Functioneel maar tijdloos. Harmonieus, met een lijnen- en kleurenspel dat sierlijk en zacht is, zo hoort volgens ons een tuin te zijn. Monbaliu creëert een groene buitenruimte die in elk seizoen boeit, bloeit en groeit. Deze tuinonderneming ontwikkelt stijlvolle en tijdloze buitenruimtes aangevuld met wat kleur en veel duurzame materialen.
Een tuin die stijl heeft en waarin elk afzonderlijk element kwaliteit uitstraalt. Een schouwspel waarin samenhang voor meerwaarde zorgt. Een tuin is voor Monbaliu een totaalproject waarin het team elk aspect met veel aandacht op maat weet te realiseren. Iedere tuin verdient hun zorg. Bart Monbaliu kreeg het talent voor tuinen met de paplepel mee, deed ervaring op in verschillende bedrijven en voegde daar een stevige dosis tuinarchitectuurvisie aan toe. “De interesse in alles wat constructie en bouw aangaat, deed me verlangen naar meer. Ik wou naast het uitvoerende element ook meedenken over tuinprojecten en ze mee vormgeven,” horen we. Samen met zijn echtgenote Sylvie breidde hij Monbaliu uit tot een tuinonderneming die totaalprojecten aankan en dromen van mensen realiseert.
Vandaag de dag heeft het bedrijf twee projectleiders en vier tuinarchitecten in dienst. Op het terrein steken meer dan twintig vakmensen elke dag de handen uit de mouwen. Stuk voor stuk hebben ze talenten die aangescherpt worden via opleiding. Hun kennis en vaardigheden maken van hen experten die totale tuinprojecten tot in de kleinste details afwerken. Bij een van hun meest recente projecten werkte Monbaliu samen met CAS architecten. Het concept is een resultaat van een doorgedreven dialoog tussen architect en tuinarchitect, wat voelbaar is in de eenheid in vormgeving. Hier werd het idee ‘tuin’ opgevat als scharnierpunt tussen de ontworpen tuin en het weidse uitzicht over het achterliggende landschap met haar waardevolle bomen en hoge natuurwaarde. De lijnvoering van de architectuur werd verlengd door middel van strakke elementen en een uniform materiaalgebruik, zoals de travertin beklede keermuren en de spiegelvijver aan de voorgevel. Daarnaast zorgden onder andere organische vormen voor een weloverwogen contrast met de strakke voorgevel.
Strakke elementen en een uniform materiaalgebruik
Tot slot werd het gebruik van verharding aan de voorgevel beperkt, zodat er een sterke verbinding tussen binnen en buiten ontstond. Aan de achterzijde van de woonst werd de architectuur eerder verlengd in een spel van niveauverschillen dankzij het gebruik van speelse overgangstrappen in travertin. Het zwembad werd dan weer in een verlaagde zone geplaatst, zodat het gazon zonder onderbreking glooiend lijkt door te lopen in het landschap. Wij houden hen alvast in de gaten voor ongetwijfeld meer verbluffende projecten in de toekomst!
Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.
Photography by Tim Van de Velde