Je mag het verleden niet vergeten, integendeel. Architectuur is een ideaal speelveld om vervlogen stijlen in een frisse context te interpreteren en een hedendaagse woning te creëren waar een echt verhaal achter zit. Project DB11 behoort tot het portfolio van Framework Studio en houdt trouw vast aan de originele bouw van het pand. Door vol overtuiging in de archieven te duiken en bij te leren over de oorspronkelijke stijl, slaagde het team erin om een resultaat neer te zetten dat een beklijvende mix is van traditionele elementen en hun eigen inbreng.
Thomas Geerlings is de oprichter van het Nederlandse Framework Studio. Elke keer wanneer ze een bestaand gebouw transformeren, grijpen ze bewust terug naar hetgeen de oorspronkelijke architect voor ogen had. Geschiedenis is hier altijd de fundering waarop zij verdergaan. Oud-Zuid is een aangename buurt in Amsterdam waar je deze gerenoveerde familiewoning kan vinden. Met 1938 als bouwjaar spreekt het voor zich dat dit eigendom al een heel pad bewandeld heeft. De zogenaamde Amsterdamse School is de stijl waarin de woonst initieel werd opgetrokken, vooral herkenbaar aan een bakstenen gevel, houten kozijnen en een rode dakbekleding. Uitgebreid onderzoek naar de materialen, texturen en meer die initieel werden gebruikt, verzekerde dat de studio een gepast nieuw ontwerp kon voorzien.
Het was cruciaal dat DB11 zijn origine duidelijk zou echoën. Een logische manier daarvoor was om het materiaalpalet gelijkaardige componenten te geven als in het verleden. Pleisterwerk, eik en natuurlijke steen zijn daar enkele voorbeelden van. In de keuken pronkt een groot eiland waarvan het patroon mooi samenvloeit met de andere grijzige en groene tinten in de ruimte. De scherpe hoeken worden uitgebalanceerd door de eiken keukenkasten. De zorgvuldig geselecteerde materialen, meubilair en objecten bloeien in een eenvoudig ogende harmonie die meteen uitnodigt om binnen te stappen. In de woonkamer komen we opnieuw een speling op de kleur groen tegen, want de donkere tint van de sofa kan je niet missen. Zowel hier als in de keuken zorgt een haardvuur voor een huiselijke gezelligheid, ook op de zeldzame frisse dagen in de zomer.
Het was cruciaal dat DB11 zijn origine duidelijk zou echoën.
Rondom de woning speelt de aanwezige natuur eveneens een waardevolle rol. De kleuren vanbinnen zijn bedoeld om de begroeiing te ondersteunen en versterken. Tactiele stoffen dienen hetzelfde doel. Alle ruimtes en het respect waarmee ze deze hernieuwde uitstralen kregen, spreken boekdelen. Niet alleen is de huidige woonst een geslaagde spin op het ontwerp van voorheen, maar als bewoners genieten de familieleden ook van meerdere mogelijkheden om het sociale contact onderling maximaal te laten broeien, zoals onder andere de vele plek aan zitgelegenheid in de leefruimte bewijst. Hier en daar kan je verschillende boeken en decoratieve stukken spotten, waardoor de leefbare indruk van het project nog extra wordt aangesterkt.
DB11 is een geslaagd renovatieproject door Framework Studio te Oud-Zuid in Amsterdam. Zoals altijd hield het team de originele architectuur van het pand in het achterhoofd en trachtten ze een unieke middenweg te verkennen tussen de klassiekere elementen en hun hedendaagse aanvullingen. We kijken ernaar uit in de toekomst nog meer van zulke geslaagde opdrachten te mogen zien voorbijkomen.
Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.
Photography by Kasia Gatkowska // Bastiaan Woudt – Kahmann Gallery