Kunst en design ontdekken

Van 11 tot 19 maart vindt in Maastricht The European Fine Art Fair (TEFAF) plaats. De kunst- en antiekbeurs heeft ook dit jaar heel wat nieuwigheden, die we jullie graag tonen. Van Belgische galerijen tot een interessante samenwerking met Mobilier National: deze editie zal opnieuw heel wat creatievelingen kunnen bekoren.

We beginnen met het Belgische Flore Gallery, dat een bijzondere lamp van Hervé Van Der Straeten  tentoonstelt. Het ontwerp is gemaakt van gepatineerd brons en grijze stormachtige hemelalbast, maar ook witte albast behoort tot de mogelijkheden. Ook de unieke houtsculpturen van Pablo Reinoso zullen door de galerij worden tentoongesteld. Van het Franse Marcelpoil Gallery lichten we een bureau uit, dat transformeerbaar is naar een speeltafel door middel van een draaivlak in mahonie met koperen nagels. De buizen van met messing bekleed ijzer zorgen voor stabiliteit. Twee brugstoelen kunnen worden gebruikt in de bureaustand, vier in de speeltafelstand.

Ook het Franse Chastel-Marechal Gallery heeft enkele stukken die we zeker willen uitlichten. De verfijnde lijn van deze fauteuils, ontworpen door Jean-Michel Frank, ontstonden zeer vroeg in de carrière van de designer. Het model is inderdaad bekend sinds 1926, toen Jean-Michel Frank het Charles et Marie-Laure de Noailles hôtel Bischoffsheim in Parijs ontwierp. De fauteuils met royale vormen zijn bijzonder integer en onderscheiden zich van de andere stukken van Frank door hun heerlijke lijnen. De weelderigheid van hun volume contrasteert met de strakke lijnen van de door Frank ontworpen interieurs. Hun ongewone omvang en volheid maken deze fauteuils zo sculpturaal. Het zachte aspect van het zitkussen is een voorbode van de volgende modellen, maar ook de piramidevormige poten aan de voorzijde en de sabelvormige poten aan de achterzijde zijn kenmerkend voor zijn stijl.

Van Belgische galerijen tot een interessante samenwerking met Mobilier National: deze editie zal opnieuw heel wat creatievelingen kunnen bekoren.

Marcilhac Gallery stelt de persoonlijke desk set van Paul Dupré-Lafon voor. De set bestaat uit een bureau van zwart perenhout, een centrale mahoniehouten vakopening met drie schuifelementen, twee bekleed met rood leer en aangebracht in het blad. Het ontwerp telt twee ladekasten en heeft prachtige koperen handgrepen en bronzen steunelementen. De set wordt afgemaakt door een draaibare fauteuil bekleed met rood leer, een zwarte perenhout en koperen onderstel, een perenhouten papierbak, en een bureaulamp van Poul Henningsen.

Een laatste leuk weetje is dat er op de beurs een buitengewone bruikleententoonstelling van Mobilier National te zien zal zijn, het Franse agentschap dat duizenden belangrijke meubels en voorwerpen die deel uitmaken van de collecties van openbare gebouwen in Frankrijk en daarbuiten, inricht en bewaart. De tentoonstelling op TEFAF Maastricht 2023 belicht de iconische stukken van de nationale Mobilier-collecties die zich uitstrekken over meer dan vier eeuwen, sinds Lodewijk XIV en Colbert. In het bijzonder zal het Mobilier een buitengewone bureauset EIDOS XXI* van Benjamin Graindorge voor YMER&MALTA tonen (*headerbeeld). Voor de realisatie van deze set, in opdracht van Mobilier National, bestaande uit een boekenkast, een bureau, een bureaulamp, een staande lamp en een wandlamp, zijn YMER&MALTA en Benjamin Graindorge uitgegaan van de principes van de theorie van de vormen en de Eidos van Plato. Door in één enkele titel de Eidos van Plato en de XXIe eeuw samen te brengen, vernieuwen Valérie Maltaverne en Benjamin Graindorge hun favoriete terrein, dat het verleden met het heden verbindt, het kunstambacht met nieuwe technologieën.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Images courtesy of TEFAF

Meer stories…

Cosy chic

Als dochter van twee architecten zaten creativiteit en de liefde