Doordachte winkelervaring vol ontspanning

Interieurarchitecte Laura Calleeuw verzorgde onlangs de inrichting van een kledingwinkel, waar de opdracht uiteraard eenvoudig was: alle klanten een aangename winkelervaring bezorgen. De designer combineerde haar vertrouwde stijl met grondig onderzoek en veel maatwerk dat het vakmanschap in de ruimte doet uitblinken.

Bij het ontwerpen van deze kledingzaak in het centrum van Deinze bleef enkel de voorgevel staan, wat wil zeggen dat er zich achter de gevel een volledige nieuwbouw bevindt. Calleeuw werkte nauw samen met architect Francisca Hautekeete om dit bijzondere resultaat te creëren. Doorheen de ruimte is er veel aandacht voor natuurlijk lichtinval en mooie doorzichten. Dat laatste wordt onder meer bereikt door twee leuke binnentuintjes te voorzien. Strak uitgelijnd tussen de vier paskamers vinden we dan weer een lichtkoepel, die het passen van nieuwe stukken voor de spiegel van veel daglicht begeleidt. Dat is niet het enige element dat opvalt als je naar boven kijkt, want ook het lichte plafond met teddy-gehalte trekt de aandacht en doet denken aan wolken.

Organische vormen en maatwerk komen overal in de ruimte terug

Het minimalistische interieurconcept is erg ambachtelijk afgewerkt, met veel oog voor detail. De interieurdesigner ging tot het uiterste om een ontwerp op maat te voorzien. De schildertechnieken werden bijvoorbeeld gekozen in een atelier in Antwerpen, waar ze werden bijgestuurd en gefinetuned. Daarna leerden de schilders de methode en pasten ze het toe op de toonbank, de sokkels, legboorden, muren en de gevel. Eenzelfde persoonlijke benadering werd gevolgd voor het meubelmaatwerk met lakwerk. Eerst werd er gezocht welke uitstraling de winkel moest krijgen, waarna het type houtsoort werd doorgestuurd naar de meubelmaatwerker. Omdat houtsoorten sterk kunnen verschillen in bijvoorbeeld kleur, zaagsnede, borstelingsgraad en effect, werd er een zeer nauwkeurige beschrijving doorgegeven. Op die manier kon de interieurarchitecte garanderen dat het staal overeenkwam met de realiteit. Daarop werd later ook de kleur van het parket afgestemd. 

De minimalistische vormgeving in de winkel brengt een ontspannen sfeer in de ruimte. Organische vormen komen terug in het verloop van de hangbarren, de toonbank, de openingen van de paskamers en de tafel en zitbank die uitkijken op de binnentuin. Het vloertapijt bij het binnenkomen en het tapijt tussen de paskamers zijn op maat gemaakt in opnieuw een afgeronde vorm. Voor de verlichting koos Calleeuw voor fijne kokerspots in trackprofielen. De indirecte verlichting is in een doordachte hoek van 45 graden geplaatst, zodat de ledlampen ofwel de producten ofwel de schildertechnieken uitlichten. 

De juiste details maken een geslaagd project. Van het los meubilair tot de kussens en de gebruikte kunst: aan ieder aspect werd evenveel tijd en aandacht besteed. Het neutrale, warme interieur zet de kleding volop in de spotlight en garandeert een fijne shopping-ervaring.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Photography of Bert Demasure

Meer stories…