Interessante ontmoeting tussen design en kunst

Meubart-L is een familiezaak die gespecialiseerd is in designmeubelen en eigentijdse klassiekers. Ze bieden een volledig interieurconcept op maat en creëren mooie en exclusieve hedendaagse interieurs. Ieder jaar organiseert het team ook een expositie, waarvoor dit jaar wordt samengewerkt met Institute 54.

De zaak wordt gerund door interieurarchitecte Elke Patteet en heeft een lange traditie. Haar grootouders, die beiden uit een meubelmakersgeslacht kwamen, richtten de zaak in Diest op. Aanvankelijk had Elke na haar studie als binnenhuisarchitecte andere plannen met haar toekomst, maar door omstandigheden kwam zij toch in de zaak terecht. Bij Meubart-L draait het niet om trends, modes of seizoenen, maar om tijdloze stukken. Zowel klassiekers als werk van jonge of onbekende ontwerpers en kunstenaars krijgen in de zaak een plaatsje. Die tijdloosheid vinden we ook terug in de interieuropdrachten. Geen enkele ruimte heeft volgens Elke Patteet een vast concept, maar specifieke eigenschappen die de uitstraling van het interieur bepalen. Een interieur creëren wordt op die manier een poëtisch of gevoelsmatig proces van aanvoelen, beleven en ervaren.

I54 is een kunstproject dat kunst ziet als een uitdaging voor ieders bewustzijn

Volgens Meubart-L is kunst voeding voor de ziel. Om die reden wordt er ook jaarlijks één tentoonstelling in de zaak georganiseerd. Daarbij werd er al werk van onder andere Albert Pepermans, Jacques Bosser, Henk Delabie, Caroline Coolen, Philippe Weisbecker, Annelies Wouters en Warner Berckmans tentoongesteld. In oktober 2022 presenteert Meubart-L hun nieuwe tentoonstelling in samenwerking met Institute 54, een collectief dat bestaat uit artiest Heinrich Nicolaus en interieurdesigner Karin Draaijer. In de expositie wordt een selectie van hun werk van 2010 tot 2022 tentoongesteld. I54 is een kunstproject dat kunst ziet als een uitdaging voor ieders bewustzijn, volledig in lijn met de visie van Meubart-L. Het duo omschrijft zichzelf bovendien als een realistisch Utopia dat gelooft in de kracht van permanente (zelf)ontwikkeling.

In deze expositie van Meubart-L en Institute 54 komen kunst en design op interessante wijze samen. De tentoonstelling opent op vrijdag 21 oktober 2022 en loopt tot 23 februari 2023.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

All images courtesy of Meubart-L.

Meer stories…