fbpx

Fluid Spaces

Fluid Spaces

Fluid Spaces

Fluid spaces, ze komen tegenwoordig steeds vaker voor. Het concept dat deze term vertegenwoordigt, hangt nauw samen met begrippen als ambiguous spaces en flexible floor plans. Onze manier van wonen is heel vatbaar voor veranderingen in onze levensstijl, en omgekeerd. Het feit dat fluid spaces aan populariteit winnen, is dan ook een duidelijke indicatie van deze dynamiek.

Het meest belangrijke aspect van een fluid space is dat het de bestaande functionaliteit van een ruimte zal herdefiniëren. Er wordt namelijk herbekeken hoe een bepaald deel van een woning benut wordt, en of het huidige gebruik van die ruimte parallel ligt met de huidige noden van de bewoners. Zo’n herziening van functionaliteit heeft vaak tot gevolg dat een eenzijdig gebruik van een ruimte tot een multifunctionele invulling uitgroeit. Verder worden fluid spaces vaak gekarakteriseerd door een nadruk op openheid en ruimte, in tegenstelling tot woningen met een lay-out die uit afzonderlijk afgesloten kamers bestaat. Nauw verbonden met het belang van bewegingsvrijheid is het samenvloeien van enerzijds de woonoppervlakte binnenshuis, en elementen buitenshuis anderzijds. Woningen zijn niet langer strikt gescheiden van de omliggende natuur en dat zorgt voor een fluid omgeving waar deze twee aspecten elkaar harmonieus kunnen ontmoeten. Betekenisvolle verbindingen aangaan tussen binnen- en buitenruimtes en deze van een multifunctionele uitwerking voorzien, daar draait het om.

De bestaande functionaliteit van een ruimte herdefiniëren.


Als het op het creëren van extra ruimte en een maximale functionaliteit van binnenruimtes aankomt, opteren veel mensen voor het aanbrengen van scheidingselementen die het mogelijk maken verschillende functies in eenzelfde ruimte te herenigen. Dit kan bijvoorbeeld door te kiezen voor vouwdeuren waarmee je een compact werkstation na de uren uit het zicht kan verbergen. Een interessante optie, aangezien niemand graag na de uren nog met zijn werk geconfronteerd wordt. Schuifdeuren en Franse deuren zijn gelijkwaardige alternatieven om een ruimte met de gewenste flexibiliteit in te delen. Verder bieden verschuifbare tafels, plooistoelen, en modulaire meubelen allemaal verrijkende mogelijkheden voor de functionaliteit van een interieur. Daarnaast kenmerken fluid spaces zich vaak door de afwezigheid van definitieve onderscheidingen tussen de verscheidene ruimtes van een woning. Zo zien we vaak woningen waar de ruimtes in elkaar overvloeien en een open geheel vormen.

Kortom, fluid spaces zijn een modern concept dat ons doet stilstaan bij de indeling en functies waarvan we onze woningen voorzien. Ze zijn een manier om veranderingen in onze levenstijl te laten doorlopen in onze woonstijl. Onze ruimtes krijgen een multifunctionele invulling en fungeren als een totaalpakket dat al onze hedendaagse noden weet te dienen.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Fotografie door Annick Vernimmen

Meer stories…

Gastronomie in ongedwongen sfeer

Dicht bij hun gasten staan en nog dichter bij hun gerechten door te kiezen voor eerlijke producten, dat is waar het Brugse Locàle voor staat. Het restaurant van sommelier Jürgen Aerts en chef Hendrik Dequeker biedt foodsharing-gerechten in een intieme sfeer aan. Met lokale producten stelden ze een authentieke kaart op die speels en eigentijds is. Tijd maken voor je geliefden en ondertussen genieten van heerlijke, pure smaken? Dat klinkt ons als muziek in de oren.

Een Belgisch interieurmerk dat durft

In een wereld waarin trends komen en gaan, heeft Living Objects & Furniture een eigen weg gekozen. Dit Belgische merk, opgericht door de gedreven professionals Loïc Willemot en Bruno Lippens, staat voor tijdloze en duurzame interieurobjecten en meubels van de hoogste kwaliteit.

Passie voor eenvoud

Met veel trots stellen we onze lezers voor aan het Belgische talent Sophie De Bel. Als interieurarchitecte begeleidt ze haar klanten met toegankelijke tips naar het interieur van ieders dromen. Zo durft ze krachtige combinaties te creëren en de juiste blikvanger op de juiste plaats te zetten. Haar ontwerpen veroveren ons hele land. Wij konden dus niet achterblijven en zetten graag een van haar nieuwste projecten in de spotlight.

Een bijzonder gevoel van warmte en rust

Het Belgische merk ILB Interieur en Bouw is een expert in interieur en bouw en staat voor tijdloos design en eigentijdse creatieve oplossingen. Al sinds 1999 streven zij naar een persoonlijke aanpak, waarbij de wensen van de klant in een prachtig resultaat worden omgezet. Als partner van Imagicasa lichten we graag één van hun recente projecten te Melsele uit.​