fbpx

Cinema in gouden glorie

Cinema in gouden glorie

Cinema in gouden glorie

Met Real Living stellen we onze lezers graag voor aan speciale projecten. In het Franse stadje Cahors ontwierp architect Antonio Virga een bioscoop met de klinkende naam ‘Le Grand Palais’. We leiden je nu graag rond in dit grote paleis.Antonio Virga is een Italiaanse architect die, aan het begin van de jaren negentig, zijn gelijknamige architecten- en ontwerpstudio oprichtte in Parijs. De eerste jaren van zijn carrière werden gekenmerkt door renovaties van stedelijk erfgoed en interieurinrichtingen: van hoofdkantoren en showrooms tot privé-appartementen. Door de jaren heen bouwde hij een beroemd en veeleisend klantenbestand op, met onder meer Dior, Céline, Diesel en Yves Saint-Laurent. Zijn architectuur laat zich omschrijven als functioneel en tegelijkertijd communicerend, met een duidelijke aandacht voor details en zuiverheid van lijnen.

Een van zijn projecten is een cinemacomplex met zeven filmzalen in het Franse stadje Cahors, dat ‘Le Grand Palais’ gedoopt werd. Het is gelegen aan de noordkant van het historisch centrum, op een steenworp afstand van de oevers van de rivier De Lot. De oudere gebouwen die de bioscoop omringen, vormden ooit één geheel, dat eerst als klooster en nadien als militaire locatie fungeerde. Het project bood de gelegenheid om de symmetrie van de voormalige kazerne te herstellen, door de cinema onder te brengen in de oostelijke vleugel van het complex, die in 1943 afbrandde.

Eveneens belangrijk was dat het gebouw een tijdloos gevoel zou uitstralen. het mocht namelijk niet als een nieuw element opvallen tussen het oude, maar moest sterk aanleunen bij wat er al was. Dit werd gerealiseerd door twee afzonderlijke volumes te creëren: een van baksteen en een van geperforeerd en verguld goudkleurig materiaal, met elk een duidelijke rol ten opzichte van de openbare ruimte. Het bakstenen volume van de bioscoop ‘kopieert’ als het ware de volumes van de reeds aanwezige gebouwen op het plein.

Le Grand Palais is een bioscoop
zoals je nog nooit gezien hebt.

Le Grand Palais is een bioscoop zoals je nog nooit gezien hebt. De bezoekers komen er niet alleen voor de films, maar ook voor het gebouw. Met een sterke focus op de locatie en de functionaliteit van het ontwerp, wist de architect ons en vele anderen te verwonderen met zijn gouden cinemacomplex.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount Imagicasa Architecture. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Fotografie door Luc Boegly

Meer stories…

Stoere schil, warme pit

Verhuizen is altijd het begin van een nieuw hoofdstuk. Als je ook nog eens in een prachtvilla gaat wonen die speciaal voor jou werd ontworpen, kan het plaatje niet meer stuk. Studio Anja Vissers verzorgde deze opdracht voor een recent samengesteld gezin. Het resultaat stelde de klanten meer dan gelukkig, want een moderne woonst als deze kom je niet elke dag tegen. We leiden je met plezier rond in het ontwerp.

Gastronomie in ongedwongen sfeer

Dicht bij hun gasten staan en nog dichter bij hun gerechten door te kiezen voor eerlijke producten, dat is waar het Brugse Locàle voor staat. Het restaurant van sommelier Jürgen Aerts en chef Hendrik Dequeker biedt foodsharing-gerechten in een intieme sfeer aan. Met lokale producten stelden ze een authentieke kaart op die speels en eigentijds is. Tijd maken voor je geliefden en ondertussen genieten van heerlijke, pure smaken? Dat klinkt ons als muziek in de oren.

Een Belgisch interieurmerk dat durft

In een wereld waarin trends komen en gaan, heeft Living Objects & Furniture een eigen weg gekozen. Dit Belgische merk, opgericht door de gedreven professionals Loïc Willemot en Bruno Lippens, staat voor tijdloze en duurzame interieurobjecten en meubels van de hoogste kwaliteit.

Passie voor eenvoud

Met veel trots stellen we onze lezers voor aan het Belgische talent Sophie De Bel. Als interieurarchitecte begeleidt ze haar klanten met toegankelijke tips naar het interieur van ieders dromen. Zo durft ze krachtige combinaties te creëren en de juiste blikvanger op de juiste plaats te zetten. Haar ontwerpen veroveren ons hele land. Wij konden dus niet achterblijven en zetten graag een van haar nieuwste projecten in de spotlight.

Een bijzonder gevoel van warmte en rust

Het Belgische merk ILB Interieur en Bouw is een expert in interieur en bouw en staat voor tijdloos design en eigentijdse creatieve oplossingen. Al sinds 1999 streven zij naar een persoonlijke aanpak, waarbij de wensen van de klant in een prachtig resultaat worden omgezet. Als partner van Imagicasa lichten we graag één van hun recente projecten te Melsele uit.​