fbpx

Fier op Belgisch bier

Fier op Belgisch bier

Fier op Belgisch bier

Biersommelier Sofie Vanrafelghem heeft een missie: Belgisch bier op de kaart zetten en vooral vrouwen de drank doen ontdekken. De afgelopen jaren zette ze zich in om de perceptie van het vloeibare goud te veranderen, en de kennis die ze daarbij opdeed, deelt ze graag met onze lezers.

© De Halve Maan / Sportzot

Wanneer is je passie voor bier ontstaan?
“Tijdens mijn studies. Ik werkte toen ook als journalist om extra ervaring op te doen. Zo raakte ik toevallig betrokken bij een project over bier. Zoals velen had ik toen veel vooroordelen over bier, maar ik geraakte snel onder de indruk van de passie van brouwers en hun ambacht.”

Hoe probeer jij Belgische bieren te promoten?“
Vanaf het begin merkte ik dat ik als vrouw andere vragen kreeg voorgeschoteld. Ik wilde me bewijzen, dus ben ik veel research gaan doen. Uiteindelijk kwam het altijd op hetzelfde neer: onbekend is onbemind. Ik ben dan gaan kijken hoe we dat kunnen veranderen. Enerzijds hebben we geprobeerd om het aanbod te verbeteren. De kennis van sommeliers over bieren is er de afgelopen jaren ook sterk op vooruit gegaan. Anderzijds geven de media mij een platform om de schoonheid van bier te tonen.”

“Ik geraakte snel onder de indruk van de passie van brouwers en hun ambacht”

Wat zijn aanraders voor mensen die minder vertrouwd zijn met bier?
“Het eerste wat ik mensen altijd vraag is: wat drink je wel graag? Als ze bijvoorbeeld graag gin-tonic drinken, ga ik op zoek naar een eerder droogbitter bier. Houden ze van pina colada, dan moet je eerder zoeken naar een zoetfruitig en volmondig bier met een lage bitterheid. Elke keer zijn ze verbaasd over hoe lekker het is, terwijl als niet-bierdrinkers zo’n glas bier zien staan, het hen absoluut niet aantrekt.”

Welke verschillende biersmaken bestaan er?
“In België hebben we verschillende bierstijlen. Een bierstijl is gebaseerd op een bepaald smaakprofiel en alcoholpercentage. Tripel, bijvoorbeeld, moet een alcoholpercentage van 7,5 tot 9 procent hebben en volmondig en gebalanceerd zijn. Een trappist is een biersoort en dat heeft dan weer te maken met de origine. Qua bierstijlen hebben we in België echte pareltjes, zoals de houtgerijpte oude geuzes, voorbeeld Oude Geuze 3 Fonteinen, en de saisons, waarbij Saison Dupont uit Henegouwen beschouwd wordt als de wereldwijde referentie voor de stijl.” 

Images courtesy of Royal Swinkels family brewers

Wat vind je zelf de meest interessante evoluties van de afgelopen jaren in het bierlandschap? 
“Onze horeca heeft het potentieel van bier eindelijk ontdekt. Bij de wedstrijd Sommelier of the Year is er nu ook een uitgebreide bierproef. Bier en wijn moeten op hetzelfde niveau geserveerd worden. Het kan echt niet dat je nu nog ergens gaat eten en de sommelier je amper iets over het bier weet te vertellen.”

Wat is je mening over alcoholvrije bieren?
“We hebben nu een mooi aanbod, in tegenstelling tot vroeger. Er zijn heel wat nieuwe brouwtechnieken bijgekomen. Zelf drink ik ook vaak alcoholvrij bier. Ik ben bijvoorbeeld fan van Sportzot, dat is een alcoholvrij speciaalbier met een hoge bitterheid.”

Beelden Sofiesworld.be

Wil je meer weten over Belgisch bier en hoe je het juiste bier kan serveren bij verschillende gerechten? Lees dan het volledige artikel in onze lente-editie van het Real Living magazine

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Openingsbeeld: courtesy Royal Swinkels family brewers

Meer stories…

Gastronomie in ongedwongen sfeer

Dicht bij hun gasten staan en nog dichter bij hun gerechten door te kiezen voor eerlijke producten, dat is waar het Brugse Locàle voor staat. Het restaurant van sommelier Jürgen Aerts en chef Hendrik Dequeker biedt foodsharing-gerechten in een intieme sfeer aan. Met lokale producten stelden ze een authentieke kaart op die speels en eigentijds is. Tijd maken voor je geliefden en ondertussen genieten van heerlijke, pure smaken? Dat klinkt ons als muziek in de oren.

Een Belgisch interieurmerk dat durft

In een wereld waarin trends komen en gaan, heeft Living Objects & Furniture een eigen weg gekozen. Dit Belgische merk, opgericht door de gedreven professionals Loïc Willemot en Bruno Lippens, staat voor tijdloze en duurzame interieurobjecten en meubels van de hoogste kwaliteit.

Passie voor eenvoud

Met veel trots stellen we onze lezers voor aan het Belgische talent Sophie De Bel. Als interieurarchitecte begeleidt ze haar klanten met toegankelijke tips naar het interieur van ieders dromen. Zo durft ze krachtige combinaties te creëren en de juiste blikvanger op de juiste plaats te zetten. Haar ontwerpen veroveren ons hele land. Wij konden dus niet achterblijven en zetten graag een van haar nieuwste projecten in de spotlight.

Een bijzonder gevoel van warmte en rust

Het Belgische merk ILB Interieur en Bouw is een expert in interieur en bouw en staat voor tijdloos design en eigentijdse creatieve oplossingen. Al sinds 1999 streven zij naar een persoonlijke aanpak, waarbij de wensen van de klant in een prachtig resultaat worden omgezet. Als partner van Imagicasa lichten we graag één van hun recente projecten te Melsele uit.​