noordkant van het historisch centrum, op een steenworp afstand van de oevers van de rivier De Lot. De oudere gebouwen die de bioscoop omringen, vormden ooit één geheel, dat eerst als klooster en nadien als militaire locatie fungeerde. Het project bood de gelegenheid om de symmetrie van de voormalige kazerne te herstellen, door de cinema onder te brengen in de oostelijke vleugel van het complex, die in 1943 afbrandde.

Eveneens belangrijk was dat het gebouw een tijdloos gevoel zou uitstralen. het mocht namelijk niet als een nieuw element opvallen tussen het oude, maar moest sterk aanleunen bij wat er al was. Dit werd gerealiseerd door twee afzonderlijke volumes te creëren: een van baksteen en een van geperforeerd en verguld goudkleurig materiaal, met elk een duidelijke rol ten opzichte van de openbare ruimte. Het bakstenen volume van de bioscoop ‘kopieert’ als het ware de volumes van de reeds aanwezige gebouwen op het plein.

Le Grand Palais is een bioscoop
zoals je nog nooit gezien hebt.

Le Grand Palais is een bioscoop zoals je nog nooit gezien hebt. De bezoekers komen er niet alleen voor de films, maar ook voor het gebouw. Met een sterke focus op de locatie en de functionaliteit van het ontwerp, wist de architect ons en vele anderen te verwonderen met zijn gouden cinemacomplex.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount Imagicasa Architecture. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Fotografie door Luc Boegly

Meer stories…