fbpx
Search
Close this search box.

Gastronomie en kunst samengebracht

Gastronomie en kunst samengebracht

Gastronomie en kunst samengebracht

In het onlangs geopende en prachtig gerenoveerde Koninklijke Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen bevindt zich Madonna, een nieuwe gastronomische hotspot die zowel een bar, een grand café als een fine dining restaurant is. Smaak en tijdloze klasse komen samen tot unieke creaties. Vlaamse meesters en internationale topstukken combineren met een gastronomisch hoogtepunt, wie wil dat nu niet?

Omgeven zijn door zeven eeuwen aan kunst en gelegen in een prachtig historisch gebouw uit de negentiende eeuw: het is niet alle horecazaken gegeven om in zo’n indrukwekkend kader te vertoeven. Na elf jaar renoveren was het publiek op 24 september 2022 eindelijk weer welkom in het Antwerpse museum. Niet alleen de vele kunstwerken vielen op, ook het nieuwe restaurant trok vanaf het begin veel aandacht. Je kan hier terecht voor of na je museumbezoek of gewoon om te genieten van een snelle hap, een gezellige lunch of een verfijnd diner.

Het team onder leiding van chef-kok Wesley Debord laat zich graag door de sublieme locatie inspireren. “We proberen een connectie te maken tussen kunst en voeding en willen voor een oprechte verbintenis zorgen, waarbij we samen met het museum een totale ervaring uitschrijven.” Met gerechten als ‘stilleven met vis’, naar het bekende werk van de Antwerpse schilderes Clara Peeters, en ‘de groentemarkt’, geïnspireerd door het werk van Joachim Beuckelaer, wordt de band tussen museum en restaurant meteen duidelijk. Op het tweede schilderij vind je bijvoorbeeld mispels terug, een vergeten vrucht die slechts weinig mensen kennen, maar die het restaurant met dit gerecht dus letterlijk en figuurlijk opnieuw op de kaart wil zetten. 

Alle gerechten zijn een mix van een traditionele keuken en vernieuwende ideeën, en dat alles met kwalitatieve ingrediënten als basis, die bovendien ook nog eens lokaal- en seizoensgebonden zijn. “Bij Madonna gaan we voor een herkenbare, eerlijke keuken die schippert tussen rijke traditie en heerlijke vernieuwing,” horen we van Debord. “Onze gerechten worden gebaseerd op lokale, seizoensgebonden producten met aandacht voor hun herkomst. We volgen dan ook steeds het ritme van de natuur.” Zijn doel is in de eerste plaats om een groot publiek in contact te brengen met verse, biologische en herkenbare producten. “Een eerlijke keuken waarbij steeds rekening wordt gehouden met de natuur,” om het in de woorden van Debord te zeggen. Dat zien we volgens hem ook in biologische dranken, die tegenwoordig steeds meer aan populariteit winnen. Het gaat daarbij om verse sappen, maar ook biologische limonades zoals Lemonaid doen het nu erg goed.

Een eerlijke keuken waarbij rekening wordt gehouden met de natuur

Dat hij kok wilde worden, wist Debord al op jonge leeftijd. “Het begon toen ik een jaar of elf was,” zegt hij. “Mijn vader had vroeger een Franse bistro in Knokke. Ook ging ik van jongs af aan regelmatig uiteten met mijn grootouders. Ik wilde altijd de keuken zien en had een oprechte interesse in het veld.” De grootste uitdaging vindt de kok om het juiste personeel te vinden. “We werken nauw samen,” vertelt hij, “dus het is essentieel om een team te creëren waarbij iedereen dezelfde mindset heeft en met evenveel passie werkt in dit prachtige restaurant op deze Antwerpse toplocatie.” Eten draait volgens hem uiteindelijk vooral om genieten. “Je moet doen wat je graag doet. Sta je zelf niet graag in de keuken? Ga dan lekker uiteten, laat je verwennen.” Bij Madonna ben je daarvoor alvast aan het juiste adres.

Madonna. Leopold de Waelplaats 2, 2000 Antwerpen.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Photography by Cafeine

Meer stories…

Uitgepuurd met een ziel

Een creatieve ziel met een gepassioneerde focus op interieur. Met een eigentijdse ontwerpvisie streeft ze naar tijdloze en vooral leefbare oplossingen voor ieder interieur. Sofie Buelens vertaalt wensen en mikt op een op maat gemaakt en met oog voor detail

Lees meer…
Ontsprongen aan de Indonesische bossen

Een gedeelde liefde voor vakmanschap en design is de wieg van Heaps & Woods, een meubelmerk gebaseerd in Madrid dat stukken maakt die je je leven lang blijven vergezellen. Oprichters Marta Jurado en Louis Chagnaud kruisten elkaars pad in Bali

Lees meer…
B&B met familieverhaal

Interieurarchitecte Sophie De Bel is thuis in een landelijke stijl die tijdloos is. Haar werk stemt ze elke keer af op de persoonlijkheid van de klant, terwijl ze haar eigen stem uiteraard ook duidelijk in het geheel verwerkt. Voor dit

Lees meer…
Volgen van het licht

Katoo Peeters is een fotografe met oog voor imperfectie. In haar beelden achtervolgt ze de nuances van het licht en geeft ze uiting aan haar appreciatie voor esthetiek. Naast interieur en architectuur houdt ze ervan natuur en mode te vereeuwigen.

Lees meer…
Penseelstreken als taal

Kleur brengt leven, althans als je het aan Laurence Leenaert vraagt. Met haar studio LRNCE maakte de Belgische al een grote naam voor zichzelf in Marrakesh. Niet enkel daar, maar ook in eigen land en ver daarbuiten lokt ze mensen

Lees meer…
Spel van structuren

Amsterdam, die mooie stad… Ze heeft zoveel te bieden. Zelfs nog meer voor echte durvers die oog hebben voor detail. Zo wist I+Y Interior Architecture een appartement op de eerste verdieping van een oud gebouw, dat ooit nog als kantoor

Lees meer…
Met kwaliteit aan tafel

In de wereld van interieurdesign, waar vorm en functie elkaar ontmoeten, schittert een buitengewone collectie tafelontwerpen die niet alleen getuigen van vakmanschap van de hoogste kwaliteit, maar ook de warmte van natuurlijke materialen omarmen. Dat is een verdienste van Køge

Lees meer…
Genuanceerde grandeur ter afwerking

De afwerking van een woning biedt heel wat mogelijkheden om de uitstraling van het interieur nog grotendeels in de latere fases in te vullen. In Brussel ging het team van Artisan Painters aan de slag om het voorafgaande restauratiewerk te

Lees meer…
Peach Fuzz kleurt 2024

Globale autoriteit in kleur Pantone kondigde onlangs naar jaarlijkse traditie de tint voor 2024 aan. Peach Fuzz claimt de zone tussen zachtroze en pasteloranje. Na een jaar dat allesbehalve vrij was van internationale spanningen, onzekerheden en veranderingen, belicht het instituut

Lees meer…
Transformatie op hoog niveau

Geen contrasten met zwart en wit bij interieurontwerpster Eveline Tytgat, maar wel een aangenaam spanningsveld met verschillende warme tinten. Die typerende eigenschap komt volledig naar voren in haar project in Oostduinkerke, waar ze een penthouse op de zevende verdieping renoveerde

Lees meer…