Vissershuis wordt artistiek toevluchtsoord

In deze artistieke residentie in Lissabon is wonen volledig teruggebracht tot de essentie. Een verlangen naar nederigheid en stilte definieert het interieur, dat met ruwe texturen en een monotoon kleurgebruik een gevoel van herbronning tot stand brengt.

Het Antwerpse multidisciplinaire ontwerpbureau Studio Corkinho creëert ruimtes die aanzetten tot stilte en reflectie. Designduo Cédric Etienne en Klas Dalquist zijn respectievelijk interieurarchitect en textielexpert en zoeken in elk ontwerp naar een diepere betekenis. In Barreiro, een gemeente in Lissabon, vormden ze een vissershuis om tot een artistiek toevluchtsoord waar creatieve ideeën worden gestimuleerd. Ze startten van een aangrenzend huis met twee verdiepingen op de hoek van een straat en gaven het een herbestemming in een monolitisch kunstenaarsverblijf.

Om herbronning te stimuleren voelen de kamers vrij geïsoleerd aan

Het resultaat daarvan zijn kamers die verrassend afgezonderd en geïsoleerd aanvoelen, waardoor ze vrij zijn van iedere afleiding van buiten uit. Dat was essentieel om een idee van introversie te cultiveren en herbronning te stimuleren. Iedere ruimte kreeg slechts één functie, terwijl de overgangen tussen de kamers werden ontworpen met het Japanse concept van de negatieve ruimte (het zogenaamde ‘ma’) in het achterhoofd. Dat betekent dat in de ruimtes tussenin een leegte optreedt, zodat je bewustzijn gezuiverd kan worden. Het natuurlijke, monochrome kleurenpalet suggereert afstandelijkheid en een vorm van nederigheid. De gelaagde ton-sur-ton oppervlakken hebben een ruwe textuur die imperfecties van het handwerk blijft tonen. Dat spreekt sterk de verbeelding aan.

Ook over de plaatsing van de ramen en de verlichting werd zeer goed nagedacht. De semi-duisternis in het interieur geeft een idee van afstand en draait het perspectief naar binnen in plaats van al te veel afgeleid te worden door geluiden en waarnemingen buiten. De meubelstukken werden gemaakt door lokale vakmensen en zijn een verwijzing naar de Portugese traditie. Een verborgen trap leidt naar het dakterras, waar een eenvoudig ontwerp dezelfde ideeën als binnen hanteert. 

Deze beelden tonen een project dat de hoop naar eenvoud en tijdloosheid weerspiegelt. Ondanks de minimalistische benadering voelen de ruimtes niet leeg aan, maar creëren ze net een bijzondere warmte die reflectie en stilte stimuleert.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Visualisations by Studio Corkinho

Meer stories…

Cosy chic

Als dochter van twee architecten zaten creativiteit en de liefde