fbpx

Industriële tuinen

Industriële tuinen

Industriële tuinen

Wanneer de temperaturen opnieuw warmer worden, dan wordt de tuin weer aantrekkelijker. Het is daarom niet onbelangrijk dat je buitenruimte ingericht is naar een stijl die je nauw aan het hart ligt. De laatste jaren won een specifieke inrichting stevig aan populariteit, namelijk industriële tuinen. Met de lente in het land is het hoog tijd deze buitenstijl eens onder de loep te nemen.

Een industrieel interieur is al lang niets nieuws meer. Wellicht kan iedereen zich wel iets voorstellen bij de term industrial style – en als dat niet zo is, dan laten Pinterest en Instagram het je maar al te graag zien. Als je aan Imagicasa vraagt om de kern van zulke interieurs samen te vatten, dan denken wij onmiddellijk aan de uitstraling van pakhuizen en een algemenere loft en urban lifestyle uitstraling. De nadruk ligt steeds op de ruwheid en de kale afwerking van (natuurlijke) materialen. Iets typerends is bijvoorbeeld het tonen van kale bakstenen en het gebruiken van metaal en hout. Deze stijl staat dan ook bekend om haar rechtuit en duidelijk karakter: hier krijgt het blootleggen van structuren en materialen namelijk voorrang op franjes en overvloedige decoratie. Hoewel eenvoud inherent is aan deze stijl, kan je toch gedurfde statements maken door bijvoorbeeld moderne en ouderwetse elementen naast elkaar te zetten. Het resultaat is zonder uitzondering een gelaagd en doordacht plaatje. Wat het industrieel kleurenpalet betreft, mag je meestal neutrale tinten verwachten die makkelijk te combineren zijn met verlichting, decor en meubilair.

Nu deze interieurstijl binnenshuis een duidelijke identiteit heeft gekregen, vindt ze ook haar weg naar buitenruimtes. Dat is geen verrassing, aangezien tuinen vandaag de dag ruimtes zijn die compleet op zichzelf staan en ook perfect van een eigen esthetische invulling kunnen genieten. In dit geval wordt een tuin door een industriële stijl van een ruw randje voorzien. Een dergelijke tuin hebben, betekent niet enkel een aantrekkelijke buitenruimte hebben maar heeft ook nog andere voordelen. Zo staat deze stijl ook bekend om het gebruiken van stevige en duurzame materialen. Die zijn niet enkel een goede keuze voor je interieur, maar hebben ook een lange levensduur en getuigen van een milieubewustzijn. Daarbovenop wordt er in een industriële stijl ook regelmatig gebruikgemaakt van gerecycleerde materialen en meubelstukken, wat uiteraard de planeet ook ten goede komt. Een ander voordeel is dat deze inrichting vaak iets tijdloos heeft, en als gevolg met alles te combineren valt. Er gaat dus een grote flexbiliteit mee gepaard die zowel binnen als buiten voordelig kan zijn. 

Wat zijn specifieke manieren om je tuin van een industriële look te voorzien? Zoals geldt voor binnenruimtes die gelijkaardig ingericht zijn, is het ook buiten belangrijk om een stoer(der) gevoel vorm te geven. Een makkelijke manier hiervoor is het creëren van strakke lijnen en grote vlakken, hierdoor krijgt je tuin meteen een ruimtelijke uitstraling en een ruwer karakter. Dit is tegelijkertijd een handige wijze om het wat minimalistisch te houden, aangezien eenvoud ook geregeld geassocieerd wordt met een industriële stijl. Vervolgens moet je in elke tuin wel eens stilstaan bij de planten die er al dan niet in thuis kunnen horen. Dat is in dit geval niet anders, door het incorporeren van het juiste groen kan je namelijk heel snel een industriële look bekomen. Algemeen geldt dat je kleurrijke bloemen en planten het best kan vermijden in deze stijl. In plaats daarvan is het aangeraden stoere en/of tropische planten te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan bamboe of olijfbomen: allebei populaire keuzes bij liefhebbers van deze stijl. Bamboe kan bovendien ook gebruikt worden als een afscheiding, bijvoorbeeld om voor meer privacy op je terras te zorgen.

Wil je meer weten over industriële tuinen? Lees het volledige artikel in Real Estate Spring 2022.

Cover image courtesy of Kevin Mampay, photography by Hendrik Biegs

Images, top to bottom, left to right: Image courtesy of Exteria
Image courtesy of Kevin Mampay, photography by Hendrik Biegs
Image courtesy of Unicus, photography by Pilar Shoots
Image courtesy of Kevin Mampay, photography by Hendrik Biegs

Meer stories…

Stoere schil, warme pit

Verhuizen is altijd het begin van een nieuw hoofdstuk. Als je ook nog eens in een prachtvilla gaat wonen die speciaal voor jou werd ontworpen, kan het plaatje niet meer stuk. Studio Anja Vissers verzorgde deze opdracht voor een recent samengesteld gezin. Het resultaat stelde de klanten meer dan gelukkig, want een moderne woonst als deze kom je niet elke dag tegen. We leiden je met plezier rond in het ontwerp.

Gastronomie in ongedwongen sfeer

Dicht bij hun gasten staan en nog dichter bij hun gerechten door te kiezen voor eerlijke producten, dat is waar het Brugse Locàle voor staat. Het restaurant van sommelier Jürgen Aerts en chef Hendrik Dequeker biedt foodsharing-gerechten in een intieme sfeer aan. Met lokale producten stelden ze een authentieke kaart op die speels en eigentijds is. Tijd maken voor je geliefden en ondertussen genieten van heerlijke, pure smaken? Dat klinkt ons als muziek in de oren.

Een Belgisch interieurmerk dat durft

In een wereld waarin trends komen en gaan, heeft Living Objects & Furniture een eigen weg gekozen. Dit Belgische merk, opgericht door de gedreven professionals Loïc Willemot en Bruno Lippens, staat voor tijdloze en duurzame interieurobjecten en meubels van de hoogste kwaliteit.

Passie voor eenvoud

Met veel trots stellen we onze lezers voor aan het Belgische talent Sophie De Bel. Als interieurarchitecte begeleidt ze haar klanten met toegankelijke tips naar het interieur van ieders dromen. Zo durft ze krachtige combinaties te creëren en de juiste blikvanger op de juiste plaats te zetten. Haar ontwerpen veroveren ons hele land. Wij konden dus niet achterblijven en zetten graag een van haar nieuwste projecten in de spotlight.

Een bijzonder gevoel van warmte en rust

Het Belgische merk ILB Interieur en Bouw is een expert in interieur en bouw en staat voor tijdloos design en eigentijdse creatieve oplossingen. Al sinds 1999 streven zij naar een persoonlijke aanpak, waarbij de wensen van de klant in een prachtig resultaat worden omgezet. Als partner van Imagicasa lichten we graag één van hun recente projecten te Melsele uit.​