fbpx

Herontdek mid-century

Herontdek mid-century

Herontdek mid-century

Door de jaren heen laten we het beste uit het verleden terugkomen en voelen we ons daar goed bij. Moderne interpretaties van de mid-century stijl zie je daarom tegenwoordig bij de vleet. De hergeboorte van dit soort interieurs bewijst hoe we op een hedendaagse manier elementen van weleer vandaag en morgen een plek in onze woning kunnen geven. Ontdek op de volgende pagina’s de filosofie van de tijdloze mid-century esthetiek en laat je inspiratie de vrije loop gaan.

Mid-century laat zich niet eenzijdig definiëren. De term verwijst naar de architectuur, de interieurstijl, het meubilair en het grafische design van een periode die zich uitstrekt van de jaren dertig tot en met de jaren zestig van de vorige eeuw. De stijl ontstond uit de veranderende noden en wensen van de toenmalige jongere generaties. Vooral na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het duidelijk dat er iets diende te veranderen aan de manier waarop woningen werden ingericht en welke behoeftes ze dienden te vervullen. Na deze turbulente periode hadden mensen namelijk nood aan een woning waarin het familieleven primeerde. De focus werd verlegd naar het koesteren van wat zich binnen de vier muren afspeelde in plaats van daarbuiten. In de voorafgaande decennia waren sierlijke decoratie en opvulling belangrijk, en die tendens werd in de mid-century stijl achterwege gelaten. In plaats daarvan werd er ingezet op functionaliteit, duidelijke lijnen en eenvoud. Die kenmerken sloten beter aan bij de populaire levensstijl die volgde op de oorlogsgruwel: tijd spenderen met geliefden, aandacht besteden aan de natuur en het groeiend belang van lifestyle. Die ambities werden door deze nieuwe stijl concreet gemaakt in de vorm van grote ramen, open leefruimtes en technologische verbeteringen.

Wat maakt echter dat mid-century aantrekkelijk is voor de generaties van vandaag? Allereerst staat de stijl garant voor een hoge kwaliteit en een tijdloos uiterlijk. Met de juiste combinaties kan mid-century daarom steeds fris en modern blijven aanvoelen zonder oubollig te worden. Verder is functionaliteit ook vandaag een belangrijk steunpunt van onze interieurs. We willen immers dat onze woning gebruiksvriendelijk is en op de best mogelijke wijze benut wordt. Die functionaliteit heeft ook te maken met het feit dat destijds heel wat meubilair ontworpen werd voor kleinere woningen. Die beperkte ruimte is iets waar mensen wonende in een stad zich mee kunnen identificeren. Een andere overeenkomst met de moderne bewoner is dat de typerende eenvoud ons meer ruimte geeft voor de belangrijke zaken in het leven. Alsook de rust waar we in onze drukke maatschappij naar snakken, is perfect verenigbaar met mid-century. Daarnaast is de stijl voor sommigen een aangename herinnering aan hun kindertijd en jeugd. Het merendeel van de babyboomgeneratie, geboren tussen 1946 en 1955, groeide namelijk op met mid-century en velen van hen laten zich vandaag opnieuw charmeren door de stijl die ze kennen van weleer. Desalniettemin voelen ook latere generaties zich aangesproken, mede door de populariteit van Scandinavisch design. 

Wil je meer weten over mid-century? Lees het volledige artikel in Real Estate Spring 2022.

Cover Image and first image:

Design by Daytrip Studio, © Jake Curtis Photography

Collage, top to bottom, left to right:

© Modest Furniture, Hans Wegner, 3-seat Sofa Teak Getama /// Design by Daytrip Studio, © Jake Curtis Photography /// Design by Stef Claes, © Matt Linden

Meer stories…

Stoere schil, warme pit

Verhuizen is altijd het begin van een nieuw hoofdstuk. Als je ook nog eens in een prachtvilla gaat wonen die speciaal voor jou werd ontworpen, kan het plaatje niet meer stuk. Studio Anja Vissers verzorgde deze opdracht voor een recent samengesteld gezin. Het resultaat stelde de klanten meer dan gelukkig, want een moderne woonst als deze kom je niet elke dag tegen. We leiden je met plezier rond in het ontwerp.

Gastronomie in ongedwongen sfeer

Dicht bij hun gasten staan en nog dichter bij hun gerechten door te kiezen voor eerlijke producten, dat is waar het Brugse Locàle voor staat. Het restaurant van sommelier Jürgen Aerts en chef Hendrik Dequeker biedt foodsharing-gerechten in een intieme sfeer aan. Met lokale producten stelden ze een authentieke kaart op die speels en eigentijds is. Tijd maken voor je geliefden en ondertussen genieten van heerlijke, pure smaken? Dat klinkt ons als muziek in de oren.

Een Belgisch interieurmerk dat durft

In een wereld waarin trends komen en gaan, heeft Living Objects & Furniture een eigen weg gekozen. Dit Belgische merk, opgericht door de gedreven professionals Loïc Willemot en Bruno Lippens, staat voor tijdloze en duurzame interieurobjecten en meubels van de hoogste kwaliteit.

Passie voor eenvoud

Met veel trots stellen we onze lezers voor aan het Belgische talent Sophie De Bel. Als interieurarchitecte begeleidt ze haar klanten met toegankelijke tips naar het interieur van ieders dromen. Zo durft ze krachtige combinaties te creëren en de juiste blikvanger op de juiste plaats te zetten. Haar ontwerpen veroveren ons hele land. Wij konden dus niet achterblijven en zetten graag een van haar nieuwste projecten in de spotlight.

Een bijzonder gevoel van warmte en rust

Het Belgische merk ILB Interieur en Bouw is een expert in interieur en bouw en staat voor tijdloos design en eigentijdse creatieve oplossingen. Al sinds 1999 streven zij naar een persoonlijke aanpak, waarbij de wensen van de klant in een prachtig resultaat worden omgezet. Als partner van Imagicasa lichten we graag één van hun recente projecten te Melsele uit.​