De magie achterna

De interessantste projecten zijn niet enkel diegene met het mooiste interieur, maar diegene die ook vanaf begin tot eind kloppen. Interieurarchitect Jim Dierckx kan daarvan meespreken, want in zijn werk gaat hij elke keer weer op zoek naar een indeling die geen verbeteringen nodig heeft. Met een benadering die gefocust is op ruimtelijke functionaliteit, tijdloosheid en pure materialen, is hij vanuit Antwerpen actief in interieurontwerp en residentiële renovaties. We dompelen ons met veel enthousiasme onder in zijn werkwijze en presenteren onze lezers het resultaat van de renovatie van een duplexappartement.

Het gaat hier over een ruim duplexappartement in een klassiek gebouw dat dateert van het begin van de twintigste eeuw, en dat in het levendige centrum van Antwerpen. De opdrachtgevers wensten dat de prachtige klassieke elementen zo goed mogelijk werden behouden en dat het licht als het ware naar binnen werd getrokken. De voornaamste uitdaging bevond zich in de slaapkamers, want die waren zeer donker en vroegen een slimme indeling. Na de juiste knopen te hebben doorgehakt, zorgde het team daar uiteraard voor. Deze renovatie sluit bovendien probleemloos aan bij zijn eerdere projecten, en dat voornamelijk door het najagen van het klassieke en het restaureren van het authentieke. Dankzij het sprekende karakter van het pand zelf was het allesbehalve moeilijk om geïnspireerd te worden. Door die originele magie op een hedendaagse manier te interpreteren, kwam Dierckx uit bij een resultaat vol comfort.

De bewoners van AB Residence zijn allebei actief in de modewereld en konden daarom zeker en vast een woning gebruiken die trends afweert en in de plaats daarvan voor een blijvende sereniteit opteert. Een belangrijk element daarvoor was het materiaalgebruik. In de leefruimte ligt bijvoorbeeld een authentieke eikenparketvloer die werd gerestaureerd en het originele legpatroon bevat. De muren en het maatmeubilair werden in een witte kalkkleur geverfd die ervoor zorgt dat de rest van het interieur op een rustige manier deel uitmaakt van een overkoepelend geheel. In de badkamer en het toilet werd er voor natuursteen in een lichte beigetint gekozen; dankzij de ruwere afwerking zorgt die ervoor dat het geheel ook op tactiel vlak boeiend is. Een andere fijne verwijzing naar het verleden van het pand vind je in de keuken. Daar werd er voor de dampkap met wit staal in kathedraalglas gewerkt: een knipoog naar de dienstkeukens typisch voor de vorige eeuw.

Interieurarchitect Jim Dierckx gaat elke keer weer op zoek naar een indeling die geen verbeteringen nodig heeft.

Met AB Residence bewijst interieurarchitect Jim Dierckx hoe mooi klassieke renovaties kunnen zijn, en dat die tegelijkertijd alles voorzien waar hedendaags wooncomfort naar vraagt. In het hart van Antwerpen kreeg dit duplexappartement een fenomenale transformatie die de mooiste kenmerken van weleer in al hun pracht naar voren laat komen. We hopen dat de interieurarchitect in de toekomst steeds trouw blijft aan zijn creatief instinct en ons nog met meer verrassende renovaties tegemoetkomt. 

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Fotografie: © Cafeine

Meer stories…