Fier op Belgisch bier

Fier op Belgisch bier

Fier op Belgisch bier

Biersommelier Sofie Vanrafelghem heeft een missie: Belgisch bier op de kaart zetten en vooral vrouwen de drank doen ontdekken. De afgelopen jaren zette ze zich in om de perceptie van het vloeibare goud te veranderen, en de kennis die ze daarbij opdeed, deelt ze graag met onze lezers.

© De Halve Maan / Sportzot

Wanneer is je passie voor bier ontstaan?
“Tijdens mijn studies. Ik werkte toen ook als journalist om extra ervaring op te doen. Zo raakte ik toevallig betrokken bij een project over bier. Zoals velen had ik toen veel vooroordelen over bier, maar ik geraakte snel onder de indruk van de passie van brouwers en hun ambacht.”

Hoe probeer jij Belgische bieren te promoten?“
Vanaf het begin merkte ik dat ik als vrouw andere vragen kreeg voorgeschoteld. Ik wilde me bewijzen, dus ben ik veel research gaan doen. Uiteindelijk kwam het altijd op hetzelfde neer: onbekend is onbemind. Ik ben dan gaan kijken hoe we dat kunnen veranderen. Enerzijds hebben we geprobeerd om het aanbod te verbeteren. De kennis van sommeliers over bieren is er de afgelopen jaren ook sterk op vooruit gegaan. Anderzijds geven de media mij een platform om de schoonheid van bier te tonen.”

“Ik geraakte snel onder de indruk van de passie van brouwers en hun ambacht”

Wat zijn aanraders voor mensen die minder vertrouwd zijn met bier?
“Het eerste wat ik mensen altijd vraag is: wat drink je wel graag? Als ze bijvoorbeeld graag gin-tonic drinken, ga ik op zoek naar een eerder droogbitter bier. Houden ze van pina colada, dan moet je eerder zoeken naar een zoetfruitig en volmondig bier met een lage bitterheid. Elke keer zijn ze verbaasd over hoe lekker het is, terwijl als niet-bierdrinkers zo’n glas bier zien staan, het hen absoluut niet aantrekt.”

Welke verschillende biersmaken bestaan er?
“In België hebben we verschillende bierstijlen. Een bierstijl is gebaseerd op een bepaald smaakprofiel en alcoholpercentage. Tripel, bijvoorbeeld, moet een alcoholpercentage van 7,5 tot 9 procent hebben en volmondig en gebalanceerd zijn. Een trappist is een biersoort en dat heeft dan weer te maken met de origine. Qua bierstijlen hebben we in België echte pareltjes, zoals de houtgerijpte oude geuzes, voorbeeld Oude Geuze 3 Fonteinen, en de saisons, waarbij Saison Dupont uit Henegouwen beschouwd wordt als de wereldwijde referentie voor de stijl.” 

Images courtesy of Royal Swinkels family brewers

Wat vind je zelf de meest interessante evoluties van de afgelopen jaren in het bierlandschap? 
“Onze horeca heeft het potentieel van bier eindelijk ontdekt. Bij de wedstrijd Sommelier of the Year is er nu ook een uitgebreide bierproef. Bier en wijn moeten op hetzelfde niveau geserveerd worden. Het kan echt niet dat je nu nog ergens gaat eten en de sommelier je amper iets over het bier weet te vertellen.”

Wat is je mening over alcoholvrije bieren?
“We hebben nu een mooi aanbod, in tegenstelling tot vroeger. Er zijn heel wat nieuwe brouwtechnieken bijgekomen. Zelf drink ik ook vaak alcoholvrij bier. Ik ben bijvoorbeeld fan van Sportzot, dat is een alcoholvrij speciaalbier met een hoge bitterheid.”

Beelden Sofiesworld.be

Wil je meer weten over Belgisch bier en hoe je het juiste bier kan serveren bij verschillende gerechten? Lees dan het volledige artikel in onze lente-editie van het Real Living magazine

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Openingsbeeld: courtesy Royal Swinkels family brewers

Meer stories…

Huiselijk dineren in Les Deux

Verborgen in een rustige straat en gehuisvest in een voormalige woonkamer, bewijst Restaurant Les Deux uit Herenthout dat grootse culinaire belevingen niet noodzakelijk in grote ruimtes plaatsvinden. Met slechts zestien couverts ontvangen chef Jan en gastvrouw Anke hun gasten in

Lees meer…
Tiny house, grootse ambitie

Te midden van de uitgestrekte weilanden van Twente, waar de horizon zich eindeloos ontvouwt en de rust tastbaar wordt, ontwierp LDE Interiors een tiny house dat de essentie van luxe wonen op compacte schaal belichaamt. Dit architecturaal pareltje bewijst dat

Lees meer…
Familiehuis vol harmonie

Een plek waar je ‘s avonds na je werk in alle rust kunt toekomen en gezellig aan de avond kunt starten met je gezin, dat is de droom van elke familie. In het charmante Delden in Nederland is dat vanaf

Lees meer…
Sieraad aan de muur

Tijdens de befaamde designweek Fuorisalone 2025 in Milaan onthulde de Italiaanse ontwerpster Virginia Arlotto haar nieuwste creatie: Notearrings. Deze bijzondere collectie wandlampen verheft verlichting tot een sculpturale kunstvorm en vertaalt de elegantie van sieraden naar het interieur. Met haar kenmerkende

Lees meer…
Ongekunstelde fine dining

Nage is een casual bistro in het centrum van Antwerpen waar je van vrijdag tot en met maandag aan tafel kan schuiven voor verrassende gerechten die toch dicht bij de eigenheid van hun ingrediënten blijven. Eigenaars Koen Lenaerts en Niki

Lees meer…
Ster boven de stad

Op 73 meter boven Turnhout, waar het uitzicht even indrukwekkend is als het bord dat voor je staat, bevindt zich Restaurant Hert. In een sober interieur ontvouwt zich een gastronomische ervaring die draait om pure smaken, verfijnde techniek en een

Lees meer…
Een Italiaanse reis in het hart van Brussel

In een elegante, warme setting waar elk detail doordacht is, nodigt restaurant BACI zijn gasten uit voor een zintuiglijke reis naar Zuid-Italië, en meer bepaald naar de zonovergoten streek van de Pouilles. Dit restaurant is geen simpele ode aan de

Lees meer…