Hasselt aan het water

Aan de Blauwe Boulevard in Hasselt vind je Quartier Bleu. Deze woonwijk ligt vlak aan het water en werd ontworpen door bouwontwikkelaar Matexi. Naast wonen kan je hier ook terecht om te winkelen, te tafelen en te ontspannen, of kortom, om je dag op de beste manier te beleven. Vertoeven aan het water zag er zelden zo aantrekkelijk uit.

In 2016 brak de bouw van Quartier Bleu aan. Dit grootschalige project werd ontwikkeld door Matexi en ontworpen door architect Alfredo De Gregorio die samenwerkte met de wereldberoemde Antonio Citterio. Vandaag de dag kom je hier terecht in een oase van stedelijke gezelligheid die met haar nabijheid het centrum van Hasselt perfect aanvult. Hoewel je hier fantastisch kan wonen, is de wijk ook heel wat meer dan dat. Naast talrijke aantrekkelijke woningen werd hier plaatsgemaakt voor verscheidene restaurants en winkels die bovendien nergens anders in Hasselt te vinden zijn. Twaalf horecazaken vonden hun bestemming langs de autovrije kade die maar liefst vierentwintig meter breed is.

Er zijn tal van redenen waarom Quartier Bleu een dergelijke sterke aantrekkingskracht bezit. Allereerst is de locatie een constante verleidingsfactor, want wonen aan het water is zelden zo hip geweest als nu. Dat is niet verbazend, want hier kan je elk moment van de dag immers terecht voor een mooi uitzicht. Bovendien torenen de residenties vol zelfvertrouwen uit over de historische binnenstad en kan je ook in die richting op mooie zichten rekenen. Het feit dat de wijk grenst aan de haven vond, naast het landschap, ook een duidelijke echo in de architectuur en vormgeving van de Connector. Op deze manier wordt de associatie met het water tastbaar gemaakt in de publieke ruimte. Daarnaast werd er ook aandacht besteed aan het nodige groen, want niet minder dan 140 grote bomen werden op de site geplaatst. Dit gebeurde met een ondergronds bewortelingssysteem waarbij de wortels van de bomen horizontaal naar elkaar toe groeien. Hierdoor hebben gezonde bomen de mogelijkheid om eventueel zieke bomen van de nodige stoffen te voorzien. Na verloop van tijd groeit het bladerdak naar de luifels van de handelszaken toe en wordt op die manier een charmant pergola-effect gecreëerd.
Daarnaast is het een topproject omwille van de prijs-kwaliteitsverhouding die hier te vinden is. Particulieren die hier een appartement of woning kopen, zijn verzekerd van een prachtige thuis in een populaire omgeving die haar waarde in woonplezier en comfort terugbetaalt. Ook investeren is een goed idee. De appartementen zijn gezellig gelegen naast de wandel- en winkelboulevard en met hun kwalitatieve en onderhoudsvriendelijke materialen zijn ze ideaal om te verhuren. Daarbovenop blijft Hasselt de hoofdstad van de groenste provincie van Vlaanderen en spreekt de combinatie van het stedelijke ritme en de vertrouwde Limburgse warmte een groeiend publiek aan. Bezoekers maken eveneens de juiste keuze door voor Quartier Bleu te kiezen. Wie hier parkeert, betaalt voor een dag maximaal tien euro, in tegenstelling tot de parkings in het centrum zelf. Verder staan de talrijke winkels en horecazaken garant voor een kwalitatief dagje uit dat iedere keer opnieuw de moeite waard is. Al is de voornaamste aantrekkingskracht van de locatie wellicht het algemene belang van de wijk in de overkoepelende identiteit van de stad. Alfredo De Gregorio en Antonio Citterio, de architecten, vinden namelijk dat Hasselt baat heeft bij het bezitten van afzonderlijke wijken met hun eigen karakter en sfeer. Quartier Bleu is ongetwijfeld een ideaal voorbeeld hiervan en doet daarmee een cruciale bijdrage aan de toekomst van de stad.
Wil je meer weten over Quartier Bleu? Lees het volledige artikel in Real Estate Spring 2022.

Images courtesy of Matexi

Meer stories…

Cosy chic

Als dochter van twee architecten zaten creativiteit en de liefde