De zuiverheid van Erpicum

Bruno Erpicum bewandelt de dunne lijn tussen architectuur en filosofie. Met zijn zuivere stijl roept hij poëzie op en ontwikkelt hij grenzeloze ruimtes die hun omgeving royaal en vastberaden omarmen. Bruno is op een eeuwige zoektocht naar de ultieme eenvoud in de architectuur en haalt zijn voornaamste inspiratie uit de moderniteit van de jaren twinting tot en met veertig. Imagicasa sprak met hem over een van de nieuwste projecten die hij afwerkte.

Recent ontwikkelde Bruno Erpicum BEFOUR house, een moderne familiewoning die elke vorm van versiering inruilt voor perfecte verhoudingen. Het terrein ligt een meter onder het niveau van de weg, waardoor de woning niet hoger dan vijf meter boven de grond uitkomt. De gevelstenen bestaan uit grijze klei en zijn dun en langwerpig. Samen met de vegetatie van de omringende bomen die de compositie als het ware bekronen met hun bladerdek, krijgt de omgeving hier absolute voorrang aan het gebouw. Om de ongunstige oriëntatie te vermijden, werd er besloten verschillende tuinen te creëren die het mogelijk maken de hele dag door van de buitenruimte te genieten. Het is duidelijk dat buiten evenveel aandacht als binnen genoot, want er werd een zorgvuldige selectie van planten gemaakt die samen vier verschillende hoogtes hebben. Daarnaast werd er een zwembad gegraven dat haast al kabbelend van de dennenbomen naar de magnolia’s loopt. Om de verbinding tussen de binnen- en buitenruimtes te bevorderen, werden in de buitentreden, de vloer van de garage en de douches dezelfde Portugese plaveiselstenen gebruikt. De drie materialen die samen het architectonisch palet opmaken, zijn beton, hout en glas.

Aan de binnenkant van het huis werd er uitgebreid gebruikgemaakt van hout, zoals geborsteld eikenhout bijvoorbeeld. Er is bewust voor materialen gekozen die niet onderhevig zijn aan de tand des tijds, maar in plaats daarvan een mooie patina krijgen. Verder zette Bruno maximaal in op eenvoud; zo werd het binnenschrijnwerk speciaal ontwikkeld om houten volumes te vormen waarvan elke verbinding een duidelijke functie heeft. Zo lopen de taatsdeuren “plat” over in het houtwerk wanneer ze gesloten zijn en komen ze haast als “vrije bladeren in de ruimte” tevoorschijn bij het openen. Een ander aspect dat het belang van doordacht design benadrukt, zijn de schakelaars en de kranen. Waar de eerste de enige toegestande uitsteeksels zijn in de woning, daar werd er bij de tweede categorie verwoed getracht in samenwerking met CEA enkel het essentiële te bewaren. Wat de indeling van de woning betreft, bevinden de woonkamers zich op de begane grond. De woonkamer heeft bovendien een erker van negen meter die uitkomt op de tuin. Aan de westkant van de woning bevindt de keuken zich middenin een intieme sfeer van de schaduw van bloemen. Verder is de plattegrond vrij en hebben de ruimtes een openheid, desalniettemin wordt er voldoende intimiteit gecreëerd door bijvoorbeeld het volume van de bijkeuken. Ook de afwezigheid van scherpe hoeken geeft een aangenaam gevoel, zoals bewezen in de rondingen van de open haard. 

Wil je meer weten over Bruno Erpicum? Lees het volledige artikel in Real Estate Spring 2022.

Images:

Header image: © Photography by René de Wit

Article Images: © Photography by Jean Luc Laloux

Meer stories…

Cosy chic

Als dochter van twee architecten zaten creativiteit en de liefde