fbpx

Emotioneel kompas

Emotioneel kompas

Emotioneel kompas

Sectoren overschrijden werkt verbindend. Jasna Rok Lab, het geesteskind van Jasna Rokegem, is de eerste ontwerpstudio in België die de regels van mode en technologie verschuift en herschrijft. Door kledingstukken te ontwerpen en ontwikkelen die uitgerust zijn met ongeziene innovatie, luidt ze een nieuw tijdperk in. Emotie-intelligente systemen maken het mogelijk je kleding en innerlijke wereld tot dezelfde frequentie te herleiden. Vanbinnen en vanbuiten kennen een nieuw soort parallel, en wij spraken met de vrouw die de lijnen trekt. 

Technologie, emotie en privacy staan in het werk van Jasna Rokegem – bekend onder het alter ego Jasna Rok – in continue verbinding met elkaar. Ze is een pionier op meerdere vlakken. Met haar eigen bedrijf, dat gevestigd is in Antwerpen, presenteert ze designcollecties die de comfortzone achter zich laten en frisse standaarden zetten voor onze blik op haute couture. Maar haar impact gaat verder dan dat. Ze cureert tentoonstellingen, is ambassadrice van Fujitsu en is veelgevraagd gastspreker bij masterclasses, onder andere voor NASA’s Cross Industry Innovation Summit. Het staat buiten kijf dat dit meesterbrein weet wat ze doet, maar wat kan je nu precies van haar creaties verwachten? Rokegem is op een missie om cutting edge technologie te integreren en combineren in de kledingstukken die ze ontwerpt. Die kunnen daardoor vervolgens op de gemoedstoestand van de drager interageren en deze visualiseren in haute couture met een futuristisch kantje. Door verschillende sectoren te verenigen, bereikt ze ambities die we voorheen enkel in fantasie waarheid achtten. De overkoepelende intentie die dit alles drijft, is Rokegems belangstelling voor emoties. In de huidige maatschappij is er een groeiende aandacht voor ons emotioneel welzijn, en het is meer bepaald de weergave van onze verschillende gemoedstoestanden in de vorm van kledingstukken die ze met haar werk tot een welverdiend punt van interesse wil promoveren. Innoveren over de grenzen van sectoren heen bracht haar al tot hier, en de weg is nog ver van volledig verkend. 

Je kan er niet aan twijfelen: Rokegem heeft een diepgaande passie voor wat ze doet. Hoewel de technologie die erachter ingewikkelde is, rust alles op een fundering die universeel begrepen wordt, namelijk de kunst van emoties communiceren. Door onze omgang met kledij te herbekijken en ons te laten meevoeren door de ontwerpster haar visie, stellen we onszelf in staat onze persoonlijke en relationele communicatie naar een hoger niveau te brengen. In haar werk is daarom ook het idee van de verzender en de ontvanger verwerkt. Die eerste is in dit geval een sensor die de data opvangt en verzendt, waarna de boodschap via kleuren en/of animaties in het design te zien is en de drager van de kleding en mogelijke toeschouwers fungeren als ontvanger. Het ontwerpproces telt hier logischerwijs meer dan het ontwikkelen van de mode-silhouetten zelf. Zoals eerder vermeld, bouwt ze een volledige emotionele taal op. Die wordt gebruikt als een cruciale handleiding voor het ontwerpen van de stukken waaruit een werk van Jasna Rok Lab bestaat. Op basis hiervan moodboards opgesteld en gaat het vormonderzoek van start. De uiteindelijke jurk vertoont kleuren en animaties die iedereen op een intuïtieve manier kan lezen en interpreteren. 

Aandacht voor emoties als overkoepelende intentie

Photography by Shruti Mehta; Love Tomorrow conference

Naast de kledingstukken zelf, voert Rokegem ook andere projecten uit. In de Trypophelia collectie vertaalt ze bijvoorbeeld emoties naar 3D-geprinte stoffen. Vijf gevarieerde silhouetten drukken elk een bepaalde emotie uit, gebruikmakende van kleur, vorm, geometrie, patroon en textuur. De mode-industrie gaat momenteel door een algehele beweging richting digitalisering, en 3D-printers zijn een essentieel instrument daarvoor. Het bedrijf experimenteert dan ook volop met uiteenlopende mogelijkheden en spannende ideeën. Zo vertelt Rokegem dat ze in het geval van deze stoffencollectie onder andere gefascineerd was door LED-verlichting en hoe dat vermengd kan worden met 3D-printen. De inspiratie daarvoor was haar thuisstad Antwerpen en de diamantenhandel waarvoor ze bekend staat. Door te experimenteren en steeds bij te leren, breidt ze samen met haar team hun kennis steeds verder uit, samen met haar ambities.

Photography by Shruti Mehta

De creaties van Jasna Rok Lab kennen geen plafond. Door kleding emotie-intelligent te maken, zet de ontwerpster rasse schreden vooruit op het vlak van baanbrekende mode. We zijn dan ook trots om zulke vernieuwende ideeën en ambities te mogen toeschrijven aan talent uit eigen land. Zelfkennis, communicatie en waarden worden vrijgelaten in een spanningsveld waarvan technologie en experimenten de grenzen onherroepelijk verleggen. En wat bewonderen wij dat.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

All images courtesy of Jasna Rok Lab

Meer stories…

Stoere schil, warme pit

Verhuizen is altijd het begin van een nieuw hoofdstuk. Als je ook nog eens in een prachtvilla gaat wonen die speciaal voor jou werd ontworpen, kan het plaatje niet meer stuk. Studio Anja Vissers verzorgde deze opdracht voor een recent samengesteld gezin. Het resultaat stelde de klanten meer dan gelukkig, want een moderne woonst als deze kom je niet elke dag tegen. We leiden je met plezier rond in het ontwerp.

Gastronomie in ongedwongen sfeer

Dicht bij hun gasten staan en nog dichter bij hun gerechten door te kiezen voor eerlijke producten, dat is waar het Brugse Locàle voor staat. Het restaurant van sommelier Jürgen Aerts en chef Hendrik Dequeker biedt foodsharing-gerechten in een intieme sfeer aan. Met lokale producten stelden ze een authentieke kaart op die speels en eigentijds is. Tijd maken voor je geliefden en ondertussen genieten van heerlijke, pure smaken? Dat klinkt ons als muziek in de oren.

Een Belgisch interieurmerk dat durft

In een wereld waarin trends komen en gaan, heeft Living Objects & Furniture een eigen weg gekozen. Dit Belgische merk, opgericht door de gedreven professionals Loïc Willemot en Bruno Lippens, staat voor tijdloze en duurzame interieurobjecten en meubels van de hoogste kwaliteit.

Passie voor eenvoud

Met veel trots stellen we onze lezers voor aan het Belgische talent Sophie De Bel. Als interieurarchitecte begeleidt ze haar klanten met toegankelijke tips naar het interieur van ieders dromen. Zo durft ze krachtige combinaties te creëren en de juiste blikvanger op de juiste plaats te zetten. Haar ontwerpen veroveren ons hele land. Wij konden dus niet achterblijven en zetten graag een van haar nieuwste projecten in de spotlight.

Een bijzonder gevoel van warmte en rust

Het Belgische merk ILB Interieur en Bouw is een expert in interieur en bouw en staat voor tijdloos design en eigentijdse creatieve oplossingen. Al sinds 1999 streven zij naar een persoonlijke aanpak, waarbij de wensen van de klant in een prachtig resultaat worden omgezet. Als partner van Imagicasa lichten we graag één van hun recente projecten te Melsele uit.​