Cinematografisch verblijf

Hoe zou het gastenverblijf van iemand die actief is in de filmindustrie eruitzien? Dankzij dit project, genaamd Alex, hoef je daar niet langer naar te raden. Het ontwerp moest enerzijds een onvergetelijk verblijf aanbieden en anderzijds een perfecte plek zijn voor film previews. Tel daarbij een zeldzame locatie bij, en je kan vertrouwen op een ontwerp dat je voor een lange tijd bijblijft.

Het was het team van Atelier Vens Vanbelle waaraan de bouwheer zijn opmerkelijke vraag stelde. Het gebeurt namelijk niet elke week dat ze verzocht worden een gastenverblijf te ontwerpen dat zicht heeft op een kasteel en waar de Schelde voorbij stroomt. Daarbovenop is het gelegen in een idyllische tuin die de ideale setting is voor een bouwwerk met een dergelijke opvallende architectuur. Je zou het kunnen beschouwen als een opgewaardeerde versie van een blokhut die tegelijkertijd gelijkenissen vertoont met een duikboot. Omdat de gevelbekleding in cortenstaal werd uitgevoerd, gaat het bouwwerk vlotjes op in de omringende begroeiing. Daarnaast is het een waar avontuur om het gebouw te betreden, want gasten lopen via de woonkamer van de bouwheer door naar een nieuwe tuin- en fietsenberging die uitkomt bij een afdalende trap. Hierna kom je in een ondergrondse gang terecht die uiteindelijk uitmondt in een gezellige cinemazaal, inclusief rode gordijnen en bar.

Via een wenteltrap in een lichtkoker kan je na een meeslepende filmvertoning doorlopen naar het hart van het gastenverblijf. Hier kom je terecht in een ruimte die volledig uit gelamelleerd hout bestaat en meteen het gevoel van een lichte grot nabootst. Gaande van de vloer, wanden en het plafond tot meubilair zoals de zitbank en de boekenkast: hout is in dit geval de kern van alles. Ronde ramen kijken uit op zowel de tuin als op het kasteeldomein. Aangrenzend, en zonder afscheiding, is er de slaapkamer. Je nachtrust hier doorbrengen, brengt volgens ons een niet te ontkennen sensatie van geborgenheid met zich mee. Er heerst een speciaal gevoel tussen de muren van deze innovatieve constructie, en dat uit zich ook in de sanitaire voorzieningen. Zo bevindt de douche zich helemaal vanboven, op een plek die veel wegheeft van de top van een vuurtoren.

Indrukwekkend genoeg werd het gastenverblijf laag per laag opgebouwd in het atelier

Indrukwekkend genoeg werd het gastenverblijf laag per laag opgebouwd in het atelier. Daarna werd het in vier stukken getransporteerd en ter plaatse opnieuw in elkaar gezet. Zowel aan de binnen- als de buitenkant straalt het ontwerp een soort abstractie uit die ervoor zorgt dat je je eigen interpretatie aan het project kan geven. Wat voor ons in ieder geval vaststaat, is dat Alex geen gelijke kent. De unieke, filmische sfeer die hier hangt, transporteert je tijdelijk naar een andere wereld die nieuwe deuren opent. Verder is het kristalhelder dat Atelier Vens Vanbelle een uitgelezen partij is om een speciaal verzoek concreet te maken in de vorm van een ontwerp dat je bezoekers en jezelf een blijvende fascinatie bezorgt.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Fotografie door Tim Van de Velde

Meer stories…