Decoreren in 3D

3D-technieken bewijzen dat we steeds meer kunnen creëren. Na huizen die op deze manier worden geprint, stellen we nu graag 3D-meubilair en architecturale afwerkingen voor. Het Nederlandse bedrijf Aectual is hier een duidelijke expert in: hun producten variëren van kamerschermen tot decoratieve objecten. De ambitie waarmee we in onze moderne maatschappij complexe ideeën naar tastbare creaties kunnen omvormen, inspireert een permanente verrijking van onze wooncultuur.

Verantwoord produceren omvat onder andere afleveren op vraag. Aectual werkt exact op deze manier. Door on demand te werk te gaan en gerecycleerd materiaal te gebruiken, wordt afval zoveel mogelijk vermeden. 3D-printen heeft Aectual dan ook geen windeieren gelegd. Hun creaties sieren reeds vele interieurs en leveren geregeld samenwerkingen met gerenommeerde namen op. Zo werden bijvoorbeeld Patricia Urquiola en Zaha Hadid architecten al overtuigd van de schoonheid van interieurs met 3D. Een overduidelijke troef is dat deze manier van printen voor vrijwel alles kan worden ingezet,. Recent werd Puff Pouf gelanceerd: een poef van gerecycleerde drankkarton verpakkingen. Het resultaat past perfect in een high-end interieur en is beschikbaar in prachtige matte kleuren. Zelfs buiten doet deze poef prima dienst. Verder bevat hun aanbod The Pixel Brick System, vernieuwend-ogende hangende schermen die subtiel privacy creëren. Deze constructies zijn tegelijkertijd handig om structuur aan te brengen en kunnen gebruikt worden als afscheiding, raambedekking of muurdecoratie. Daarnaast zijn er ook staande schermen en akoestische muurpanelen. Die tweede worden specifiek ontworpen om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Op deze manier kan je de verstaanbaarheid verhogen en echo’s verminderen. Een bijkomende troef is dat de producten in verre mate personaliseerbaar zijn en in verschillende kleuren en variaties kunnen worden geprint.

Voor de oprichters van Aectual, die geschoold zijn als architect, begon 3D-printen vanuit een gezamenlijke passie voor ambacht en creëren. Dankzij de opeenstapeling van meerdere printlagen kan je fijne lijntjes waarnemen die voor een authentiek gevoel zorgen. De vele materialen waarmee het printen kan worden uitgevoerd zijn eveneens een handig designtool. De sector is bovendien aanlokkelijk dankzij zijn milieuvriendelijke aard, omdat zulke creaties geen afval generen. Het is daarom enkel logisch dat Aectual’s kernwaarden dat reflecteren. Ze behandelen circulariteit en duurzaamheid namelijk als centrale principes doorheen hun groeiend portfolio. Door 3D-printen als een moderne ambacht tot stand te brengen, kan een nieuw soort maatwerk het levenslicht zien. In het geval van Aectual gebeurt dit steeds met een focus op uniciteit: consumenten kunnen de creaties een eigen touch geven door ze met de configurator qua kleur en maat naar voorkeur aan te passen. Voor interieurprofessionals is er zelfs de mogelijkheid om ontwerpen over de hele lijn te personaliseren. 

Printen in 3D is een bewijs dat fantasie geen grenzen hoeft te hebben.

Naast het duurzame karakter van de producten is het assortiment een fijne mix van zelfontworpen stukken en werken van buitenstaande ontwerpers. De verbindende factoren zijn steeds de printtechniek en het materiaal, waardoor de collecties een samenhangend geheel vormen. De drijfveer achter die variatie is de wil om design-inclusief te zijn. Door een diverse waaier van ontwerpers en stijlen te vertegenwoordigen, komen de kwaliteit en verantwoorde samenstelling van de producten tegelijkertijd extra tot hun recht. Deze creaties gaan uiteraard ook vele jaren mee, al kan Aectual hun materialen steeds hergebruiken voor nieuwe dingen te printen. Dit doen ze aan de hand van een systeem waarin consumenten hun aankoop opnieuw kunnen inleveren, een werkwijze waarmee ze hun duurzame missie zonder twijfel herbevestigen.

Aectual heeft veel plannen om hun missie verder te blijven vervullen. Zo zullen ze binnenkort naar buitenkomen met kamerschermen waar je ook planten in kan plaatsen en een uitgebreid assortiment kantoormeubelen, waaronder phone boots waarin je ongestoord kan deelnemen aan conference calls. Op langere termijn hebben ze ook interesse om buitenmeubilair verder uit te spitten, en wie weet wagen ze zich ook aan gevels in 3D. Wij houden alvast nieuwsgierig hun portfolio in de gaten. 

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Images courtesy of Aectual

Meer stories…

Cosy chic

Als dochter van twee architecten zaten creativiteit en de liefde