fbpx

Huishoudtoestellen geïnspireerd door Gaudí

Huishoudtoestellen geïnspireerd door Gaudí

Huishoudtoestellen geïnspireerd door Gaudí

We kunnen de laatste tijd niet meer om artificiële intelligentie heen. De technologie is overal aanwezig, niet in het minst in onze eigen woning. Voor interieur- en architectuurprojecten kan AI een waardevolle vorm van creativiteit betekenen, maar ook voor meer praktische zaken zoals huishoudtoestellen wordt de technologie tegenwoordig gehanteerd. We laten je graag kennismaken met deze apparaten, ontwikkeld met behulp van AI, waarvan het design is geïnspireerd door de werken van Gaudí.

De Catalaanse architect Antoni Gaudí zorgt bij veel designers voor tonnen inspiratie. Als een van de grootste architecten van de twintigste eeuw baseerde hij zich vaak op neo-gotische stijlen, art nouveau en modernisme. Zijn uitgesproken stijl bestaat vooral uit felle kleuren en zwierige krullen, die een nabootsing waren van bomen en grotten. Het is een stijl die we niet meteen associëren met de eerder minimalistische trends die vandaag de boventoon voeren, en toch vormt Gaudi voor veel hedendaagse designers een grote inspiratiebron. Met behulp van programma’s als Midjourney, die eender welke tekstuele beschrijving omzetten naar een unieke afbeelding, kan je eenvoudig je eigen Gaudi-geïnspireerd project ontwikkelen.

Marcus Byrne is een van die creatievelingen die zijn ideeën op de technologie losliet. De Ierse multidisciplinaire creative designer en photoshop professional, die nu in Australië woont, spitste zich voor dit project specifiek toe op huishoudelijke apparaten. Tot zijn collectie beelden behoren op dit moment onder meer een mixer, een airfryer, een broodrooster, een haardroger en een strijkijzer. Je kan het zo gek niet bedenken of Byrne heeft er Gaudí op losgelaten. De opvallende kleuren en bijzondere vormen, die doen denken aan koraalriffen, maken van ieder toestel zowaar een Art Nouveau kunstwerk waar je niet omheen kan kijken. Hij ontwierp de beelden met behulp van Midjourney en een beetje Photoshop.

Byrne heeft wel enkele ethische vragen bij het gebruik van artificiële intelligentie om zulke beelden te creëren. Hij stelt heel duidelijk dat het niet de machines zijn die kunst maken, maar dat die technologie miljarden beelden van kunstenaars binnen krijgt en zich daarop baseert. Dat kan problematisch zijn, want niet al die kunstenaars krijgen de credit en compensatie die ze verdienen. Volgens Byrne moet er dus meer discussie en transparantie komen rond het gebruik van platformen als Midjourney. Alleen als daar ethische regels rond ontstaan, kan AI individuen blijven inspireren en voor creativiteit blijven zorgen.

De opvallende kleuren en bijzondere vormen, die doen denken aan koraalriffen, maken van ieder toestel een Art Nouveau kunstwerk.

Byrne werkt graag met andere artiesten samen en staat altijd open voor nieuwe artistieke samenwerkingen. Deze indirecte samenwerking met Gaudí vinden wij alvast een schot in de roos. We zijn benieuwd naar zijn komende projecten en de manier waarop het gebruik van AI voor creatieve doeleinden zal evolueren.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Images courtesy of Marcus Byrne

Meer stories…

Stoere schil, warme pit

Verhuizen is altijd het begin van een nieuw hoofdstuk. Als je ook nog eens in een prachtvilla gaat wonen die speciaal voor jou werd ontworpen, kan het plaatje niet meer stuk. Studio Anja Vissers verzorgde deze opdracht voor een recent samengesteld gezin. Het resultaat stelde de klanten meer dan gelukkig, want een moderne woonst als deze kom je niet elke dag tegen. We leiden je met plezier rond in het ontwerp.

Gastronomie in ongedwongen sfeer

Dicht bij hun gasten staan en nog dichter bij hun gerechten door te kiezen voor eerlijke producten, dat is waar het Brugse Locàle voor staat. Het restaurant van sommelier Jürgen Aerts en chef Hendrik Dequeker biedt foodsharing-gerechten in een intieme sfeer aan. Met lokale producten stelden ze een authentieke kaart op die speels en eigentijds is. Tijd maken voor je geliefden en ondertussen genieten van heerlijke, pure smaken? Dat klinkt ons als muziek in de oren.

Een Belgisch interieurmerk dat durft

In een wereld waarin trends komen en gaan, heeft Living Objects & Furniture een eigen weg gekozen. Dit Belgische merk, opgericht door de gedreven professionals Loïc Willemot en Bruno Lippens, staat voor tijdloze en duurzame interieurobjecten en meubels van de hoogste kwaliteit.

Passie voor eenvoud

Met veel trots stellen we onze lezers voor aan het Belgische talent Sophie De Bel. Als interieurarchitecte begeleidt ze haar klanten met toegankelijke tips naar het interieur van ieders dromen. Zo durft ze krachtige combinaties te creëren en de juiste blikvanger op de juiste plaats te zetten. Haar ontwerpen veroveren ons hele land. Wij konden dus niet achterblijven en zetten graag een van haar nieuwste projecten in de spotlight.

Een bijzonder gevoel van warmte en rust

Het Belgische merk ILB Interieur en Bouw is een expert in interieur en bouw en staat voor tijdloos design en eigentijdse creatieve oplossingen. Al sinds 1999 streven zij naar een persoonlijke aanpak, waarbij de wensen van de klant in een prachtig resultaat worden omgezet. Als partner van Imagicasa lichten we graag één van hun recente projecten te Melsele uit.​