fbpx

Geschiedenis herbestemmen

Geschiedenis herbestemmen

Geschiedenis herbestemmen

Elke woning draagt een eigen verhaal met zich mee, het ene al wat ouder dan het andere. Voor herbestemmingsprojecten gaat dat echter vaak nog iets verder. Door oude gebouwen een compleet nieuwe invulling te geven, ontstaan er ongewone woningen met een interessant ontstaansverhaal en een exclusieve geschiedenis. We onderzochten wat zulke herbestemmingsprocessen nu precies inhouden, welke mogelijkheden er allemaal zijn en welke uitdagingen misschien op je pad komen.

In vele gevallen betreft het grote gebouwen die in het verleden een specifieke functie anders dan wonen vervulden, maar intussen al een tijd leegstaan en/of aan het verloederen zijn. Denk bijvoorbeeld aan fabrieken, pakhuizen, kloosters, kazernes, en meer. Door een dergelijk leegstaand (en beschermd) gebouw een nieuwe invulling te geven, kunnen we efficiënt omgaan met het verleden. Dit gebeurt doorgaans met het oog op de evoluerende wensen van de lokale gemeenschap. Dit soort transformaties is geen gloednieuw concept, maar het is wel opmerkelijk dat er de laatste jaren steeds meer zijn. De voordelen die herbestemmingsprojecten met zich meebrengen, zijn niet moeilijk te ontdekken. Door oude gebouwen en hun oorspronkelijke functie te herzien, maken we het beste van hetgeen we hebben. Los van het soort materialen die worden gebruikt in de renovatiewerken en aanpassingen, is het herbestemmen van een gebouw an sich een duurzame onderneming. Een tweede aantrekkingsfactor is het geschiedkundige aspect. Door vastgoed met een verleden te bewaren, kan de toekomst mee genieten van de verhalen van toen.

Herbestemmingsprojecten zijn geen gloednieuw concept, maar het is wel opmerkelijk dat er de laatste jaren steeds meer zijn.

In Brugge gingen ze reeds aan de slag met de Weylerkazerne. Dit voormalige klooster is nu een plek om in thuis te komen. In samenwerking met Salens Architecten zet VDD zich in om deze beschermde site om te bouwen tot een aantrekkelijk woonconcept. Met een focus op licht, comfort en groen wordt het pand een veilige thuishaven. Aanvankelijk was het belangrijk om de architecturale kwaliteiten in kaart te brengen. Dit onderzoek verduidelijkte dat de onderste verdiepingen van het klooster best in al hun glorie werden hersteld. Aangezien de bovenverdieping dateert uit de kazerneperiode en als erfgoed minder waarde had, besloot het team om die te vervangen door een nieuwbouwvolume. Als gevolg is de Weylerkazerne een project waar de authenticiteit van de site voorzien werd van aanpassingen en tools om de toekomst tegemoet te gaan. Daarnaast zijn we onder de indruk van Huis van Hamme. Dit stadspaleis dateert uit de achttiende eeuw en krijgt een nieuwe indeling die acht luxueuze appartementen en twee eengezinswoningen toelaat. Om die ambitie te vervullen, werkte de erfgoedontwikkelaar samen met aNNo architecten. Je arriveert in een marmeren inkomhal en bemerkt statige moulures en paneeldeuren met gouden klinken. Opmerkelijk is de kundigheid waarmee de classicistische elementen worden aangevuld door een rechtlijnige architectuur en een strak interieur.

Herbestemmingsprojecten zijn de sleutel tot meerdere vraagstukken. Niet alleen zijn ze een manier om bestaande gebouwen mee deel te laten uitmaken van onze wooncultuur, maar ze geven de charme van het verleden de kans om tot haar recht te komen. Wonen op een unieke locatie is geen verre droom, maar een haalbare realiteit die tegelijkertijd duurzaam van aard is.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Images courtesy of VDD Project Development

Meer stories…

Stoere schil, warme pit

Verhuizen is altijd het begin van een nieuw hoofdstuk. Als je ook nog eens in een prachtvilla gaat wonen die speciaal voor jou werd ontworpen, kan het plaatje niet meer stuk. Studio Anja Vissers verzorgde deze opdracht voor een recent samengesteld gezin. Het resultaat stelde de klanten meer dan gelukkig, want een moderne woonst als deze kom je niet elke dag tegen. We leiden je met plezier rond in het ontwerp.

Gastronomie in ongedwongen sfeer

Dicht bij hun gasten staan en nog dichter bij hun gerechten door te kiezen voor eerlijke producten, dat is waar het Brugse Locàle voor staat. Het restaurant van sommelier Jürgen Aerts en chef Hendrik Dequeker biedt foodsharing-gerechten in een intieme sfeer aan. Met lokale producten stelden ze een authentieke kaart op die speels en eigentijds is. Tijd maken voor je geliefden en ondertussen genieten van heerlijke, pure smaken? Dat klinkt ons als muziek in de oren.

Een Belgisch interieurmerk dat durft

In een wereld waarin trends komen en gaan, heeft Living Objects & Furniture een eigen weg gekozen. Dit Belgische merk, opgericht door de gedreven professionals Loïc Willemot en Bruno Lippens, staat voor tijdloze en duurzame interieurobjecten en meubels van de hoogste kwaliteit.

Passie voor eenvoud

Met veel trots stellen we onze lezers voor aan het Belgische talent Sophie De Bel. Als interieurarchitecte begeleidt ze haar klanten met toegankelijke tips naar het interieur van ieders dromen. Zo durft ze krachtige combinaties te creëren en de juiste blikvanger op de juiste plaats te zetten. Haar ontwerpen veroveren ons hele land. Wij konden dus niet achterblijven en zetten graag een van haar nieuwste projecten in de spotlight.

Een bijzonder gevoel van warmte en rust

Het Belgische merk ILB Interieur en Bouw is een expert in interieur en bouw en staat voor tijdloos design en eigentijdse creatieve oplossingen. Al sinds 1999 streven zij naar een persoonlijke aanpak, waarbij de wensen van de klant in een prachtig resultaat worden omgezet. Als partner van Imagicasa lichten we graag één van hun recente projecten te Melsele uit.​