Wist je al dat wonen op het water niet per se in een boot moet gebeuren? Indien niet, dan ga je dat na het lezen van dit artikel nooit meer vergeten. De woonsten waar het hier om gaat, zijn float homes, oftewel ‘zwevende woningen’. In de volgende alinea’s doet Imagicasa alles uit de doeken wat je mogelijk over deze huisvestigingen zou willen weten.
Een float home kenmerkt zich door het belangrijkste verschil met een woonboot. In tegenstelling tot dit soort woning bezit een float home namelijk geen motor en kan het dus niet zomaar verplaatst worden. In plaats daarvan is het een woonst die op een drijvende basis gebouwd is en permanent op één bepaalde plaats geankerd is. Elke float home wordt eenmalig aangesloten op de openbare voorzieningen. Wat het uiterlijk of de stijl van dit soort woningen betreft, kan je alle kanten op. Vaak betreft het kleine huisjes, maar in de toekomst zullen we wellicht steeds vaker statige bouwwerken van meerdere verdiepingen op het water zien. De toenemende populariteit van dit soort residenties is duidelijk waarneembaar en uit zich ook in de steeds hogere kwaliteit en het groeiende belang van het design en de luxegraad. Bij Imagicasa zijn we uiteraard ook onder de indruk van float homes en hun opmars. Ze introduceren een innovatieve manier van leven en doen dat met hoogstaande technologie en een nauwkeurig oog voor design en comfort.
Er zijn tal van voorbeelden van float homes, sommige zijn zelfs niet louter een huis te noemen. Een bekend ontwerp is The Ark: het drijvende hotel van Russisch architectenbureau Remistudio. Het idee kwam voort uit angst voor de stijgende zeespiegel. Daarom bevat het uiteindelijke ontwerp niet alleen een onafhankelijk systeem van levensvoorzieningen, maar is het ook in staat grote overstromingen te doorstaan. Verder laat EcoFloLife ons de ogen opentrekken bij het zien van WaterNest, een eco-vriendelijke drijvende bolvormige woning die ontworpen werd door Italiaans architect Giancarlo Zema. De bolvormige constructie werd van gerecycleerd hout en aluminium gemaakt. De woning zelf is tot maar liefst 98% recycleerbaar en is met zestig vierkante meter aan zonnepanelen uitgerust om zelf stroom te voorzien. Uiteraard heb je hier een mooi uitzicht over het water, alsook grote ramen en een ruim terras aan de voor- en achterkant. Omwille van het geavanceerd systeem van interne natuurlijke microventilatie en airconditioning is WaterNest bovendien geclassificeerd als een laagverbruik woongebied.
Als je zelf interesse hebt in een float home met een iets toegankelijkere vorm, heeft het bedrijf Floodule misschien wat je zoekt. Ze zijn gespecialiseerd in floating houses die modulair zijn en zijn tevens de eerste hierin. De technologie achter hun ontwerpen berust op het gebruik van geprefabriceerde glasvezelcomposieten. Dit materiaal is niet enkel vuurbestendig en bestand tegen vochtigheid en zout, maar wordt ook veelvuldig gebruikt in de automobiel-, luchtvaart- en spoorwegindustrie. Verder voorzien ze de woningen van vloerverwarming, een Smart Home-systeem en LED-verlichting. Desalniettemin is het meest indrukwekkende aspect van een float home van Floodule zijn modulair karakter. Modulair betekent dat een product of een systeem uit verschillende uitwisselbare onderdelen bestaat. Hierdoor hebben de drijvende woningen simpele en moderne vormen, en is de compositie transparant. Daarnaast bestaan ze uit aparte drijvende modules en kunnen de woningen naar overal ter wereld getransporteerd worden.
Images courtesy of Giancarlo Zema Design Group